Online advertising

Wat kost het om te verkopen via Amazon Nederland?

0

Amazon maakte begin dit jaar bekend dat ze officieel van start gaan in Nederland, je kunt dus als bedrijf gaan verkopen via dit plaform. Je kunt veel soorten producten te koop aanbieden, van schoonheidsproducten tot auto-onderdelen! Maar wat kost het om te verkopen via Amazon?

Het verschil in verkoper-accounts

Als je wil verkopen op Amazon, moet je ten eerst een account aanmaken. Je hebt twee soorten verkoper-accounts: een basic account of een professioneel account. Wat is het verschil tussen deze twee?

Een basic account is voor verkopers die minder dan 40 artikelen per maand verkopen. Dit account is gratis aan te maken en je betaalt alleen als je iets verkoopt. Als je meer dan 40 artikelen per maand wil verkopen, heb je een professioneel account nodig. Dit kost €39 per maand, ongeacht of je iets verkoopt of niet. Helaas blijft het niet bij deze kosten. Amazon ontvangt ook commissie bij iedere verkoop vanuit jouw account. Maar hoeveel betaal je dan?

De verkoopservices van Amazon

De hoogte van de commissie hangt af van welke verkoopservice je kiest. Op dit moment zijn hierin twee hoofdopties voor het verkopen via Amazon Nederland:

 • Fulfillment by Amazon (FBA)
 • Zelf verkopen

Elke optie werkt anders en er zit een andere ‘commissie’ aan vast. De verschillen tussen deze opties zijn groot. Niet alleen is de commissie afwijkend, maar ook de verzendmethodes.

Ik leg je graag uit hoe je jouw opbrengst per product kunt uitrekenen.

1. Fulfillment by Amazon (FBA)

Met Fulfillment by Amazon (FBA), verzend je jouw producten naar Amazon fulfillment centers. Het pakken, verpakken, verzenden en de klantenservice voor deze producten verzorgt Amazon dan voor jou. Producten die via FBA worden verkocht, komen in aanmerking voor Amazon Prime en gratis verzending.

Amazon handelt de klantenservice en retourzendingen voor FBA-bestellingen af. Eigenlijk wordt hierbij alles uit jouw handen genomen en overgelaten aan Amazon. Ideaal toch?

Omdat Amazon Nederland nog maar net een feit is, is er jammer genoeg nog geen Amazon fulfillment center in Nederland. Wel staat er eentje in Duitsland. Een kanttekening hierbij is dat je jouw producten naar het Duitse Amazon fulfillment center moet opsturen. Waarschijnlijk zal je dan ook een Duits BTW-nummer moeten aanvragen, omdat je voorraad in Duitsland ligt in plaats van in Nederland.

Is dit voordelig? Ik heb de voordelen en nadelen van FBA voor je op een rijtje gezet:

Voordelen

 • Je hebt geen omkijken naar verzending, retourzendingen of klantenservice
 • FBA-producten komen in aanmerking voor Amazon Prime
 • FBA-producten hebben meer kans op het winnen van de Buy Box
 • Voor een kleine extra fee, kun je in alle 5 Europese markten verkopen

Nadelen

 • Je bent alle controle kwijt
 • Je moet een deel van je voorraad opsturen naar Amazon. Je kunt hier dus niet meer bij

Het klinkt best aantrekkelijk als je geen omkijken hebt naar verzendingen, retourzendingen en klantenservice. Want Amazon regelt het voor je. Toch moet je wel goed weten dat je voorraad ook daadwerkelijk verkocht wordt bij Amazon, want anders mis je een hoop producten zonder dat ze winst opleveren.

Amazon

De kosten voor FBA

Er zijn geen opstartkosten of extra abonnementskosten aan het gebruik van FBA verbonden. Je betaalt alleen voor de services die je gebruikt. Om de fulfillment-kosten voor FBA uit te rekenen, gebruik je de FBA calculator.

Als je producten al in de Amazon.nl-interface ingeladen zijn, vul je in deze calculator makkelijk je ASIN (Amazon product nummer) in van het product dat je wil verkopen. Als je producten nog niet ingeladen zijn op Amazon.nl, kun je het beste een product zoeken dat veel op jouw product lijkt en de ASIN invullen in de calculator. Vul daarna de formaten van het pakketje en het gewicht in en de calculator rekent precies de fulfillment-kosten die jij kwijt bent voor dit product.

2. Zelf Verkopen

Als je zelf verkoopt, ben je zelf verantwoordelijk voor de logistieke handelingen, inclusief retourzendingen en de klantenservice. Je gebruikt het platform van Amazon om te verkopen en bereikt zo miljoenen kopers! Als je merknaam op jouw producten staat kun je jouw merk registreren om je het te beschermen.

Wat zijn hier de voor- en nadelen?

Voordelen

 • Je houdt alles zelf in de hand
 • Je hoeft niks op te sturen naar een Amazon fulfillment center
 • Je verkoopt je product aan miljoenen mensen op het Amazon-netwerk

Nadelen

 • Je bent tijd kwijt aan verzenden, retourzendingen en klantenservice
 • Je komt niet in aanmerking voor Amazon Prime en gratis verzending

De kosten voor Zelf Verkopen

Als je enkel Amazon als platform gebruikt om jouw producten te verkopen, betaal je commissie in de vorm van een verwijzingsvergoeding aan Amazon. Deze vergoeding betaal je voor elk verkocht item. De verwijzingsvergoeding varieert per categorie. Zo betaal je bijvoorbeeld 15% vergoeding voor videogames, 7% voor consumentenelektronica en 10% voor fietsen. Een vuistregel daarbij is: reken op 7 – 15% verwijzingsvergoeding per product die jij verkoopt via Amazon.nl. Let wel: als je accessoires voor Amazon-apparaten verkoopt, betaal je een dikke 45% verwijzingsvergoeding!

Je kunt deze kosten zelf handmatig uitrekenen per product gebaseerd op bovenstaande percentages of je kunt weer de FBA calculator gebruiken. In de calculator zie je ook wat je kwijt bent aan kosten als je zelf verkoopt via Amazon.

Heb je jouw producten al in de Amazon.nl-interface staan? Dan heeft Amazon het nog makkelijker voor je gemaakt! Log in op Amazon Seller Central en ga naar het Voorraad-tabje. Klik op Voorraad Beheren om een overzicht te zien van je producten. Hier zie je in de kolom Preview van kosten precies de verwijzingsvergoeding die je betaalt aan Amazon. Als je op deze kosten klikt zie je een overzicht van je netto-opbrengst voor dat specifiek product. Overzichtelijker kan het haast niet!

Preview kostenNetto opbrengst

Welke methode kies jij?

Als je de capaciteit hebt om zelf de verzendingen, retourzendingen en klantenservice te regelen, dan zou je kunnen beginnen met zelf verkopen via Amazon.nl. Heb je de capaciteit niet, maar wil je wel graag aan de slag met Amazon? Kies dan voor de optie Fulfillment by Amazon. Bij beide opties komen er kosten kijken, die je zeker niet over het hoofd moet zien.

Het is een werkje om alle commissies per product uit te rekenen, maar dan weet je in ieder geval zeker wat je kwijt bent als je verkoopt via Amazon. Mijn advies? Start kleinschalig en kies daarna voor een grotere opzet. 😉