Carrière

Hoe vlieg je het eerste jaar als ondernemer door? [Interview]

0

Edwin van der Geest is coach én helpt organisaties om in beweging te komen. Hij is nu een jaar ondernemer. Hoe bevalt dat? Waarom zeg je in hemelsnaam je baan als directeur van een succesvol digitaal bureau op?

Van der Geest werkte zeven jaar bij digitaal bureau Incentro, waarvan de laatste twee jaar als directeur. Toch besloot hij zijn baan op te zeggen en voor zichzelf te beginnen. “Incentro is een heel vrije organisatie waar ik echt de kans heb gekregen om mezelf te ontwikkelen, maar ik zat tegen mijn persoonlijke plafond aan. Ik heb het altijd al erg leuk gevonden om andere bedrijven te helpen met een nieuwe manier van organiseren. Ik zag nog zoveel organisaties die in de pijn zitten van oude principes. In de snelle wereld van nu moet je organisatiesystemen hebben waar je snel mee kunt acteren. Met die gedachten ben ik gaan ondernemen. Om mensen, teams en bedrijven te bevrijden van oude principes. Dat kun je niet ervaren als je in dienst bent bij een bedrijf en ik wilde mezelf toch de kans geven om het ondernemen uit te proberen.”

Toen werd het rustiger…

“De eerste maanden ging het heel snel en had ik vooral opdrachten in het buitenland, maar daarna werd het rustiger. Dat was wel even interessant, want wat doe je dan? Hoe reageer je als ondernemer op die onzekerheid? Dan moet je teruggaan naar je persoonlijke kracht en bedenken waar die zit. Wat heb ik geleerd en hoe kan ik dat als ondernemer toepassen? Op dat moment ben ik eigenlijk pas echt gaan nadenken over hoe ik mijn propositie kon aanscherpen, hoe ik mijn verhaal naar buiten wilde brengen en vooral aan wie ik het wilde vertellen.

“Ik heb de methode van Ikigai gebruikt om beter te kunnen plaatsen waar mijn kracht past ten opzichte van de behoefte van potentiële klanten. Met behulp van die methode kwam ik erachter dat mensen met mij willen werken vanwege de combinatie van mijn energieke persoonlijkheid, mijn ervaring en mijn kennis van de theorie.”

De eerste maanden ging het heel snel en had ik vooral opdrachten in het buitenland, maar daarna werd het rustiger. Wat doe je dan?

Als je je eigen verhaal kent, begint het pas echt. “Ik ben mijn propositie gaan neerzetten door veel content te creëren en vooral veel gesprekken te voeren. Je leert wat aanslaat op de doelgroep en wat niet, daarmee verbeter je de propositie. Die wordt daardoor steeds sterker en met een beetje geluk krijg je nog opdrachten ook, dat gebeurde bij mij. Dat begon trouwens allemaal bij mijn bestaande netwerk…”

Combineer activiteiten voor sterker effect

Van der Geest combineert inmiddels drie verschillende activiteiten. “Ik zette Edition op, een bedrijf waarmee ik me echt richt op consultancywerk. Ik coach leiders, begeleid transformaties en faciliteer in-house sessies. Daarnaast host ik een meet-upgroep over progressieve organisaties, voornamelijk gericht op het delen van kennis. Daarnaast ben ik kort geleden prototyping.work gestart, een online platform om schaalbaar impact te maken met inspirerende practices (of hacks) die de manier van werken verbeteren. Alle drie de dingen versterken elkaar, al is het nu nog vooral bouwen.”

Met zoveel werkzaamheden die allemaal in de opbouwende fase zitten, is het wel van groot belang om gefocust te blijven. “Dat werkt voor mij eigenlijk heel simpel: ik volg mijn persoonlijke doel unleashing potential energy. Krijg ik van een klus of idee energie? Kan ik de organisatie echt helpen? En draagt de klus bij aan het doel? Dan doe ik het, anders niet.”

Persoonlijke purpose? Die ontdek je niet vanzelf

Je persoonlijke purpose ontdek je niet vanzelf. “Ik heb de hbo-opleiding bedrijfskundige informatie gevolgd, een brede studie, waarmee ik alle kanten op kon. Wat veel mensen trouwens niet weten is dat ik tijdens mijn studie heel stil en afwachtend was. Na mijn studie kwam ik na twee korte periodes bij andere werkgevers bij Incentro terecht. Hier ben ik eerst werkzaam geweest als ontwikkelaar. Mede door het werken aan leuke opdrachten en het krijgen van complimenten is mijn zelfvertrouwen ontzettend gegroeid en kwam de ware ik naar boven.

“Toen ik op een bepaald punt meer bezig was met het helpen van collega’s dan met software ontwikkelen, ben ik de kant van projectmanagement opgegaan. Ik was continu op zoek naar de drempel die mij ervan weerhield een volgende stap te maken, die pakte ik aan. Elke keer als ik iets tegenkwam waar ik goed in was, ging ik dat weer verder uitbouwen. Zo kwam ik er achter wat ik leuk vond, waar ik goed in was én waar ik meer mee wilde doen.

Samen ondernemen

“Mijn energie haal ik vooral uit de mensen om mij heen. Ik merk nu na een jaar dat ik ook als ondernemer de samenwerking wil opzoeken. Hoe ik dat precies vorm kan geven? Daar ben ik nog zoekende naar, maar dat komt ook wel.” Om zijn kennis op peil te houden zoekt Van der Geest veel concullega’s op én hij gaat regelmatig naar meet-ups.

Na een jaar ondernemen heeft van der Geest veel over zichzelf geleerd. “Afgelopen jaar heeft niet als risicovol gevoeld. Als het niet was gelukt, geloof ik dat ik binnen no-time weer een baan had gehad. Natuurlijk vond ik het wel spannend, maar ik heb er goed over nagedacht. Voordat ik ging ondernemen, wist ik al dat ik meer impact wilde maken dan ik bij mijn toenmalige werkgever kon. Die beperkingen zijn er niet meer. Ik heb nu een blank canvas waar ik me helemaal op kan uitleven.”

Objective Key Results

Van der Geest kiest niet voor een strak omlijnd plan. “Ik heb niet echt iets als een vijfjarenplan. Ik weet ongeveer waar ik heen wil, maar zie gaandeweg ook hoe het loopt. Gelukkig heb ik een vrouw die heel lastige vragen stelt en me scherp houdt. We bedenken samen ook nieuwe concepten. Nu ben ik trouwens bezig met de methodiek objective key results. Google gebruikt die methodiek bijvoorbeeld ook, vanaf hun startup-fase. Deze methode gebruik ik in mijn advieswerk. Eigenlijk komt het neer op het maken van één hoofddoel en daar key results onder te plakken. De truc is om je hoofddoel heel groot te maken, om zo jezelf constant uit je comfortzone te halen.”

Niet blij in je werk?

Hij zou geen coach zijn als Van der Geest niet wil afsluiten met een tip. “Mocht je in een situatie zitten waarin je niet blij bent met je werk om wat voor reden dan ook, stap daar dan nooit overheen. Zoek uit wat ervoor zorgt dat je niet blij bent en bekijk ook waar jouw invloedssfeer zit. Daarna ga je op de creatieve stoel zitten en bedenk je allerlei oplossingen om dat op te lossen, liefst klein en snel toepasbaar. Vervolgens ga je die oplossingen valideren door ze als prototype toe te passen op je werk.

“Een voorbeeld: je wordt gek van al die meetings en hebt daarom helemaal geen tijd voor je ‘normale’ werk. Stop dan eens een maand met naar die meetings te gaan en evalueer daarna of dat wel of geen impact had. Misschien heb je helemaal niets gemist. Kortom, neem het heft zelf in handen. Pas datgene aan waar je geen energie van krijgt. Heb je hulp of inspiratie nodig, laat het me gerust weten.”

Dit is een artikel uit de rubriek Professional Talk. In deze rubriek laten we mensen aan het woord over hun carrière(pad). Welke stappen hebben zij gezet om te komen waar ze nu staan? Lees hier meer verhalen en tips van professionals.