Verdieping

Waarom iedereen weer aan de 9-tot-5-mentaliteit moet

0

Column – We leven in een tijd waarin we, door technologische ontwikkelingen, overal bereikbaar zijn. Voor beroepen die je vooral van achter een computer uitvoert betekent dat dat je vrij bent om zelf je tijd in te delen en zelf je werk te organiseren. En daarom werkt 13,7 procent van de Nederlanders thuis, waarmee we koplopers in Europa zijn. Ideaal toch? Vroeger begon je om 9 uur en klokte je om 17 uur weer uit, maar tegenwoordig leven we in een 24/7-economie. Maar worden we wel gelukkig van deze nieuwe status quo? Of was de 9-tot-5-mentaliteit eigenlijk beter voor ons werkgeluk?

Eindelijk vrij

Dat thuiswerken – wat ooit begon als telewerken – gebeurt al sinds de jaren 80, maar relatief nieuw is dat steeds meer bedrijven onbeperkt verlof geven aan hun medewerkers. Zolang je je werk goed doet en afspraken naleeft is er een hoop mogelijk. Het is een trend die is overgewaaid uit de VS, waar medewerkers van Netflix, Best Buy en Evernote al een tijdje onbeperkt vakantiedagen kunnen opnemen. Er zijn dus steeds meer manieren om zelf te bepalen waar en wanneer je je werk doet.

We zijn vrij, maar we zijn wel altijd aan.

Balans

Maar is het altijd bereikbaar zijn wel zo positief? We mailen, – al Netflix-kijkend – massaal met onze collega’s terwijl we op de bank naast onze partner zitten. “Nog even iets afmaken hoor schat.” We checken nog even WhatsApp-berichten terwijl we ons eten naar binnen schuiven. “Ja, nog even dit berichtje beantwoorden.” We gaan ermee naar bed en staan ermee op. Uit onderzoek blijkt zelfs dat we minder vrijen door de blauwe gloed die over de dekens schijnt. In plaats daarvan scrollen we liever omlaag om te zien of er nog nieuwe Facebook-berichten zijn.

9-tot-5-mentaliteit yoga en laptop

We zijn bang om iets te missen. Zo bang zelfs dat veel jongeren last hebben van Social Media Stress (SMS). En wanneer de stress omslaat naar angst spreken we van FOMO, ofwel fear of missing out. Een verschijnsel waarbij mensen bang zijn iets te missen, dat al sinds 1996 bestaat, maar door het gebruik van sociale media actueel is geworden.

En werknemers moeten tegenwoordig in bescherming genomen worden tegen collega’s en werkgevers die buiten werktijd contact zoeken. De zogenaamde wet ‘recht op onbereikbaarheid’ is nu in de maak.

We zijn altijd aan en daardoor is de balans ver te zoeken.

We moeten op dieet

De iPhone, die de deuren naar altijd-aan-wereld heeft geopend, werd pas in 2007 gelanceerd. Dat we ons nog geen raad weten hoe om te gaan met deze nieuwe technologie, is dus niet zo vreemd. Vroeger moest je je best doen om contact te houden met kennissen, vrienden en familie door de fysieke afstand. Maar niemand had kunnen anticiperen op een situatie waarbij we juist een overvloed aan contact hebben met anderen.

En misschien is het ook niet realistisch om te verwachten dat we allemaal in één keer snappen hoe we ons in deze nieuwe wereld moeten gedragen. Het zit simpelweg in de aard van de mens om veel contact te zoeken met anderen. Daar worden nou eenmaal gelukkig van. Dat we dus massaal gebruik maken van sociale media is niet verwonderlijk.

We moeten op social dieet, discipline opbrengen om ‘t scherm af en toe weg te leggen en duidelijke grenzen stellen aan ons eigen gedrag en dat van anderen.

Op de werkvloer

Niet alleen privé is er werk aan de winkel, maar een deel van ’t probleem ontstaat op de werkvloer. Zelf heb ik, net als al mijn collega’s, al jaren een echte 9-tot-5-mentaliteit. Iets dat ik in een eerste gesprek met potentiële klanten direct op tafel leg. Veel mensen kijken je dan vreemd aan. En als ik dan uitleg dat we als bureau veel waarde hechten aan balans in werk en privé, en dat door onze mentaliteit niemand hoeft over te werken – wat in het belang van de klant is – begrijpen de meeste mensen dat. Mensen die daar niet mee om kunnen gaan passen niet bij ons bureau. Fijn dat we daar snel achter komen. No hard feelings natuurlijk!

9-tot-5-mentaliteit

We noemen ‘t zelf vaak the calm company. We hebben rust in de tent nodig om ons beste werk te kunnen maken. De term ‘calm company’ is geïnspireerd op het boek It doesn’t have to be crazy at work (aff.) van Jason Fried en David Heinemeier Hansson, beide partner bij de bekende projectmanagement-tool Basecamp. De bestseller is volgens de auteurs een manifest waarmee de strijd aangegaan wordt met alle moderne werk-gerelateerde zorgen en angsten.

Duidelijke spelregels voor werknemers

Wij geloven erin dat je rust krijgt door duidelijke afspraken te maken en verwachtingen uit te spreken. Niets mag ‘zweven’. We zorgen ervoor dat we marge in onze planning hebben, zodat je voldoende ruimte hebt je werk goed te doen, ook wanneer iets niet in één keer lukt.

Die marge hangt af van de mate van senioriteit. Iemand die net komt kijken hoeft bijvoorbeeld maar 6 uur productief te zijn, waar we bij iemand met meer ervaring een hogere productiviteit verwachten. Maar sturen op uren doen we niet. Kun je je werk doen in 4 uur per dag? Ook goed. Daarnaast kan het altijd gebeuren dat er een brandje geblust moet worden, maar niemand wordt bij ons gelukkig van de hele dag ad-hocwerkzaamheden uitvoeren. En om die reden heb je bij Pixelpillow een vastgesteld aantal verlofdagen, een afgebakende functie en werken we zoveel mogelijk samen op ons kantoor in Zwolle. Een 9-tot-5-mentaliteit dus. Dit geeft ons de rust om ons werk zo goed mogelijk te doen, zonder afleiding, stress en andere verstoringen.

Niet onbeperkt met vakantie

Wij kiezen er dus bewust voor onze collega’s niet onbeperkt verlofdagen te geven, omdat wij het juist helderder vinden als iedereen hetzelfde aantal vrije dagen heeft. Geen oneerlijke concurrentie van jonge medewerkers die langer blijven zitten dan de collega’s die kinderen moeten ophalen. En geen angst om drie weken vakantie aan te vragen omdat niemand anders uit je team zo lang weg gaat. Gewoon 25 vakantiedagen. Wel zo overzichtelijk.

Dat klinkt misschien allemaal wat traditioneel. Maar hey… Dan maar een tikkeltje ouderwets. Het wordt vanzelf weer nieuwerwets! Het belangrijkste is dat wij alles doen voor een stabiele, rustige basis voor onze mensen. Want wij geloven dat alleen zo de klanten van onze klanten krijgen wat ze verdienen: een geweldige gebruikservaring.

En nu?

Hopelijk zet onze kijk op een gezonde werk-privébalans je aan ‘t denken. Ben je werknemer? Denk dan eens na of je gelukkig wordt van het werk dat je doet. Je hebt maar één leven, en maar één kans om er het beste van te maken! Ben je werkgever? Realiseer je dan dat mensen je belangrijkste (en meest onderscheidende) assets zijn. Een gezonde 9-tot-5-mentaliteit zorgt voor rust in je bedrijf, minder verloop, en er is een grote kans dat het voor jezelf ook een stukje leuker wordt.