How to

Zó versnel je jouw WordPress-dashboard

0

Als je je eigen WordPress-website hebt, wil je er wel een beetje lekker in kunnen werken. Zat je vandaag te werken aan je WordPress-website, en constateerde je dat jouw WordPress-dashboard ineens heel traag was? Lees dan snel verder, want in dit artikel vertel ik je precies wat je kunt doen om je website te versnellen.

Oké, first things first. Voordat je stappen gaat nemen, is het belangrijk om te weten sinds wanneer het WordPress-dashboard langzamer is geworden. Als je bijvoorbeeld een dag eerder nog gebruik hebt gemaakt van het dashboard en het toen nog supersnel was, dan kan het zo zijn dat het niet aan WordPress zelf ligt.

Heb je gisteren nog aan jouw WordPress-website gewerkt en was het dashboard toen nog snel? Dan zou het probleem ook ergens anders vandaan kunnen komen.

WordPress-dashboard traag door slechte internetverbinding

Als je andere websites bezoekt, laden deze dan wel snel? Het kan namelijk gebeuren dat je internetverbinding even tijdelijk een dipje heeft. Om dit goed te kunnen testen, kun je even naar Google gaan en zoeken naar “speedtest Ziggo”.

Door een speedtest te doen, kun je ontdekken of het niet aan je internetverbinding ligt. Dit is belangrijk om te weten. Het gebeurt namelijk best vaak dat eigenaren van websites plugins of themes gaan verwijderen, terwijl het achteraf gewoon aan de internetverbinding lag.

Is je internet snel? Dan ga je verder kijken naar wat er aan de hand zou kunnen zijn. Is je internet langzaam? Probeer dan eerst je router opnieuw op te starten. Dit kan in sommige gevallen het probleem al oplossen, tenzij er natuurlijk een ander probleem is of een storing bij je provider.

Hoe snel is de website zelf?

Voordat we met mogelijke oplossingen gaan strooien, doen we eerst nog een andere test. Verwijder eerst de geschiedenis, cookies en browsercache. Je moet nu eerst opnieuw inloggen bij WordPress, maar voordat je dit doet, test je eerst de algehele snelheid van je website.

Ga eerst naar je homepage en klik vanaf daar door naar overige pagina’s. Dit doe je om te testen of de website zelf wel snel is. Als je dit getest hebt en het idee hebt dat je website zelf gewoon snel genoeg is, kun je weer inloggen in WordPress. Nu kun je testen of het dashboard alsnog langzaam is. Het kan zijn dat het verwijderen van browsercache en cookies het probleem al heeft opgelost. Als dit niet het geval is, wordt het tijd om er wat dieper in te gaan duiken.

WordPress-admin versnellen door updates uit te voeren

WordPress is heel erg gevoelig als het aankomt op updates. Als plugins en WordPress zelf niet tijdig worden geüpdatet, kan dit de website en het admin-gedeelte traag maken. Je moet dus eerst controleren of er plugins geüpdatet moeten worden, of WordPress zelf.

Update je plugins

Ga eerst naar de plugins. Klik links in het menu op “plugins” –> “geïnstalleerde plugins”. Eerst ga je kijken of er plugins in het lijstje staan die niet in gebruik zijn. Als een plugin uitstaat en dus niet in gebruik is, staat er onder de plugin een link naar “activeren”. Heb je plugins in het lijstje staan die niet in gebruik zijn en die niet geactiveerd zijn? Dan kun je onderaan deze plugins klikken op “verwijderen”. Dit zal je WordPress-admin niet direct versnellen, maar het kan wel een bijdrage leveren.

Vervolgens ga je kijken of er nog plugins zijn waar een update voor beschikbaar is. Het tijdig updaten van plugins kan niet alleen je website versnellen, het kan ook beveiligingslekken dichten en heeft nog veel meer voordelen! Zie je plugins met een link eronder met “update”? Klik er dan op en begin met de update. 

Update WordPress 

Als alle plugins up-to-date zijn, kun je controleren of WordPress zelf misschien nog een update nodig heeft. Om dit te controleren, ga je met je muis over “Dashboard” heen, links in het menu. Vervolgens zie je een submenu, waar “updates” in staat. Klik hierop, dan kom je vervolgens in een scherm met gelijk bovenaan een knop met “opnieuw controleren”. Als je deze aanklikt, gaat WordPress controleren of er updates beschikbaar zijn.

Als er een update beschikbaar is, dan zul je dit in het scherm kunnen zien. Let op: klik niet gelijk op bijwerken, er moet namelijk eerst een back-up gemaakt worden. Om een back-up te kunnen maken, maken we gebruik van een plugin.

  • Ga links in het menu naar plugins en klik op “nieuwe plugin”.
  • Type nu in het zoekvenster “backup”, vervolgens zul je een plugin tegenkomen met de naam “updraftplus WordPress Backup”.
  • Installeer deze plugin.
  • Na het installeren zal er direct een melding verschijnen. Volg de stappen om een back-up te maken en sla deze op.

Nu kun je WordPress veilig bijwerken! Uiteraard na het bijwerken even testen of de problemen verholpen zijn en zo niet, dan ga je gewoon verder.

Maak je al gebruik van een caching-plugin?

Een caching-plugin is eigenlijk een must have op elke WordPress-website. Caching versnelt niet alleen de website voor bezoekers, maar ook voor het admin-dashboard. Indien je nog geen caching-plugin hebt geïnstalleerd, ga je links in het menu naar plugins en klik je op “nieuwe plugin”.

Voor caching-plugins heb je diverse opties. Zo ben ik bijvoorbeeld fan van WProcket, maar heb je ook autoptimize, swift performance, W3 total cache en WP super cache.

Eigellijk heeft iedere website wel een caching-plugin nodig, maar schakel wel database en object caching uit! Deze opties kunnen je WordPress dashboard vertragen. Uiteraard is het nu weer tijd om te controleren of je dashboard inmiddels sneller is.

Heeft het tot nu toe allemaal nog niet geholpen? Dan moet je even overschakelen naar een wat hardere aanpak!Wordpress langzaam

Plugins uitschakelen

Plugins zijn erg handig, maar kunnen in sommige gevallen ook roet in het eten gooien. Sterker nog, de meeste WordPress-vertragingen ontstaan zelfs door plugins! Dit kan verschillende oorzaken hebben, die ik hier nu niet zal doornemen, maar om er snel achter te komen gaan we de plugins één voor één uitschakelen.

Als je veel plugins hebt kan dit best even een pittig werkje zijn, maar het moet toch even gedaan worden. Om te ontdekken welke WordPress-plugin je dashboard vertraagd kun je (jawel!) een andere plugin installeren genaamd Query Monitor. Met deze plugin kun je bekijken welke plugins erg zwaar zijn om te laden en of er fouten zijn die jouw WordPress-dashboard vertragen.

Als je een trage plugin hebt gevonden, ga dan naar “plugins” en deactiveer de plugin. Open een tweede tabblad in je browser en ga naar jouwdomein.nl/wp-admin. Op deze manier kun je snel testen.

Is je WordPress-dashboard sneller geworden na het deactiveren van de plugin, bedenk dan of de plugin noodzakelijk is of dat er alternatieven beschikbaar zijn. Als je WordPress-dashboard nog steeds traag laadt, probeer dan de volgende stap.

WordPress snelheidsoptimalisatie door PHP te upgraden

In sommige gevallen kan het helpen om PHP te upgraden. WordPress is een vrij complex systeem, dat gebruik maakt van veel PHP files. In PHP kan veel gebeuren en daarom is het ook belangrijk om de PHP versie up-to-date te houden.

Ga links in het menu van je WordPress-admin naar “Gereedschap” –> “Sitediagnose”, klik in het scherm op “Informatie” en vervolgens op “Server”. In het lijstje dat nu verschijnt vind je de PHP versie. Controleer of deze up-to-date is en als dit niet het geval is, kun je hem via je hostingpanel updaten.

Voordat je hieraan begint, is het belangrijk om een back-up van je WordPress-installatie te maken. Ook niet bij elke hostingprovider is het mogelijk om de update zelf te doen, neem dan contact op met de hostingprovider en vraag om PHP te updaten.

WordPress-admin versnellen met snelle hosting

Als je op dit punt bent beland en heeft niets geholpen? Dan kan het bijna alleen nog aan de hosting of hardware liggen. WordPress staat erom bekend dat het goede, maar tegelijk ook redelijk zware software is.

Doordat het vrij zwaar is, kan het zijn dat een goedkoop hostingpakket niet voldoende is en dit speelt vooral op bij grotere websites die dagelijks een hoop verkeer ontvangen. Achter de meeste hostingpakketten zit een shared server. Dit wil zeggen dat je een server deelt met verschillende websites. Dit hoeft geen enkel probleem te zijn als het gaat om een grote server met genoeg resources om veel verkeer op te vangen. Maar als dit niet het geval is (vaak bij goedkopere pakketten), kunnen websites en dus ook je WordPress-admin traag worden.

De manier om dit te voorkomen is door een groter hostingpakket te nemen. Een VPS is dan ideaal, maar dit kan best prijzig zijn. Gelukkig zijn er in Nederland ook nog verschillende aanbieders die speciale WordPress-hosting aanbieden. Dit is goedkoper dan een VPS en kan alsnog de boel goed versnellen. Maar ben je in het bezit van een goedlopende website met veel bezoekers en kun je het missen, dan geef ik graag als tip om alsnog een VPS te overwegen.

Heb jij nog een goede manier om WordPress-problemen op te lossen? Laat dan je tip achter in de reacties!