Loopbaan

Happy digital onboarding: bied ruimte aan de emotie van medewerkers

0

De onboarding van nieuwe medewerkers is een belangrijk proces waar je als werkgever veel aandacht aan moet besteden. Zeker nu, in een tijd waarin de (meeste) communicatie en werkzaamheden digitaal verlopen. Want van een goede onboarding worden medewerkers blij en gaan ze zelfverzekerd aan de slag. Hoe zorg jij er als werkgever dan voor dat je nieuwe medewerker zich, ondanks het thuiswerken, tóch onderdeel voelt van het bedrijf en het team?

Waar het nog wel eens misgaat is dat de focus in onboardingprogramma’s vaak ligt op het snel wegwijs maken en productief krijgen van nieuwe medewerkers. En dat is zeker nodig, maar dat is niet voldoende. Als je echt wil dat nieuwe collega’s goed landen en zich binden aan je bedrijf, dan is er meer nodig. Je moet aandacht hebben voor de emoties van de persoon zelf. Dat is cruciaal, want emotie is de essentie van het onboardingproces.

Onboarding is emotie

Een nieuwe baan is wennen, integreren en je draai vinden. Helemaal in deze tijd. Hoe ervaren je ook bent. Als je als bedrijf met een strak inwerkprogramma goed weet in te spelen op die emotie, is de kans op een langdurige succesvolle match groot. Nieuwe collega’s voelen zich dan gelukkiger en kunnen hun waarde toevoegen.

Daarnaast is het ook veel sneller duidelijk als er sprake is van een mismatch. Dan is het voor beide partijen ook beter om weer snel afscheid te nemen.

Maar hoe doe je dat, ruimte bieden aan de emotie van medewerkers met een online onboardingprogramma? Hoe zorg je voor ‘happy digital onboarding’?

1. Vraag hoe het met de nieuwe medewerker gaat

Dit klinkt als een open deur, maar toch zie ik helaas nog vaak dat bedrijven te veel bezig zijn met het zenden van informatie. Het moment wordt vaak benut om te vertellen hoe geweldig hun organisatie is.

Het gaat dan te weinig om de nieuwe medewerker en te veel om het bedrijf. Voelt iemand zich welkom, kan hij zijn werk doen, voelt hij zich op zijn plek? Laat weten dat je betrokken bent! Dit begint al bij de preboarding, dus vóór de eerste werkdag.

Je kunt dit eenvoudig digitaliseren. Bepaal momenten waarop geautomatiseerde, maar toch persoonlijke berichten worden verstuurd. Als je verschillende keren vraagt hoe het met iemand gaat en dat digitaal meet, dan kunnen managers daarnaar handelen.

Voelt de nieuwe collega zich bijvoorbeeld overweldigd? Maak dan samen een plan om het weer behapbaar te maken. Voelt iemand zich nog niet welkom? Kijk dan naar wat je kunt doen om dit te verbeteren.Digital onboarding

2. Maak het de nieuwe medewerker makkelijk om zijn plek te vinden

Recent onderzoek van Robert Half toont aan dat 91% van de managers de fit van de nieuwe medewerker met de bedrijfscultuur net zo belangrijk vindt als de vaardigheden en ervaring van de nieuwe medewerker. Een goede onboarding journey zorgt ervoor dat new hires de cultuur snel leren kennen en ervaren. En dan draait het niet alleen om de kernwaarden, maar juist ook om de ongeschreven regels.

Je kunt nieuwe collega’s helpen om te kijken of de cultural fit er is door ze te stimuleren collega’s te ontmoeten met een online koffiekwartiertje, door alvast digitale afspraken te plannen met teamleden en ze te laten aansluiten bij een dagelijkse online team check-in.

Want onboarden doe je niet in je eentje. Het gaat om het gevoel erbij te horen. Mensen kennen. Je onderdeel voelen van een team en de cultuur snappen. Online gaat dat net wat lastiger, dus maak het de new hire zo makkelijk mogelijk.

3. Haal het beste in de nieuwe medewerker naar boven

Medewerkers die zich gewaardeerd voelen en weten wat hun purpose is, zijn gelukkiger in hun werk. Je kunt nieuwe mensen daarom al tijdens de preboarding zelf laten nadenken over hun introductie en toegevoegde waarde. En je kunt samen bespreken welke rol ze hebben in de doelstelling en succes van het bedrijf.

Een nieuwe baan is hét moment om te laten zien wie je bent en wat je wil. Waar ben je echt goed in en voor welke taken of kennis kunnen collega’s bij je terecht? Hoe zie je jouw rol in de organisatie?

Happy digital onboarding

Elk bedrijf wil nieuwe collega’s een fijne start geven. Juist in deze tijd. Met een goed uitgedacht digital onboardingprogramma en oprechte aandacht voor emotie kun je medewerkers faciliteren in hun persoonlijke journey.

Je zorgt ervoor dat ze zich thuis voelen en creëert een sense of belonging. Zo kunnen ze het beste uit zichzelf halen. En daar worden niet alleen nieuwe collega’s gelukkig van, maar het hele bedrijf.