Digital marketing

Ramadan niks voor mijn merk? Dacht het wel!

0

We zitten nu in de laatste week van de Ramadan. Nu moet jij jezelf eens afvragen: heb je hier al iets voor gedaan? Een post, een actie, een campagne? Iets? Voor de meeste bedrijven is Ramadan momenteel een blinde vlek of een ongemakkelijke ruimte. Maar merken moeten juist de overvloedige kansen en nieuwe doelgroep omarmen.

Nu social distance van kracht is en moslims hun gebeden, iftars en samenkomsten naar huis halen, is het van belang dat jij als merk ook een plekje aan de eettafel weet te bemachtigen. Omdat de meeste bedrijven geen flauw idee hebben hoe zij relevant kunnen zijn, deel ik ter inspiratie vijf voorbeelden van bedrijven die er wel op hebben ingespeeld.

1. Nicorette

Nicorette produceert nicotine-vervangende producten. Normaliter focust Nicorette zich op de salespiek rondom Nieuwjaar. ‘Stoppen met roken’ staat natuurlijk elk jaar in het rijtje met de meest genoemde voornemens.

Hoe Nicorette inspeelt op de Ramadan.

Sinds een aantal jaar speelt Nicorette ook in op de Ramadan. Tijdens deze periode stoppen veel moslims namelijk tijdelijk met roken. Nicorette noemt dit ook wel de ‘Ramadan Sales Bump’. Naast Nieuwjaar focust Nicorette zich nu dus ook op de Ramadan.

Zo hebben ze de Dusk to Dawn-campagne gelanceerd waar zij (dominerend) mannen aanmoedigen de drang te blijven weerstaan en rookvrij te blijven tijdens deze maand.

In Maleisië hebben ze een multimediacampagne gelanceerd waarbij ze 76% van hun target audience hebben bereikt met een groei van 25% in zoekresultaten en 107% groei in saleswaarde.

2. Bulk Powder

Een groeiende trend wereldwijd is ‘Fit is the new thin’. Ook onder jonge moslims. Maar de Ramadan past het dag- en nachtritme aan en dus ook de tijdstippen van voedselinname. Er ontstaan online nieuwe groepen waarin voedings- en sporttips worden gedeeld, zoals ‘How to Survive Ramadan‘. Zodat je de Ramadan doorstaat zonder spiermassa te verliezen. Voor de coronacrisis werd dit in combinatie gedaan met bezoekjes aan een 24-uur gym.

Bulk Powder ON speelt hierop in door supplementen aan te bieden die er voor zorgen dat je fitte lifestyle doorgaat. Ook tijdens het vasten. Zo bieden ze twee verschillende producten aan: een voor bij de iftar (zonsondergang) en een net voor suhoor (zonsopgang) zodat je toch aan al je voedingsstoffen komt.

Dit product zorgt ervoor dat je langzaam werkende eiwitten (caseine) in combinatie met BCAA’s binnenkrijgt die de hele dag in je lichaam werken, waardoor je spierverlies voorkomt en je spiermassa kunt behouden.

3. Vaatwassers

Veel iftars, veel samenkomsten, veel afwas. Whirlpool speelt hier slim op in.

Spend more time as a familyand less time washing dishes with Whirlpool® dishwasher.

Ook Bosch speelt hierop in met haar keukenapparaten. Zij liften mee op de explosieve groei in kook- en bakgerelateerde zoekoprdachten. Van mixers tot blenders. “The perfect set to your Ramadan.”

Hoe Bosch inspeelt op de Ramadan.

4. Videogames

Online gamen krijgt elk jaar een boost tijdens de Ramadan. Het is zowat een traditie geworden en gaat vaak tot diep in de nacht door. Het is verweven in de manier hoe tijd wordt besteed door met name jongere mannen.

Elk jaar worden er online toernooien georganiseerd die gepaard gaat met een stijging in de verkoop van spellen en apparatuur. Zo creëert EA elk jaar nieuwe ‘Ramadan Kits’.
EA GamesEn in samenwerking met Red Bull organiseren ze e-tournaments.

Ramadan is the holy month that brings communities together, brimmed with good food and fun activities, our main purpose for organizing these tournament is to create unity, friendship, and empowerment among the youth. – Red Bull

Red Bull speelt hierop in. Zij willen het drankje zijn wat de jongeren associëren met in hun jaarlijkse nachtelijke tradities.
Marketing actie van Red Bull tijdens de Ramadan.

5. Xpress money

Celebrate Ramadan with Xpress Money and send money as a gift to your loved ones.

Xpress money, een van ‘s werelds grootste money transfers, ervaart in de eerste twee weken van de Ramadan een stijging van 15%. De toenemende overboekingen zijn een teken van vrijgevigheid en om gezinnen in andere landen financieel te ondersteunen zodat ook zij zich kunnen voorbereiden op de Ramadan en Eid-festiviteiten.

Twee piekpunten van Xpress in het Midden Oosten. De eerste is gedurende de ramadan in 2019. De tweede is rond Hadj en Eid al Adha(Offerfeest).

Twee piekpunten van Xpress in het Midden Oosten. De eerste is gedurende de ramadan in 2019. De tweede is rond Hadj en Eid al Adha (Offerfeest).

Ook western Union organiseert campagnes rond de Ramadan. Zo hebben ze de campagnes ’30 Days of Betters’ en ‘Moving Money for Better’ gelanceerd. Vorig jaar kon je een Umrah (kleine bedevaart) winnen als je geld verstuurde via Western Union.

Ook Western Union kent twee piek momenten. De wat langere Ramadan en de tweede ronde Hadj (Midden oosten Google trends)

Ook Western Union kent twee piekmomenten. De wat langere Ramadan en de tweede ronde Hadj (Midden oosten Google trends).

Jouw merk

Ook voor jou zijn er kansen. Begin met groter te denken, en denk vooral ook data driven. Als jij het gedrag snapt, kun je met het gebruik van bestaande content en het aanbrengen van kleine wijzigingen inspelen op deze maand vol kansen.

Het seizoen is bijna afgelopen, maar over twee maanden komt er weer een piek, namelijk Eid al-Adha. You probably already missed Ramadan, don’t miss your second chance.