How to

Van power pose tot rustige handen: de beste lichaamstaal tijdens videocalls

0

In de eerste weken van de lockdown was videobellen voor veel mensen die dit voorheen (vrijwel) niet deden even wennen. Maar het begint bij de meeste organisaties inmiddels de norm te worden. Non-verbale communicatie is, juist ook in videocalls, ontzettend belangrijk. De afgelopen tijd mocht ik hier verschillende teams en individuen in observeren en trainen, om zowel intern voor collega’s, als extern voor klanten zo goed mogelijk ten digitale tonele te verschijnen. In deze blog, deel ik de vier belangrijkste tips.

Door via een videoverbinding te spreken in plaats van fysiek, sta je eigenlijk gelijk 1-0 achter. We praten al tienduizenden jaren face-to-face, maar videobellen nog maar een paar jaar. Onze hersenen zijn hier nog helemaal niet op gebouwd.

Volgens onderzoek is de impact van videobellen op onze hersenen significant, omdat ze heel veel meer input moeten verwerken dan tijdens een regulier gesprek, wat ook meer energie kost. Zoveel meer energie, dat ‘Zoom burnouts’ een ding zijn geworden en er wordt gewaarschuwd voor de massale ‘videocall vermoeidheid’.

Aan de andere kant kun je het zien als een mooie kans. Verras de aanwezigen met een presentatie of pitch die ze niet zagen aankomen. Maak het een hoogtepunt van de dag, door de goede voorbereiding en nog betere uitvoering.

1. Schiet in de power pose!

Zitten is niet alleen het ‘nieuwe roken’. Volgens veel onderzoeken zorgt het ook voor een grote ‘energy drain’, die je juist tijdens een belangrijke presentatie of pitch niet wil hebben.

Ga lekker staan! Een goede lichaamshouding geeft veel positieve non-verbale signalen naar de deelnemers. Energie en enthousiasme. Het straalt vertrouwen uit en leiderschap, waar in deze bijzondere tijden hard naar wordt gezocht. Sta rechtop, rug recht en ontspan je schouders. Vooral dat laatste is belangrijk aangezien frustratie zich vaak uit in gespannen schouders.

Zorg dat je een paar minuten voor de call, even een paar goede ‘power poses’ doet. Je verhoogt hiermee het testosteron-niveau voor energie en verlaagt het cortisol-niveau, wat normaliter stress veroorzaakt.

power pose voorafgaand aan je videocall

2. Strategisch je stem inzetten

Wat je ook zegt, de intonatie complimenteert het heel sterk. De bekendste expert op het gebied van non-verbale communicatie, Albert Mehrabian, liet in zijn vele onderzoeken zien dat 38% van de totale impact van een boodschap wordt overgebracht door de stem. Een stem vertelt zoveel over wat je eigenlijk wil zeggen. Besteed hier dus ook aandacht aan.

Recent onderzoek liet zien, dat dit bij videocalls nog veel belangrijker is. Naast dat veel mensen geluid horen via oordopjes of een koptelefoon, is het brein ook actiever jouw stem aan het analyseren. Praat daarom niet monotoon, breng het enthousiasme en passie goed terug in de intonatie en het volume, spreek op een tempo waarbij je het verhaal zelf ook nog steeds kunt consumeren en plan van tevoren pauzes in.

3. Houd de handen rustig

Op een fysiek podium is het heerlijk om de armen en handen uitgebreid te gebruiken, voor het nóg beter overbrengen van jouw verhaal. Via een videocall is dat net even anders, laat onderzoek zien. Omdat mensen bijna met hun neus op het scherm zitten en daardoor jouw bewegingen ook haarscherp kunnen zien, kan het juist erg afleiden. Helemaal weglaten is niet aan te raden, omdat de onderzoeken juist laten zien dat het sterk bijdraagt aan het succesvol overbrengen van een pitch en het energiek, warm en charismatisch overkomen op het publiek.

Zorg er daarom voor, dat je dit goed oefent, aangezien een overkill juist agressief en bedreigend kan overkomen op het scherm. Gebruik je handen alleen daar waar ze het verhaal complementeren. Kijk uit voor onverwachte bewegingen om bijvoorbeeld even je haar goed te doen.

4.Smile! You’re on camera!

De meer dan 40 spieren die in ons gezicht zitten, zorgen tezamen voor de emotionele uitstraling en dragen sterk bij aan het goed overkomen op het publiek. Darwin schreef dit al in 1872, maar volgens recent onderzoek van Cambridge is het voor videocalls nog belangrijker om hier aandacht aan te besteden.

Zorg voor en positieve startpositie. Bedenk vlak voor de presentatie wat jouw hoogtepunt van de maand was om de glimlach op jouw gezicht te toveren voordat je aan jouw presentatie begint. Zorg dat je de emoties niet forceert, maar wel goed oefent in de spiegel.

Je kunt hier mooi de zes basisexpressies gebruiken die ieder mens kent: blij, verrast, bang, boos, verdrietig en walgen. Zorg dat je jezelf tijdens de call niet kunt zien. Het zien van je eigen gezichtsuitdrukkingen kan namelijk heel erg afleiden.

lichaamstaal tijdens videobellen

Wees een professional en wees klaar voor een presentatie of pitch, zoals je deze normaal ook fysiek zou geven. Kleren maken de man en vrouw, de kappers knippen weer en die eerste indruk is door de razendsnelle internetverbindingen en scherpe camera’s van tegenwoordig via de video ook snel gemaakt.

Succes met jouw volgende pitch of presentatie via de virtuele weg!