Schrijven

Zo schrijf je een briljante bio [7 tips]

0

Een ijzersterke bio is humoristisch, glashelder en beknopt. Je maakt er indruk mee op de (digitale) buitenwereld. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een memorabele bio schrijven? In dit artikel deel ik 7 tips waarmee je die kans vergroot.

Je ziet bio’s overal: op sociale netwerken zoals LinkedIn, (persoonlijke) websites, boekcovers en blogpagina’s. Een bio representeert wie je bent en wat jou onderscheidt van anderen. Maar juist door die ontelbare hoeveelheid profielteksten is het lastig om eruit te springen. Om over creativiteit en tijdgebrek nog maar te zwijgen.

Zo maak je het verschil.

Tip 1. Begin met je naam

‘Sorry, wat was je naam ook alweer?’ Bond. James Bond. Start je bio met je voor- en achternaam. Bij voorkeur in de eerste zin, zelfs als je naam erboven staat. Geïnteresseerden onthouden het zo beter. Ik herhaal het nog even: geïnteresseerden.

Volgens psycholoog Richard Harris heeft het niets met je breincapaciteit te maken of je namen onthoudt, maar met je interesseniveau. Dus als je geen Patty Koot, K. Bouter, Anna Nas of Connie Veren heet, moet je meer vertellen om de aandacht vast te houden.

Tip 2. Vermeld voor welke organisatie je werkt

Zorg dat de organisatie waarvoor je werkt in je bio staat. Misschien richtte je een bedrijf op en wil je dat benadrukken. Dit is het geval in het voorbeeld van Irma Machielse, die met haar trainings- en adviesbureau anderen kan helpen op het gebied van contentmarketing en community management.

Voorbeeld bio: vermeld je organisatieBovendien is vermelden waar je werkt niet alleen professioneel, maar ook van waarde. Linkwaarde om precies te zijn. Door een link achter de organisaties te plaatsen, verhoog je de kans op websitebezoeken.

Tip 3. Omschrijf je functie: wat zijn jouw taken?

Chapter lead creative content, new business entrepreneur, interieurverzorger, webtovenaar: niet alle functies spreken direct tot de verbeelding. Omschrijf wat jouw taken zijn op de werkvloer. Waar hou jij je mee bezig? Bij voorkeur schrijf je dit beknopt en helder op, zoals Marieke Klauwers deed in het voorbeeld hieronder.

Voorbeeld bio: omschrijf je functie en takenTip 4. Noem professionele prestaties

Publiceerde je een boek? Ben je spreker op een groot event? Lanceerde je een (bijzondere) app? Won je een prijs? Vertel het. Ook jouw professionele prestaties onderscheiden je van anderen. Kijk maar naar de bio van John Verhoeven. ”Zijn boek ‘Het Wat en Hoe van Contentstrategie’ is vorig jaar verschenen bij Business Contact.” Nieuwsgierigen kunnen het boek direct vinden door te klikken op de link. Slim!

Voorbeeld bio: noem professionele prestaties

Tip 5. Beschrijf je drijfveren

Wat beweegt jou om ’s ochtends je bed uit te rollen en naar werk te gaan? Waar krijg jij energie van? Wat drijft jou om na werktijd nog even dat ene mailtje te beantwoorden? Breng je persoonlijke drijfveren onder woorden om de aandacht van je lezers vast te houden. Imgerd Friso doet dat naar eigen zeggen door ‘meer schwung in hedendaagse teksten te verwerken’ en door zijn koppie te gebruiken. Uh, copy.

Voorbeeld bio: beschrijf je drijfveren

Tip 6. Maak je bio persoonlijk

Viel het je al op? We schrijven de meeste teksten in de derde persoon enkelvoud. Daar druk je autoriteit mee uit. Toch adviseer ik je om je bio persoonlijk te maken. Hoe transparanter je schrijft, hoe sympathieker mensen je vinden.

Maak je bio dus iets persoonlijker. Met de nadruk op iets. Vertel meer over je gezin, geboorteplaats, hobby’s, interesses, favoriete muziek en meest geliefde reisbestemming. Bijvoorbeeld: 

Kelly van Straten werkt als contentmarketeer bij e-commerce-bedrijf Maxilia Relatiegeschenken. Ze schrijft artikelen op het gebied van e-commerce, cross-border, customer journey, social media en (content)marketing. Naast een passie voor schrijven, is ze ook gek op fotograferen. Het liefst in haar geboortestad, Utrecht.

Tip 7. Voeg een grappige noot toe

Humor. Het is de kers op de taart. Wil je lezers niet kwijtraken? Zorg dan voor een grappige of eigenzinnige noot: ‘Ik ben niet slim, ik draag gewoon een bril’, ‘Een cafeïne-afhankelijke levensvorm’ of ‘Delicaat als een handgranaat’. Trek de aandacht van je lezers.

Met deze 7 handvaten schrijf jij een briljante bio. Een die niet alleen het lezen waard is, maar ook het onthouden. Maakt jouw bio (genoeg) indruk? Schaaf ‘m bij aan de hand van deze tips!

Ben jij een ster in het schrijven van bio’s? Deel jouw tips in een reactie hieronder.