Schrijven

8 taalfouten die online advertenties om zeep helpen

0

Als je adverteert op het internet moet je werken met de beperkte ruimte die je krijgt. Bovendien moet je opvallen tussen de duizenden advertenties van je concurrenten. Deze zaken zorgen ervoor dat ondernemers en marketeers trucjes toepassen om hun advertentie beter te laten scoren.

Soms werken deze trucs echter averechts. Wanneer we kijken naar de richtlijnen van Google Ads (het vroegere Adwords) dan zien we pagina na pagina met richtlijnen waar je advertentie aan moet voldoen. Met zoveel eisen is het makkelijk om een fout te maken.

Ook verliezen advertenties regelmatig aan kracht om redenen waar de richtlijnen van Google niets mee te maken hebben. Het zijn schoonheidsfoutjes, zoals vergeten interpunctie. Daardoor is de advertentie moeilijk te lezen of krijgt de tekst een andere betekenis.

Om ervoor te zorgen dat jouw online advertenties wél goed scoren, geef ik je acht taalkundige fouten waarmee je je advertentiecampagne om zeep helpt. (Zodat je deze fouten vervolgens niet zelf hoeft te maken.)

Fout nummer 1: het gebruiken van emoji’s

Och, ze zijn zo schattig. En je kunt er zoveel mee duidelijk maken. (Eén emoji zegt meer dan duizend woorden, luidt het aloude gezegde.) Emoji’s behoren weliswaar niet tot de meest elegante manier om een tekst op te fleuren, maar ook ik als tekstschrijver en online marketeer gebruik ze graag. En daar is niets mis mee zolang de context juist is. In een digitale nieuwsbrief werkt een leuke smiley her en der wonderbaarlijk goed!Emoji advertentie

Je moet echter de grens van het emojigebruik kennen. En die grens ligt bij online adverteren. Want weet je wie een grote hekel heeft aan emoji’s? Google Ads. Google Ads benadrukt dat het toepassen van emoji’s in advertenties hun gebruikersvoorwaarden schendt. Hou je eraan!

Fout nummer 2: spatiefouten

Of zoals sommige mensen zouden schrijven: spatie fouten.

De helaas alom voorkomende spatiefout is een anglicisme. Oftewel: een eigenschap van het Engels die in het Nederlands is geslopen maar niet strookt met de eigenschappen van onze taal. Bij een spatiefout is een samengesteld woord zoals ‘koelkastverkoper’ geschreven als twee woorden (‘koelkast verkoper’).

Er zijn websites die zich toeleggen op het detecteren en bestrijden van spatiefouten. Spatiegebruik.nl is er één van. Op die site kwam ik dit treffende voorbeeld tegen: ‘kerstboom ballen haakjes’ moet uiteraard ‘kerstboomballenhaakjes’ zijn:

Spatiefouten in advertentie

Spatiefouten gaan aan veel mensen voorbij, maar degenen die ze wél opmerken krijgen er kippenvel van. Een spatiefout is onprofessioneel en vermindert de kwaliteit van je communicatie.

Vermijd spatiefouten, zeker wanneer je een dienst aanbiedt die met communicatie te maken heeft. Spatiefouten zijn al erg wanneer je kerstboomballenhaakjes verkoopt, maar ze zijn onvergeeflijk wanneer je ze als marketingbureau (of ‘marketing bureau’) maakt (tenzij het een bewuste keuze is voor SEO, al kun je daar ook nog verder over discussiëren, red.).

Fout nummer 3: het te veel mixen van grote en kleine letters

Waar is ineens die trend vandaan gekomen om willekeurige letters en woorden in hoofdletters te schrijven? Ik loop het risico om als een oude vent in het bejaardenhoekje te worden geschoven (ik ben 34), maar ik krijg hoofdpijn van te veel afwisseling in hoofd- en kleine letters. Gelukkig beperkt dit fenomeen zich vooral tot memes en andere informele communicatie op het internet. Toch heb ik het ook al in online advertenties gezien.

Ik ben overigens niet de enige die vragen stelt bij de rare toepassing van hoofdletters en kleine letters, zoals deze screenshot toont die ik op me.me vond:

hoofdletters en kleine letters in online advertenties

Ik wil echter duidelijk maken dat een zekere vorm van creatief gebruik van hoofd- en kleine letters geen probleem is in professionele communicatie. In de marketingwereld heb je de begrippen title case en sentence case. (Helaas bestaan er voor zover ik weet nog geen Nederlandse woorden voor.) Zinnen in title case en sentence case zien er zo uit:

  • Dit is een titel in sentence case.
  • Dit is een Titel in Title Case.

Bij sentence case geef je de eerste letter van de zin (en natuurlijk ook eigennamen) een hoofdletter, terwijl je bij title case de meeste woorden van een zin een hoofdletter geeft.

Title case wordt vaak door marketeers (ook door mij) gebruikt voor de titels van online advertenties omdat ze een hogere doorklikratio hebben. Ik zeg het maar even: Google Ads heeft geen probleem met title case.

Waar Google Ads wél een probleem mee heeft, is overmatig hoofdlettergebruik, zoals:

  • Dit is EEN TITEL met HEEL VEEL HOOFDLETTERS.

En ook houdt Ads niet van te veel afwisseling tussen hoofdletters en kleine letters:

  • DiT iS eEn TiTeL diE NiEt DeUgT.

Houd jezelf dus in bedwang wanneer je besluit om op willekeurige plekken hoofdletters te gebruiken in je advertenties!

Fout nummer 4: niet-standaard gebruik van nummers en karakters

Creatief zijn is goed, maar laat creatief gebruik van nummers en karakters achterwege wanneer je teksten schrijft voor Google Ads. Google beschouwt advertenties met ongewoon gebruik van nummers en karakters als laag in kwaliteit. En dat zorgt voor diskwalificatie van je advertenties.

Dus schrijf gewoon Goedkope Schoenen in plaats van € G*O*E*D*K*O*P*E € S*C*H*O*E*N*E*N €.

En los van de eisen die Google stelt: zou je zelf klikken op een advertentie die op zo’n manier is geschreven? Ik dacht het niet.

Fout nummer 5: slechte interpunctie

Interpunctie kan soms een zaak zijn van leven of dood. Dat toont dit inmiddels wereldberoemde Facebookbericht waarin de tekst suggereert dat we kinderen moeten beginnen eten:

Foute interpunctie online advertenties

Een komma na het woord ‘eat’ had ervoor gezorgd dat de boodschap heel wat kindvriendelijker was!

Ook in advertenties in Google Ads kan foute interpunctie voor problemen zorgen:

  • De tekst zal er haastig gemaakt uitzien en onprofessioneel overkomen.
  • De foute interpunctie kan leiden tot een verkeerde interpretatie van de tekst.

Wanneer je teksten voor advertenties schrijft, moet je ervoor zorgen dat je de best passende zin creëert voor de omschrijvingsvakken. Als je er namelijk in slaagt om je eerste omschrijvingsvak af te sluiten met interpunctie, dan komt je advertentie in aanmerking voor een megaheadline. Daarbij worden jouw headline en omschrijvingsvak samengevoegd tot één superlange header. Dit soort advertenties hebben doorgaans een hogere doorklikratio dan ‘gewone’ advertenties!

Fout nummer 6: internettaal en hippe afkortingen

‘1000XXXS’, ‘sws’ en ‘WJW’ schreef ik vijftien jaar geleden op Hyves (wie kent het nog?) naar vrienden op de middelbare school. Vandaag de dag zou ik die zinnen en woorden gewoon volledig uitschrijven, dus: ‘duizend maal excuses’, ‘sowieso’ en ‘wat jij wil’. Tegenwoordig communiceer ik dan ook niet meer met zweterige pubers, maar met klanten die dankzij mijn advertentieteksten tot aankoop moeten overgaan.

Toch zie ik het soms gebeuren dat er internettaal en afkortingen in advertentieteksten staan. Dit is om drie redenen volledig onacceptabel vanuit het oogpunt van een marketeer:

  • Internettaal en hippe afkortingen komen onprofessioneel over.
  • Ze worden niet door iedereen begrepen. Ze zijn vaak generatieafhankelijk en regelmatig regiogebonden.
  • De software van Google detecteert dit soort taalgebruik in advertenties en keurt die advertenties vervolgens af. Al je werk voor niets!

Schrijf dus maar gewoon als een volwassene.

Fout nummer 7: overmatig gebruik van uitroeptekens!!!!!!

Je klanten mogen weten dat jouw advertentie belangrijk is, dat geef ik toe. Wat je echter moet voorkomen, is dat je teksten overlopen van de uitroeptekens.Uitroeptekens advertenties

Niet alleen komen dit soort teksten schreeuwerig over (wat vervolgens als goedkoop en onprofessioneel kan worden geïnterpreteerd), maar ook heeft onze vriend Google Ads een broertje dood aan uitroeptekens. In titels van advertenties worden ze in het geheel niet geaccepteerd en in de body van de tekst worden ze met mate getolereerd. (Zet niet meer dan één uitroepteken in je tekst is mijn advies!!!!!!)

Fout nummer 8: foute spelling

Mocht je mijn blog regelmatig lezen, dan is het je wellicht opgevallen dat ik nogal hamer op juiste spelling. Dat doe ik wanneer ik praat over alle mogelijke vormen van communicatie: social media, nieuwsbrieven, webteksten, noem maar op. En dat doe ik dus ook wanneer het gaat om advertentieteksten.

Er zijn ondernemers (en tot mijn schaamte ook marketeers) die menen dat correct schrijven niet zo belangrijk is bij het online adverteren. Ze vinden dat als je aanbieding goed genoeg is, je verder nergens op hoeft te letten.

Ik zeg daarop: onzin. Denk je dat iedere persoon die een advertentie onder ogen krijgt een halve analfabeet is? Dat niemand die online zoekt naar zijn volgende vakantie, auto of vriendin weet hoe je moet spellen?

Foute spelling maakt je boodschap simpelweg zwakker. Voorkom deze acht fouten wanneer je advertenties schrijft. De wereld wordt er beter van — en jouw portemonnee ook.