Video, Inspiratie

Arie van Bennekum: “Echte verandering? Geef werknemers vertrouwen en zet kleine stappen”

0

De techniek is er. En sinds de coronacrisis zien we hoe snel we veranderingen kunnen doorvoeren. Maar hoe gaan we dat in ons voordeel laten werken, zodat het bijdraagt aan bedrijfsdoelstellingen? “Geef werknemers autonomie en werk kortcyclisch,” zegt agile thought leader Arie van Bennekum.

Arie van Bennekum is een van de 17 grondleggers van agile en is de enige Europeaan die meeschreef aan het Agile Manifesto. Daarnaast is hij voorzitter van het Agile Consortium International. Van Bennekum is actief als trainer, coach, consultant én ondernemer – momenteel is hij agile thought leader bij de Wemanity Group.

“De onderwijswereld staat niet als heel flexibel bekend, op afstand werken met een klas was eigenlijk niet mogelijk. En zie nu, sinds enkele maanden worden hele semesters remote gegeven. De mogelijkheden zijn er wel degelijk,” zegt Arie. Hoe pak je dit aan in je bedrijf en hoe krijg je medewerkers mee in de verandering?

“Geef je werknemers vertrouwen, zodat ze autonoom kunnen werken. Het zorgt voor creativiteit en kwaliteit. En als je agile werkt, vier je iedere twee weken ook nog eens samen een feestje. Dat maakt de motivatie groter en het MT kan zien dat het werkt.”

Focus op het brengen van waarde

Naast het geven van vertrouwen, is het ook belangrijk kleine stappen te zetten. “We hebben nooit een cursus gehad in online bankieren. Maar we snappen allemaal hoe het werkt. Er zijn in dit proces steeds kleine, technische stappen gezet en iedere stap bracht waarde. Leg daar de focus op.”

Je bent de architect van je eigen leven

Toch is er nog vaak weerstand. Arie: “En echt niet alleen bij de wat oudere werknemers. In dat geval zeg ik: verandering begint bij één persoon. Neem de verantwoordelijkheid en doe het zelf. Want je kunt een ander niet veranderen.”

Meer weten over de visie van Arie van Bennekum over de toekomst van werk? Bekijk het hele interview hieronder:

Accepteer cookies

Bekijk hier de interviews met de andere thought leaders.

Open Up Digitals is een serie video-interviews met thought leaders uit de wereld van digitale transformatie en de digitale werkplek. Keynote-spreker en trendwatcher Lieke Lamb spreekt met een indrukwekkende line-up top-experts uit Europa, de VS en Australië. Over hoe zij de wereld van nu ervaren, welke veranderingen zij zien en hoe de toekomst van ons werk en leven zal zijn.

Thema’s als de digitale transformatie, innovatie, HR, future of work, communicatie, samenwerking en verbinding staan centraal in deze serie. Hoe moeten bedrijven met veranderingen omgaan, wat kunnen medewerkers doen om aan te haken en welke les moeten we leren? Een positieve kijk in de wereld van morgen, door de ogen van de thought leaders. Open Up Digitals is een co-productie van Fellow Digitals en Frankwatching.