Social media

De beste bedrijven op social media in 2020

0

Lef, creativiteit en een goed beeld van je doelgroep: dat is nodig voor een (social)mediacampagne die impact maakt. Om in Nederland boven het maaiveld uit te steken is ‘weinig’ content soms al genoeg om raak te schieten. En een onverwachte wending trekt ook onze aandacht. Kort en krachtig, nuchter en met een gezonde dosis humor. Daar houden we van.

Welke bedrijven is dit in het afgelopen jaar gelukt? Wie weten de socials keer op keer te domineren met hun pakkende campagnes?

Het belang van creativiteit

Elk jaar worden The Best Social Awards uitgereikt. Voor het eerst dit jaar gebeurt dit, je raad het al: online. Diederik Broekhuizen, oprichter The Best Social, benadrukt het belang van creativiteit in deze periode.

“Creativiteit is extra belangrijk in deze donkere dagen en we zijn super trots om deze nominaties het podium te geven dat ze verdienen. We zien merken en bureaus van voorgaande jaren weer goed scoren maar er zijn ook veel nieuwkomers. Het is mooi om te zien dat er elk jaar weer veel veranderd in de nominaties en het soort content. Dit jaar zien we bijvoorbeeld veel liefde voor sterk community management en influencercampagnes zijn inmiddels niet meer nieuw, maar maken echt een belangrijk deel uit van de genomineerde cases.”

Als groentje in de wereld van online events zat ik met volle aandacht klaar voor de show. Ze beloofden immers in de aankondiging (misschien) vuurwerk, katten op eenwielers en herres. Een aantal genomineerden zaten er in ieder geval al voor de livegang (met mij) klaar voor:

In de wachtrij voor de uitreiking van de beste social media awards.

Videoland shockt met bont

Videoland heeft met de opvallende campagne rondom de lancering van de documentaire Bont Girl twee prijzen in de wacht gesleept. Beste lancering en de beste positieve impact.

Famke plaatste op haar Instagram-kanaal een post met de tekst ‘Welk bontje past bij mij #shopping’. Op de foto zie je Famke langs een enorme hoeveelheid bont lopen. Deze post zou zogenaamd slaan op haar nieuwe kledinglijn. Naar aanleiding van deze post kreeg Famke de hele media over zich heen. Met haar bijna een miljoen volgers ging dit nieuws als een lopend vuurtje. Een stroom aan negatieve reacties volgde. Fans lieten weten dat ze haar ‘walgelijk’ vonden en haar fan niet meer wilden zijn.

De beste bedrijven op social media in 2020 winnaar.

Een jaar voor deze post was Famke uitgeroepen tot ‘Dom Bontje‘. Volgens de organisatie verdiende ze deze ‘prijs’ omdat ze aan haar volgers, de jeugd, het verkeerde voorbeeld gaf door bont te dragen. En in haar nummers zingt ze ook over het dragen van bont. Misschien herken je deze zin wel:

In mijn jacka met bontkraag. Rijdend naar de fashion week. Vroom, vroom…

Van Dom Bontje naar heldin

Een dag na de Instagrampost werd het duidelijk dat ze haar volgers in de maling had genomen. Het bleek een publiciteitsstunt voor haar nieuwe Videoland-serie Bont Girl, een confronterend verhaal over de bontindustrie in China. De prijs voor ‘Beste positieve impact’ klinkt dus een beetje dubbel. Waar Famke eerst door het stof moest gaan om aandacht te trekken (negatieve impact), volgde de positieve impact natuurlijk pas daarna.

Moranni te Winkel, campagneleider Bont voor Dieren: “Famke Louise heeft een enorme en jonge achterban die haar als rolmodel ziet. Haar stap van bontdrager naar dit openbare statement tegen bont, is een grandioos succes voor de miljoenen dieren die enkel en alleen worden gedood voor hun vacht. Famke Louise heeft bij haar fans, de Videolandkijkers en onze volgers voor bewustwording gezorgd als het gaat om de gruwelen van de bontindustrie. Mensen weten nu het verhaal achter hun kraag. Onder welke afschuwelijke omstandigheden deze dieren leven en gedood zijn. Het is meer dan terecht dat Bont Girl de Beste Positive Impact wint, omdat de docu heel Nederland wakker heeft geschud dat bont echt niet meer kan.”

Bol.com rockt (weer) op social media

Veel nominaties, en veel prijzen. Zoals de prijs voor de beste webcare, waarin wordt gekeken welk bedrijf een klantenservice-probleem het beste oplost.

Harry Potter-fan Ann-Sophie bestelde een cadeau voor haar konijn, maar haar pakketje kwam te laat. Hoe loste bol.com dit op? Met het leveren van Konijnstein: een Zweinstein-kasteel speciaal voor haar konijn. En geen lullig speelkasteeltje, maar een volledig gedetailleerd bouwwerk. Een mooi initiatief, een tevreden klant, en mooie publiciteit.

Accepteer cookies

Naast beste webcare mocht bol.com ook de prijs voor beste community management in ontvangst nemen, met Gerda, en de prijs voor beste copywriting. Kort maar krachtig: ‘Ik kom van de straat’, met het herkenbare verkeerskleed eronder. Wie heeft er vroeger niet op zo’n kleed gespeeld? En al heb je hierop niet zelf gespeeld, herken je hem vast.

Ook de tekst bij de post is kort en krachtig: ‘Iedereen doet stoer totdat mama “eten” roept’. Herkenbare posts met humor doen het vaak goed door de tags in de reacties. Dat zie je ook terug in de reacties onder deze post. Het is zo leuk dat je het wil delen met je vrienden.

View this post on Instagram

Iedereen doet stoer totdat mama 'eten' roept

A post shared by bol.com (@bol_com) on

Accepteer cookies

En ook de prijs voor beste innovatie ging naar bol.com. Het is dan ook wel een hele leuke campagne al zeg ik het zelf. Samen met winnaar van de prijs ‘beste agency’ DEPT, creëerde via de Google assistent een interactieve beleving voor kinderen. Samen met Sinterklaas kon je op zoek naar hulppieten.

Accepteer cookies

Inhaken met Albert Heijn

Ook de Albert Heijn mocht twee prijzen in ontvangst nemen. De campagne rondom de Pride was de beste inhaker. ‘Onze boodschap: liefde voor iedereen! #pride’, met de stapel mandjes van alle verschillende supermarktketens. Simpel en sterk.

Accepteer cookies

En met Vjèze Fur sleepten ze de beste influencer campagne-prijs binnen. Flessen met Vjèze. Ook met deze campagne weet Albert Heijn de beoogde doelgroep goed te bereiken.

Accepteer cookies

Glasheldere boodschap van Interpolis

Als laatste wil ik nog even de prijs voor de beste video onder de aandacht brengen. Wat mij betreft de topper van dit jaar. Interpolis heeft deze campagne in samenwerking met Snelle opgezet om jongeren bewust maken van de risico’s van telefoongebruik op de fiets.

Het nummer ‘Smoorverliefd’ en bijbehorende videoclip nemen je mee in het verhaal van een jong stelletje. De hele dag door zijn ze met elkaar bezig, ook als ze niet bij elkaar zijn. Uiteraard via de smartphone. En ook onderweg. Heb je hem nog niet gezien, dan zou ik zeggen: ga er even voor zitten. 🙂

Accepteer cookies

Vuurwerk en katten op eenwielers heb ik helaas niet langs zien komen. Wel een beetje herres met de internetverbinding. En ik was wel blij verrast toen Orgel Joke een openingsnummer speelde. Grote kans dat zij een van de publieksprijzen in de wacht sleept. Deze worden vanavond uitgereikt.