Marketing technology

Maak je webshop klaar voor Black Friday, kerst & andere feestdagen

0

Ruim van tevoren al denken aan events als Black Friday, Sinterklaas en kerst? Het lijkt wat vroeg, maar als jij met jouw webshop echt optimaal in wil spelen op deze belangrijke events, dan is het goed om alvast aan de slag te gaan. In dit artikel geef ik je handvatten om een kick-ass strategie te maken voor the season of holidays!

Trends in zoekgedrag

Voorheen liep het zoekgedrag voor de feestdagen en events in het najaar heel geleidelijk op vanaf september. De afgelopen jaren is dit erg veranderd, want nu beginnen de eerste gebruikers al vanaf augustus te zoeken.

Daarnaast zijn er (volgens Google) veel meer pieken te zien in het zoekvolume, waarbij de eerste grote piek rond 11 november is. De twee andere belangrijke piekmomenten zijn rond Black Friday Week en 5 december (Sinterklaas).

Verder stijgt het mobiele aandeel in zoekopdrachten jaarlijks. In 2018 kwam het mobiele aandeel via search op 57% en de verwachting is dat in 2019 dit aandeel de 60% zal aantikken. Deze ontwikkeling geeft wederom aan dat het zeer belangrijk is dat jouw webshop mobielvriendelijk is.

Van Black Friday naar Black days

Waar Black Friday jaren geleden in Amerika al een ontzettende hype was, is het afgelopen jaren ook zeker overgewaaid naar Nederland. Tijdens Black Friday kun je eigenlijk niet meer achterblijven met jouw webshop, want concurrentie zal zeker aanwezig en zichtbaar zijn met ijzersterke acties en kortingen.

In Nederland doet 35% van de consumenten een aankoop tijdens Black Friday. Zelfs 62% van de consumenten overweegt om een aankoop te doen tijdens Black Friday.

In onderstaande tabel zie je de interesse in de drie belangrijkste events van Q4. Het valt hier op dat de interesse in Black Friday ieder jaar toeneemt. In 2018 is de piek bijna even groot als de piek van kerst. Dit geeft aan dat het essentieel is om aanwezig te zijn tijdens Black Friday.

interesse-in-blackfriday-kerst-en-sinterklaas

Interesse top 3-events 2014 t/m 2018 (Google, sep 2019)

Het zoekvolume naar Black Friday-gerelateerde zoektermen neemt namelijk ieder jaar weer toe en het aantal zoekopdrachten tikt de 500 miljoen aan in de week van Black Friday (groei van 25% ten opzichte van regulier). De stijging in het zoekvolume is al te zien in de weken voorafgaand aan Black Friday en heeft meerdere pieken.

Veel bedrijven zijn extra goed zichtbaar op Black Friday zelf, waardoor de concurrentie groot is. De kosten per klik zullen deze dag dan ook toenemen via bijvoorbeeld SEA. De zoektrends geven dus aan dat gebruikers voorafgaand ook al op zoek zijn naar producten en/of merken.

Het is dus ontzettend waardevol om hierop in te haken! De dagen voorafgaand aan Black Friday zal de concurrentie nog iets lager zijn, waar jij slim op in kunt spelen door goed zichtbaar te zijn via de verschillende kanalen.

Best practices Black Friday

Veel webshops spelen slim in op het zoekvolume rondom Black Friday door ‘Black Days’ te organiseren, waarbij ze de hele week voor Black Friday en op Black Friday zelf zichtbaar zijn met een aantrekkelijke actie via de kanalen. Hiermee onderscheiden ze zich van de concurrentie en de mediakosten vallen daardoor ook nog eens lager uit.

Coolblue haakte in op de Black Friday-trend, door in 2019 24/7 een landingspagina live te hebben waarop Black Friday centraal stond. Als het Black Friday-seizoen voorbij is, haken ze in door andere deals te tonen. Superslim van Coolblue, want ze trekken gebruikers naar de webshop die geïnteresseerd zijn in Black Friday-deals. Deze doelgroepen kunnen ze verzamelen en later inzetten voor advertising.

Black Friday-pagina van Coolblue (sep 2019)

Black Friday-pagina van Coolblue (sep 2019)

Welke events zijn interessant voor jouw webshop?

Er zijn enorm veel events en feestdagen waarop je kunt inhaken in het laatste kwartaal. De populairste events en feestdagen in Nederland zijn:

 • Singles Day (11-11)
 • Black Friday-weekend (26-11 t/m 28-11 in 2021)
 • Cyber Monday (29-11 in 2021)
 • Sinterklaas (5-12)
 • Super Saturday (18-12 in 2021)
 • Kerstavond (24-12)
 • 1e Kerstdag (25-12)
 • 2e Kerstdag (26-12)
 • Oudejaarsavond (31-12)

Het is goed om te bepalen welke events en feestdagen relevant zijn voor jouw webshop. Als jouw webshop consumer electronics of speelgoed verkoopt, zijn de feestdagen Sinterklaas en kerst extra interessant. Als kledingwebshop zou je weer tof kunnen inspelen op Singles Day met een actie.

Black Friday is een event waar je als webshop altijd wel op in kunt spelen. Elke webshop zou voor Black Friday namelijk een geweldige actie kunnen bedenken. Zelfs een kleine actie is al goed, sommige webshops geven bijvoorbeeld extra korting op alle zwarte kledingstukken.

Kerstinspiratie opdoen?

Wist jij dat Nederlanders volgens Google echte kerst-liefhebbers zijn? Op eerste kerstdag is meer dan 30% van alle gestreamde muziek kerst-gerelateerd. Dit gedrag zien we ook terug bij de zoekopdrachten voorafgaand aan de kerstdagen. De zoekopdrachten voor ‘ideeën’ via mobiel zijn gegroeid met ongeveer 47% de afgelopen jaren. Deze trend geeft aan dat gebruikers voorafgaand aan de feestdagen al inspiratie en ideeën opdoen en zich oriënteren voor de kerstinkopen.

Het is verstandig om in deze periode extra goed zichtbaar te zijn via betaalde kanalen, zoals SEA, social, video of display. Het is ook zeker waardevol om stappen te ondernemen om organisch goed te ranken met jouw webshop. Er wordt namelijk gezocht naar zoektermen zoals:

 • Hoe zet je de kerstboom op?
 • Inspiratie voor kerstcadeaus
 • Tekst voor een kerstkaart
 • Kerstcadeau moeder/vader/vriend
 • Kerstcadeau voor haar
 • Wanneer kerstboom opzetten?
 • Inspiratie kerstkleding
 • Welke kerstcadeaus?

Heb jij producten op je webshop waarmee jij een leuk haakje kunt bedenken met deze zoektermen? Schrijf dan blogs met inspiratie. Schrijf bijvoorbeeld een blog over “Inspiratie voor kerstcadeaus moeder” of “5 trends feestkleding voor dames”.

Kijk naar jouw product en waarom een gebruiker geïnteresseerd zou kunnen zijn in een blog over dit onderwerp in combinatie met de feestdagen. De gebruikers die je naar je website trekt kun je weer opvangen in doelgroepen, die je later weer in kunt zetten voor advertising. Twee vliegen in een klap!

Doelgroepen verzamelen

Doelgroepen zijn erg waardevol, want je hebt hierdoor relevante informatie over je potentiële klanten. En deze informatie kun je later weer inzetten voor advertising. Je kunt de doelgroepen ook verrijken door er look-a-likes van te maken in Facebook, waarmee je nog meer nieuwe mensen kunt aantrekken. Hier heb je de rest van het jaar ook weer plezier van.

Je kunt meerdere manieren bedenken waarmee je voorafgaand aan de belangrijke holiday events doelgroepen kunt vullen.

 • Videocampagne draaien: maak via YouTube een videocampagne en vang de gebruikers op die een bepaald percentage van jouw video hebben bekeken. Hoppa, weer een waardevolle doelgroep opgevangen!
 • Inschrijven voor deals: een ander tof idee is om gebruikers de mogelijkheid te geven om zich vooraf in te schrijven voor de Black Friday- of kerst-deals van jouw webshop. Deze mensen kun je dan vooraf via bijvoorbeeld de nieuwsbrief informatie sturen over de acties.
 • Display-campagnes: zet voorafgaand aan de events via display een campagne op voor prospects. Het idee is dat je een banner laat draaien, specifiek voor een event. Een voorbeeld is een Black Friday-banner. Als mensen hierop klikken, weet je dat deze mensen geïnteresseerd zijn jouw Black Friday-deals.

Video staat centraal

Meer dan 50% van de consumenten geeft aan dat online video ze geholpen heeft met een keuze maken voor een merk of product. Video’s op YouTube over gaming, gadgets en kleding zijn vooral in het feestdagenseizoen erg populair.

De populairste video’s zijn toch wel ‘haul’-video’s, waarin producten worden gereviewd. De trend van de inzet van video blijft zich doorzetten. De voorspelling van Cisco Systems is dat in 2022 wereldwijd 82% van al het internetverkeer bestaat uit video. Genoeg reden om zowel organisch als betaald gebruik te maken van video tijdens het feestdagenseizoen.

Ben jij ready?

De feestdagen lijken nog zo ver weg, maar voor je het weet zit je weer bij de kerstboom kerstkransjes te eten. Het is zaak om nu alvast na te denken over de strategie voor de feestdagen en alles vast te leggen.

Begin op tijd en breng nu alvast de events en feestdagen in kaart die relevant zijn voor jouw webshop. Bepaal per event de doelstellingen, doelgroepen, strategie, boodschap en kanalen. Maak de budgetten vast vrij, zodat je weet dat je genoeg budget hebt vrijgemaakt om te shinen.

Als jij op tijd begint met de inzet van betaalde campagnes, hebben de algoritmes ook tijd om te leren. Op dagen met veel concurrentie is dit voor de algoritmes lastiger om bij te sturen. Door de concurrentie in deze periode worden gebruikers bedolven onder de advertenties. Het is dus ook verstandig om een goed campagneconcept uit te denken, waarmee jij je onderscheidt van concurrenten.

Creëer een creatieve uiting, waarbij de boodschap aansluit bij het kanaal en de doelgroep. Video is hier erg geschikt voor.

De data in dit artikel is afkomstig van het Retail Ready Event van Google, dat op 5 september 2019 plaatsvond in Amsterdam.