How to

Beginnen met een nieuwsbrief: 8 handige tips

0

Hoe maak je een goede nieuwsbrief? Wanneer je het niet vaak doet en het iets is wat ‘even tussendoor’ moet gebeuren, dan kan het fijn zijn als je een stappenplan kunt volgen bij het maken van een nieuwsbrief. Die vind je in dit artikel. Daarnaast deel ik ook een aantal belangrijke tips die je kunt volgen voor het uitsturen van een interessante nieuwsbrief.

4-stappenplan voor je nieuwsbrief

Als je een nieuwsbrief opstelt, kun je de volgende stappen doorlopen om de inhoud van jouw nieuwsbrief te kunnen bepalen:

Stap 1. Het doel van je nieuwsbrief bepalen

Stel jezelf allereerst de vraag: wat wil je bij de ontvanger bereiken? Is het je doel om jouw contacten te informeren? Of wil je de ontvanger ergens van overtuigen, zoals de aanschaf van een product? Wil je jouw lezer inspireren, amuseren of activeren? Schrijf voor jezelf op welk doel er achter je nieuwsbrief zit.

Stap 2. De doelgroep bepalen

De volgende vraag die je jezelf kunt stellen is: wie behoort er tot mijn doelgroep? Je kunt je doelgroep onderscheiden met een aantal gelijke kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • leeftijd
  • geslacht
  • opleidingsniveau
  • woonplaats
  • koopgedrag
  • interesses

Aangezien iedere doelgroep zijn eigen interesses maar ook eigenschappen en kennis heeft, is het belangrijk om te beseffen dat je niet iedere doelgroep op dezelfde manier kunt benaderen. Daarom is het belangrijk om eerst op te schrijven wie er nu exact tot jouw doelgroep behoren, het liefst zo specifiek mogelijk.

Relevante woorden voor een nieuwsbrief

Stap 3. De behoefte vanuit je doelgroep inschatten

Je doelstelling en doelgroep heb je nu duidelijk in beeld. Dat betekent dat je nu ook een goede inschatting kunt maken van de behoefte van je ontvangers. In je mail, maar zeker ook je onderwerpregel, kun jij vervolgens gaan inspelen op deze behoefte.

Dit zijn de vragen waar je in stap 3 antwoord op kunt geven:

  • Wat verwacht mijn ontvanger vanuit mij?
  • Welke boodschap wil ik hen overbrengen?

Stap 4. De inhoud en structuur van je nieuwsbrief bepalen

Nu ben je klaar om de exacte inhoud van je nieuwsbrief een invulling te gaan geven. Verzamel alle producten en/of onderwerpen die je onder de aandacht wil brengen. Probeer daarbij in te spelen op actualiteiten, bepaalde gebeurtenissen, het weer…. Zorg dat wat jij verstuurt inhoudelijk gezien ook écht nieuwswaardig is. Wissel je teksten af door er aantrekkelijke visuals bij te plaatsen, zoals een afbeelding of video.

Het is belangrijk om uiteindelijk een volgorde te bepalen en een zekere structuur te bieden in je nieuwsbrief. De belangrijkste berichten plaats je bovenaan, aangezien niet alle lezers braaf de gehele nieuwsbrief door zullen lezen. Zorg dat zij de belangrijkste boodschap dan in ieder geval niet missen!

Voor een duidelijke structuur in je nieuwsbrief kun je duidelijke en sterke kopzinnen gebruiken. Dit zal de lezer stimuleren om verder te lezen. Voorkom al te lange teksten. En houd altijd het doel dat je bepaald hebt in stap 1 voor ogen. Zorg ervoor dat je teksten op dit doel afgestemd zijn.

8 tips bij het maken van een nieuwsbrief

Een nieuwsbrief is natuurlijk ideaal om intern en/of extern snel te kunnen communiceren naar de juiste personen. Het hangt wel van een aantal factoren af of je boodschap ook werkelijk overkomt. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Is mijn boodschap interessant genoeg voor de ontvanger?
  • Verleid ik de ontvanger de nieuwsbrief te lezen?

Het is belangrijk om je lezer centraal te hebben staan wil je een goede nieuwsbrief maken. Speel in op de behoeftes en het leesgedrag van je doelgroep(en). Je kunt e-mailmarketing inzetten om meer leads, omzet én naamsbekendheid te creëren voor jouw bedrijf.

Als jij je nieuwsbrief opstelt, dan beschik je waarschijnlijk over veel kennis en informatie over de verschillende onderwerpen die je behandelt. Gebruik al deze informatie selectief. Stel jezelf daarbij de simpele vraag: “Wat wil de lezer hierover weten?” Overlaad je ontvangers niet om te voorkomen dat zij afhaken of zelfs niet eens beginnen met lezen. Met een korter bericht kun je de lezer meestal eenvoudiger verleiden om meer te willen lezen over het onderwerp.

1. Maak de ontvanger nieuwsgierig

Het eerste dat je lezer zal zien, is de onderwerpregel en eventueel preheader-tekst. Maak de ontvanger nieuwsgierig! Begin bijvoorbeeld met een korte vraag. Hier kun je natuurlijk in de nieuwsbrief zelf ook gebruik van maken. Hier vind je meer tips voor het schrijven van een pakkende onderwerpregel. Maak de onderwerpregel overigens niet te lang, omdat anders een gedeelte van die tekst weg zal vallen in de inbox van de ontvanger.

2. Verleid de lezer

Begin je nieuwsbrief zelf ook meteen met interessante onderwerpen of een interessant aanbod. Zo verleid je de ontvanger meer te willen lezen. Je kunt prikkelende kopteksten gebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat de eerste alinea de aandacht van de lezer ook echt vasthoudt.

3. Zorg voor een goede lay-out

Het oog wil ook wat! Besteed aandacht aan de huisstijl en het logo. Dit maakt je nieuwsbrief herkenbaar én exclusiever.
Daarnaast is het prettig als je nadenkt over de verhouding tussen afbeeldingen en tekst. Visuals kunnen je nieuwsbrief zeker opleuken, maar mogen niet de overhand nemen ten opzichte van tekst waarin jij je boodschap doorgeeft. Gebruik ook niet te grote afbeeldingen; een slechte laadtijd omdat je nieuwsbrief te groot is geworden, zorgt er voor dat je open-ratio zakt.

Nieuwsbrief lay-out

4. Gebruik korte zinnen

Lange zinnen zijn al snel moeilijk leesbaar, dus probeer korte zinnen te gebruiken. Spreek daarnaast in heldere taal. Loop bij het schrijven van je nieuwsbrief je zinnen na en bekijk waar je in kunt korten. Ik deel een aantal voorbeelden van woorden die regelmatig gebruikt worden, maar weggelaten kunnen worden.

In de nabije toekomst

Je zult in de nabije toekomst een uitnodiging vanuit ons ontvangen.
Dit is niet concreet. Is dit over een week? Een maand? Als je dit niet concreet kunt maken, laat het dan weg:
Je zult een uitnodiging vanuit ons ontvangen.

Terwijl

Terwijl we door het bos fietsen, vliegt er een buizerd vlak voor ons langs.
Dit woord is overbodig, de zin loopt beter zonder:
We fietsen door het bos. Er vliegt een buizerd vlak voor ons langs.

Aan het feit

Hij is gewend geraakt aan het feit dat hij dagelijks voor zijn zieke moeder moet zorgen.
Ook deze woorden zijn overbodig. Kort het in:
Hij is er aan gewend dat hij dagelijks voor zijn zieke moeder moet zorgen.

Niet voor niets

Niet voor niets werd De Waterreus in 2016 uitgeroepen tot Beste Strandpaviljoen van Nederland!
Een goed voorbeeld van een inhoudsloos zinsdeel. Kort dit liever in naar:
De Waterreus werd in 2016 uitgeroepen tot Beste Strandpaviljoen van Nederland.

Er is geen twijfel over mogelijk dat…

Er is geen twijfel over mogelijk dat die auto gestolen is.
Een omslachtige formulering. Blijf kort en bondig:
Die auto is ongetwijfeld gestolen.

Hij is een man/vrouw die

Hij is een man die van aanpakken weet: hij hakt elke ochtend het hout.
Langdradig. Je kunt dit eenvoudig inkorten:
Hij weet van aanpakken: hij hakt elke ochtend het hout.

Nog een voorbeeld:

Helaas hebben wij moeten constateren dat er bij de ontvangers van onze aanbieding een foutieve naam in de aanhef is komen te staan. (23 woorden)

Hoe zouden we deze zin in kunnen korten?
1. Allereerst wordt er gesproken over ‘de ontvangers’. Diegenen die deze excuusmail ontvangen, zijn die ontvangers. Als je vanuit de lezer denkt, is het overbodig dit zo uit te schrijven en volstaat het om hier ‘je’ of ‘u’ van te maken.
2. Daarnaast zitten er overbodige hulpwerkwoorden in. Voorbeelden van overbodige hulpwerkwoorden zijn zullen, willen, kunnen en moeten. In deze zin kan ‘moeten’ weggelaten worden.
3. Door de woorden ‘is komen te staan’ wordt de zinsconstructie onnodig omslachtig. Dit kan er uit gelaten worden.
4. Door de lange aanloop wordt de zin ook onnodig lang. We hadden al besloten dat in het gedeelte ‘hebben wij moeten constateren’ dat het hulpwerkwoord ‘moeten’ weggelaten kan worden. Dan hou je ‘hebben wij geconstateerd’ nog over. Maar je kunt beter direct zeggen waar het op staat; het maakt de lezer hoogstwaarschijnlijk niet uit wie de fout gemaakt of ontdekt heeft. Het is al netjes om een excuusmail te ontvangen. Deze gehele aanloop kun je daarom weglaten.
5. Als de mail al afgesloten wordt met een ‘excuses voor het ongemak’, dan zou een dubbel excuus in de vorm van ‘helaas’ ook weggelaten kunnen worden.

Wat je dan overhoudt, is een korte en duidelijke zin:
Je hebt van ons een aanbieding ontvangen met een foutieve naam in de aanhef. (14 woorden)

5. Stimuleer delen

Je kunt ervoor zorgen de nieuwsbrief zo aan te passen dat deze verder verspreid en gedeeld kan worden.

Vaak kun je in e-mailmarketing-software ervoor kiezen een ‘deel op social media’-icoon toe te voegen.
Of een link waarmee iemand de nieuwsbrief kan delen met een vriend; zoals in onderstaande afbeelding.

Stuur deze nieuwsbrief door-optie
Je kunt gebruik maken van deze optie om een nog groter bereik te creëren. Dit werkt minder goed als je dit onder iedere nieuwsbrief plaatst, maar als je er een actie aan hangt dan is de kans ineens veel groter. Denk aan een ‘stuur door naar 4 vrienden en maak kans op een gratis product’-actie.

6. Denk na over de zendfrequentie

Bekijk welke zendfrequentie bij je nieuwsbrief past. Meestal werkt het beter om met kortere inhoudsvakken te werken en echt regelmatig te versturen. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van je business en doelgroep.

Verstuur je nou het beste 1x per maand, 1x per week of toch om de week? Je kunt het testen en daarna in de rapportages teruglezen wat het doet. Óf je kunt het gewoon aan je doelgroep vragen. Bij veel e-mailautomation-software kun je jouw contacten namelijk in de nieuwsbrief zelf een keuze bieden. Ook op het moment van inschrijven kun je een keuze-optie toevoegen. Op basis van die keuze krijgt iemand een ‘label’ mee en kun je zo iemand aan de hand daarvan automatisch in bijvoorbeeld een wekelijkse of maandelijkse mailreeks plaatsen.

7. Kies voor een actief slot

Zorg er voor dat je slot aantrekkelijk is. Laat het in ieder geval niet doodlopen. Hoe eenvoudig de mededeling ook is; zorg voor een call-to-action (CTA). Dit kun je overigens ook bij ieder los bericht in je nieuwsbrief toevoegen. De CTA linkt dan bijvoorbeeld door naar een uitgebreidere versie van je bericht op een pagina op jouw website. Bijkomend voordeel: je kunt via de click-through-rate, oftewel CTR, direct meten hoeveel interesse er in een bericht is.

Maak de CTA-button opvallend genoeg qua kleur en lettergrootte.

Tip 💡: Zet op de CTA-button liever niet ‘lees meer’, dit prikkelt de lezer vaak niet genoeg. Maak het actief: ‘Meld je nu aan!’ of ‘Vraag een gratis toolkit aan’ bijvoorbeeld.

8. Stem het af op de doelgroep

Last but not least: segmenteer je doelgroepen en stem de nieuwsbrief af op die doelgroep(en). Wellicht een open deur, maar het is erg belangrijk om de juiste boodschap richting de juiste doelgroep te brengen als je graag wil dat je nieuwsbrief gelezen wordt. Stuur eventueel een testmail naar anderen voordat je de nieuwsbrief gaat versturen en lees de nieuwsbrief ook zelf nog eens kritisch door. Bij veel marketingautomation-software kun je gebruik maken van dynamische content. Doe dit dan ook!

Succes met je nieuwsbrief!