Communicatie

Daten met je doelgroep: 4 tips om een ultieme relatie op te bouwen

0

Als je wil dat jouw doelgroep verliefd op je wordt, moet je eerst een relatie met ze opbouwen. Maar hoe doe je dat? In dit artikel lees je vier tips.

Op donderdag 28 november was ik aanwezig bij Emerce Engage, de tegenhanger van All You Need is Love. Waarom? hoofdonderwerp was namelijk: hoe bouw ik een relatie op met mijn doelgroep? Nu heb ik mijn vriendin beloofd om niet vreemd te gaan, dus zal ik niks met deze tips doen (ze leest mijn blogs altijd), maar voor jullie heb ik toch een aantal tips op een rijtje gezet. Pak ze in chronologische volgorde aan.

Wat merken van relatietherapeuten kunnen leren.

Boris Nihom van Studio Kraftwerk vergeleek merken met relatietherapeuten..

1. Maak van je website een echte casanova

Je kunt nog zo’n goede openingszin hebben, als je een week niet gedoucht hebt en je adem ruikt naar het avondeten van vorige week, maak je geen kans. Ditzelfde geldt voor je website. Zorg dat die verzorgd is en er fantastisch uitziet. In het kort houdt dit in: snel, gebruiksvriendelijk, sterke content en triggerende call-to-actions. Blijf vooral ook doorontwikkelen, want de techniek gaat hard. Wat je doelgroep vandaag goed vindt, kan morgen zomaar ineens anders zijn. Daarnaast is het ook belangrijk dat je data goed is ingesteld. Sluit spam uit en meet al je belangrijke conversieacties op je website.

Marketing zonder data.

Job van den Berg van Sanoma had een pakkende quote: “Marketing without data is like running with your eyes closed”

2. Doe alsof je doelgroep je eerste date is

Als je op een date alleen maar over jezelf praat, weet je na afloop niks van de ander. Het resultaat is dat de ander rennend ervandoor gaat. Op websites geldt precies hetzelfde. Als je een oersaai verhaal over jezelf gaat vertellen (ons bedrijf is in 1893 opgericht door opa Jan, enz. enz.) dan haakt je doelgroep binnen no-time af.

Vraag waar mensen naar zoeken, adviseert Martin van Kranenburg. De bezoeker voelt zich hierdoor geholpen, jij leert je doelgroep kennen en je verzamelt er ontzettend veel bruikbare data mee. De beste plaats om dit te doen is op je homepage, zoals in het voorbeeld hieronder van Rabobank. Ook kun je gebruikmaken van smart notifications, dit zijn pop-ups waarin je een of meerdere vragen stelt. Als je hier een beloning voor teruggeeft, zoals een e-book of een interessant magazine, vinden veel bezoekers het helemaal niet erg om dit in te vullen.

Screenshot Rabobank homepage: vraag stellen aan bezoeker.

Rabobank weet wel wat flirten is door een goede vraag te stellen.

3. Verleid je doelgroep met de kennis die je hebt

Liefde draait om heel veel dingen, maar interesse tonen is toch wel een van de belangrijkste factoren. In de vorige stap heb je nuttige kennis opgedaan over je doelgroep, dus nu hoef je het alleen nog maar in de praktijk te brengen. Personaliseer je campagnes en landingspagina’s zodat deze beter aansluiten. Je zult zien dat de kans veel groter is dat de doelgroep van je gaat houden. Neem het voorbeeld van Rabobank. Als je op hypotheken klikt en op een later moment terugkeert naar de homepage, dan is het zonde als daar nog steeds staat ‘De Rabo App blijft zich vernieuwen’. Het is veel beter om hier bijvoorbeeld te communiceren: ‘Plan nu je gratis hypotheekgesprek’ met een foto van een stel dat net een huis heeft gekocht. Mits de bezoeker natuurlijk de cookies geaccepteerd heeft.

4. Zorg dat je doelgroep niet vreemdgaat

Als je doelgroep z’n geluk bij een ander gaat zoeken, heb je niet genoeg je best gedaan om het spannend en leuk te houden in de relatie. Simpelweg omdat er altijd wel een nieuwe jonge start-up op de markt is, die een net wat aantrekkelijker aanbod heeft. Geef je doelgroep dus cadeaus en dan het liefst niet in de vorm van geld. Want als je op je verjaardag van je partner met een paar flappen aan komt zetten, slaap je die avond ook op de bank. Kom met iets unieks, waar je je doelgroep echt gelukkig mee maakt.

Een mooi voorbeeld van Boris Nihom over Volkswagen: zij bedachten de campagne Snelweg Sprookjes. Dit zijn audiofragmenten speciaal voor kinderen van Volkswagenbezitters, waarbij de omgeving langs de snelweg tot leven wordt gebracht. Kinderen vervelen zich hierdoor minder en steken er ook nog wat van op over de natuur, windmolens en dieren. Kinderen blij, ouders blij, dus papa zal de komende tijd nog lekker in zijn Volkswagen blijven rijden.

Pas je deze vier tips toe, dan ben je verzekerd van een goed huwelijk met je doelgroep. Hoe hou jij de relatie (met je klanten) spannend?