Digital business

Thuiswerken tijdens corona: praktische tips van Frankwatching

0

Met het hele kantoor thuiswerken? Dat is voor Frankwatching terug naar onze roots. De eerste elf jaar van ons bestaan hádden we namelijk geen kantoor en werkte iedereen vanuit huis. Thuiswerken is dus extreem verankerd in onze organisatie. Nu een groot deel van het land lang aan huis gekluisterd is, delen we graag onze praktische tips.

Waar krijg je energie van?

Werkplek Daan

De belangrijkste tip van UX- en UI-designer Daan is investeren in een werkplek waar je écht energie van krijgt. Door te experimenteren merkte hij wat voor hem werkt:

  • Een elektrisch zit/sta-bureau
  • Stilte
  • Veel groen
  • En mooi beeldscherm
  • Goed licht: veel natuurlijk licht en voor donkere dagen verlichting die fel genoeg is
  • Frisse lucht
  • Een kruk zodat hij niet ‘lui’ achterover kan leunen

Je merkt het: Daan heeft er al heel wat thuiswerkuurtjes op zitten.

“Ik vind het fijn dat ik met volle concentratie aan iets kan werken. En wanneer ik daar zin in heb, kan ik lekker een muziekje aanzetten via de speaker, zonder dat ik daarmee andere mensen stoor. Ook fijn: dat ik ’s middags kan sporten!”

Veel videobellen met collega’s

thuiswerkplek annika thuiswerken

Ook chief digital experience Annika houdt van een zit/sta-bureau en veel beweging tussendoor. Ze gaat graag wandelen in het bos, met of zonder hond. “Veel videobellen met collega’s is voor mij belangrijk, om zo toch een beetje gezelligheid te hebben. Whereby is hiervoor echt mijn favoriet geworden.”

En die vrolijke pen maakt het schrijven van je to-do’s tijdens het thuiswerken (maar eigenlijk altijd) meteen een stuk leuker!

Thuiswerken op een fijne plek met goede spullen

thuiswerken werkplek joy

“Trakteer jezelf op een fijne werkplek met goede spullen”, adviseert eventmanager Joy. Het is wel duidelijk dat haar eigen advies voor haar werkt. “Goede muziek, veel licht en een beetje natuur – met een knipoog – om me heen zijn voor mij echte musts. En om de zoveel tijd een rondje lopen buiten!”

Daglicht en frisse lucht

thuiswerkplek rene

Developer en UX-designer René heeft tijdens het thuiswerken een clean desk policy, behalve als het gaat om schermen. Het liefst heeft hij zijn iPad ook nog in de buurt liggen. Maar minstens zo belangrijk: genoeg daglicht en frisse lucht in huis of kantoor.

Houd je bureau opgeruimd

werkplek marieke

“Ik denk dat mijn tip is: werk thuis zónder kinderen“, grapt Marieke van customer & finance support. Maar omdat dát nu geen optie is, maakt ze met de kinderen elke ochtend een tijdschema. De afspraak is dat ze zoveel mogelijk zelf of samen doen. Dat werkt prima, maar niet altijd. Voor zichzelf probeert ze haar bureau opgeruimd te houden.

“Ik kan enorm slordig zijn en er binnen no time voor zorgen dat m’n bureau is ontploft. En dat leidt natuurlijk ook weer af. Vandaar dat ik op m’n bureau bakjes heb staan waar ik kladblokjes, pennen en andere losse spullen in doe.”

Lekkere muziek en goede koffie

werkplek anne

Omdat de vriend van junior online marketeer Anne het bureau al heeft geconfisqueerd, moet zij het doen met de eettafel in de woonkamer. Wél met veel licht van het grote raam. Haar tip: “Zet een lekker muziekje aan en neem een goede kop koffie erbij.”

Knuffelen met je kat

thuiswerkplek tineke thuiswerken

Tip van contentstrateeg en redacteur Tineke: “Als je een huisdier hebt, aai hem of haar dan regelmatig. Werkt goed tegen stress!”

Een lamp die je kunt aanpassen

werkplek linda thuiswerken

En tot slot nog mijn eigen werkplek. In mijn kleine en donkere huis heeft meubilair meerdere functies. Ik heb helaas geen ruimte voor een aparte werkplek, dus werk ik aan de tafel waar ik ook aan eet. Dat is niet ideaal: ik sleep een hoop met mijn spullen en voor gezellig eten met vrienden heeft deze plek andere eigenschappen nodig dan voor gefocust werken.

Licht is voor mij heel belangrijk. Wat echt verschil maakt, is dat ik een smart-lamp in m’n lampenkap heb gedraaid. Ik kan de helderheid en temperatuur van het licht aanpassen met mijn telefoon. Als ik aan het werk ben, zet ik het op redelijk koud en fel. Zodra mijn werkdag erop zit, mag het licht wel wat warmer en gezelliger. Omdat ik niet de deur van mijn werkplek achter me dicht kan trekken, zorgt dit er ook mentaal voor dat ik mijn werkdag kan afsluiten.

Wat is jouw tip voor je thuiswerkplek? Laat het achter bij de reacties, samen helpen we elkaar!