Verdieping

E-mail Benchmark 2020: stijging van belangrijke KPI’s

0

De E-mail Benchmark 2020 staat ook dit jaar weer boordevol interessante cijfers, uitkomsten en tips. Zo blijkt dat de open rate het afgelopen jaar stevig is gegroeid en dat ook de CTR en de CTO zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. De daling die we de afgelopen jaren zagen is dus omgedraaid, een mooi compliment aan alle e-mailmarketeers! Marketing automation blijkt ook voor 2020 weer de belangrijkste trend, maar ook een uitdaging. Benieuwd naar de relevante e-mailmarketingcijfers uit jouw branche? Je vindt ze allemaal in de E-mail Benchmark 2020.

In deze 17e editie geven we je inzicht in waar het vakgebied staat. Daarnaast presenteren we de gemiddelde cijfers en e-mailratio’s uit bijna 25.000 campagnes en ruim 3 miljard e-mails die in 2019 zijn verzonden via Clang, e-mailmarketing- en marketingautomation-software. Ook is er begin dit jaar een onderzoek uitgevoerd onder ruim 150 Nederlandse bedrijven. In dit artikel geef ik je een overzicht van de belangrijkste cijfers en inzichten.

E-mailmarketing belangrijkste online kanaal

Het kanaal e-mailmarketing staat ook in 2020 weer op nummer 1 in de top 3 van belangrijkste online kanalen. Op nummer 2 en 3 vinden we dit jaar de bedrijfswebsite en social media, die SEO en SEA uit de top 3 hebben gewerkt. De belangrijkste doelen van e-mailmarketing zijn het genereren van leads en het stimuleren van verkoop. Het budget gaat bij 38 procent van de ondervraagde bedrijven omhoog, terwijl die bij slechts 2 procent van de bedrijven zakt. Veel bedrijven zien de relevantie van het kanaal dus in.

Van de ondervraagde bedrijven geeft 80 procent aan een e-mailmarketingstrategie te hebben. Het succes van een campagne meten ze met name op basis van click rate, open rate en conversie. Daarnaast testen 68 procent van de organisatie er lustig op los en gebruikt 71 procent van de respondenten koppelingen tussen verschillende systemen om gerichter te mailen. Het kanaal e-mailmarketing krijgt dit jaar een mooie 8,25 als beoordeling.

Uitdagingen, trends en campagnes in 2020

E-mailmarketing anno 2020 staat als kanaal niet meer los van de andere kanalen. Integraties met andere databases, pushsystemen, social media en leadmanagementsystemen vormen belangrijke uitdagingen van de Nederlandse e-mailmarketeer. Die koppelingen zijn voorwaardelijk voor de meestgenoemde trends: marketing automation, 360-graden klantprofielen. Ook zien we een voortzetting van de lijn naar een meer en meer datagedreven marketinglandschap. Leadgeneratie, verrijking en retentie zijn de populairste campagnes voor 2020.

E-mail Benchmark e-mailmarketing campagnes.

Uitdagingen e-mailmarketing.

Trends e-mailmarketing 2020.

Accepted rate & bounces

De accepted rate geeft inzicht in of je e-mail wordt afgeleverd aan de mailboxprovider en vertelt ons daarmee een heleboel over de kwaliteit van je database. Als e-mailmarketeer wil je natuurlijk dat jouw mailing de inbox van de ontvanger bereikt. Zorg daarom dat je verzendreputatie goed is, die is van grote invloed op je deliverability.

De gemiddelde accepted rate is 99,51 procent, wat betekent dat de gemiddelde bounce rate automatisch 0,49 procent is. De bounce rate van bedrijven in de B2B-sector ligt gemiddeld ietsjes hoger dan die van bedrijven in de B2C-sector. Dit heeft te maken met het verloop van personeel binnen bedrijven. E-mailadressen van personen die uit dienst treden vervallen, dus e-mails naar dat e-mailadres bouncen. Als we verder inzoomen op branches, zien we dat de branches Industrie & Producenten, Automotive en Overig de hoogste bounce rate hebben.

E-mail Benchmark accepted rate en bounce rate per branche.

 

OR, CTR en CTO

Door de vele concurrentie in de inbox zagen we de gemiddelde open rate, click through rate en click to open rate de afgelopen jaren steeds dalen. Goed nieuws! Dit jaar zijn deze belangrijke KPI’s voor het eerst weer eens gestegen, en sterk ook! De open rate stijgt naar 30,29 procent. We zien dat B2B-mails gemiddeld gezien vaker worden geopend dan B2C-mails. Ook zien we dit jaar weer dat gemiddeld gezien op mobiel vaker wordt geopend dan op desktop. Echter, zoomen we in op sector, dan zien we dat B2B-mails juist vaker op desktop worden geopend. Ook de CTR en CTO zijn gestegen, naar respectievelijk 4,38 procent en 13,27 procent. Deze resultaten vragen om een groot compliment naar alle e-mailmarketeers!

KPI's e-mailmarketing

Verzenddag en verzendtijd

De beste verzenddag en verzendtijd zijn lastig te bepalen. Dit is namelijk per bedrijf verschillend en is afhankelijk van vele externe factoren. Wel geeft de E-mail Benchmark antwoord op de vraag ‘Wat is het populairste verzendtijdstip?’ en wordt gekeken naar de succesvolste verzenddagen op het gebied van open rate, click through rate en click to open rate. De meeste e-mails worden ook dit jaar verstuurd op donderdag en e-mails verzonden op dinsdag, worden nog altijd het beste geopend. De resultaten verschillen echter per sector en per branche.

Download de factsheet (pdf) voor een visueel overzicht van de belangrijkste resultaten van de E-mail Benchmark 2020.