Content

5 aandachtspunten voor videomarketing in 2020

0

VidCon: de grootste video- en tech-conferentie vond dit jaar weer plaats in Londen. En ik mocht erbij zijn. Speciaal voor Frankwatching maakte ik een video-verslag, waarin ik je laat zien wat voor trends ik zag van de grootste namen in de videomarketing-wereld. Waar moet je met videomarketing rekening mee houden in 2020?

Accepteer cookies

1. Deepfakes

Deepfakes: aan de ene kant vind ik veel enthousiasme op op VidCon, maar ook werd paniek rondom de deepfake-technologie benoemd. Hiermee worden gezichtsuitdrukkingen, stemmen en lichaamsbewegingen op realistische wijze gemanipuleerd. Je kent de deepfake-video’s waarschijnlijk wel waarbij president Obama en president Trump te zien en te horen zijn, terwijl ze niet echt zo zijn gefilmd. Kijk bijvoorbeeld naar deze video waarin Bill Hader ineens het gezicht van Arnold Schwarzenegger krijgt.

De grootste vraag is wat deepfake-technologie in de toekomst zal brengen en hoe de kijkers hiermee om zullen gaan. Op VidCon kwamen belangrijk thema’s naar voren: zullen kijkers de juiste vragen stellen na het kijken van een video (“is dit echt?”). Maar ook of socialmedia-platformen en bedrijven als Google goede tools kunnen ontwikkelen om deepfakes te detecteren.

2. Echtheid, authenticiteit

Dat brengt me bij de tweede trend die ik zag bij verschillende talks op VidCon: echtheid in video. Het wordt steeds belangrijker om menselijk te zijn in een wereld die dat alles behalve lijkt. In video’s kunnen we tonen wat een computer of een algoritme niet kan: empathie, humor, verhalen en connectie.

Voor bedrijven betekent dit dat het belangrijk is om betekenisvolle content te maken. Waar we een jaar of 2 geleden met name gelikte filmpjes en perfecte plaatjes maakten, draait het nu meer en meer om de menselijkheid.

Spreker Goldie Chan gaf een mooi voorbeeld van Invisible People: een organisatie die daklozen een telefoon gaf om hun dag vast te leggen met video. En entrepreneur Diana Nguyen die in haar LinkedIn video’s danst en huilt en zichzelf laat zien als mens (en daarmee al meer dan 35K volgers heeft). Geen gelikte beelden met prachtige overgangen en de mooiste muziek, maar rauwe, echte, waardevolle beelden.

Een echte connectie met mensen maken dus, in plaats van alleen perfecte plaatjes delen.

3. Extended Reality

Een hele goede manier om het gevoel van echtheid te creëren is met XR: extended reality. Van virtual reality, tot augmented reality en 360-graden-video. Zoals bijvoorbeeld het Wilhelmina Kinderziekenhuis waar kinderen met VR in een speeltuin kunnen spelen met vriendjes. Ze hebben zo het gevoel en de ervaring dat ze buiten spelen met vriendjes, vanuit hun ziekenhuisbed.

Bij XR gaat het dus om het ervaren, het meemaken. Op VidCon werden verschillende prachtige voorbeelden getoond, zoals in sport. Er wordt voorspeld dat we deze technieken meer en meer zullen toepassen.

4. Gen Z

De zin die ik elke keer weer hoorde: “What about Gen Z?” Hoe zit het met de nieuwe, jonge generatie? Om het kort samen te vatten:

  • Content die past bij deze generatie is mobiel (dus denk verticale, korte filmpjes)
  • Het draait om echtheid en connectie
  • Allergie voor logo’s
  • Gen Z heeft echt wel veel aandacht voor iets dat hun interesse heeft
  • TikTok: enorm in opkomst
  • Jongeren lijken enorm veel te consumeren op TikTok, en opvallend veel bezoekers van VidCon maakten zich zorgen over privacy van TikTok-gebruikers

5. Kinderen en media

En dat brengt me bij trend 5: kinderen en media. In verschillende sessies kwam het terug: wat is de invloed van media op kinderen die opgegroeid zijn met schermen? Er waren verschillende VidCon-sessies over de verscherping van regels rondom content voor kinderen, of content waarin kinderen te zien zijn.

In m’n volgende video ga ik hier dieper op in, en dan specifiek op de nieuwe regels rondom content voor kinderen op YouTube. Heb je hier een vraag over? Laat dan een reactie achter. Dan kan ik het eventueel verwerken in m’n volgende video!