Communicatie

Vergaderen met webcam: praktische tips om goed over te komen

0

Ineens zit je in allerlei digitale vergaderingen en moet je tegen je webcam praten. Hoe zorg je ervoor dat je persoonlijk blijft in een onpersoonlijke, digitale omgeving? Hoe kun je jouw boodschap goed overbrengen tegen een camera?

Het is eigenlijk nog nooit zo belangrijk geweest om digitaal te communiceren. Het goede nieuws: met video kan dat heel erg goed! Je kunt oogcontact maken, expressie en lichaamstaal zien, en de tone of voice horen. In deze video geef ik je een aantal hele praktische tips om ervoor te zorgen dat jij jouw boodschap via de webcam goed overbrengt in een virtuele vergadering.

Accepteer cookies

Zet de webcam op ooghoogte

Als de webcam laag staat, kijk jij neer op de kijkers – en als de camera hoger staat, dan kijkt de rest neer op jou. Bij een webcam in een laptop staat de camera vaak lager. Je kunt dat oplossen door simpelweg wat boeken onder je laptop te plaatsen.

Kijk in de cameralens, niet naar jezelf!

Het is misschien een beetje gek, maar probeer te kijken in de cameralens als je aan het woord bent. Als je naar jezelf of je scherm kijkt, kijk je langs de cameralens – en maak je dus geen oogcontact met de rest.

Een praktische tip: plak een stickertje of pijltje naast de lens om jezelf hier aan te herinneren.

Zorg voor goed licht

Zorg ervoor dat het licht op je gezicht valt, zodat iedereen je ogen en expressie goed kan zien. Kun je bij een raam zitten? Ga dan niet met je rug naar het raam toe zitten, maar juist met het gezicht naar het raam toe. Geen ramen? Ga dan in ieder geval niet vlak onder een felle lamp zitten, zet liever een lamp voor je gezicht (zorg ervoor dat het licht op je gezicht valt).

Ga dicht op de webcam zitten

Veel mensen zitten ‘automatisch’ te ver weg bij de webcam vandaan. Wees niet bang om iets dichter op de camera te zitten. Mensen zie je vaak klein afgebeeld op het scherm, dus hoe verder weg je bij de camera zit, hoe kleiner je wordt op het scherm. Maak het dus iets persoonlijker door dichter op de camera te zitten.

Zorg voor goede audio

Zorg voor goede audio. Het is irritant om veel moeite te moeten doen om iemand te verstaan. Ga dus niet in een ruimte zitten met galm, en als het kan: doe een headset op. Dan worden alle achtergrondgeluiden automatisch gefilterd.

Praat in rondes

En m’n laatste tip: zorg ervoor dat je in rondes praat. Dan komt iedereen een keer aan het woord en wordt er niet door elkaar heen gesproken. En als je niet aan het woord bent, zet jezelf op mute. Zet alleen je microfoon aan als je ook echt aan het woord bent. Dan heeft niemand last van achtergrondgeluiden.

Wat zijn jouw praktische tips voor het virtueel vergaderen? Ik hoor het graag. Laat een reactie achter, dan kunnen we elkaar helpen!