How to

Geef je een Zoom-training? Elke 7 minuten interactie [+ 16 andere tips]

0

Geef je een training op afstand? Dan is het slim iedere 7 minuten een interactiemoment in te lassen. En eigenlijk moet bij zo’n remote training alles anders: de interactie, de opdrachten, de timing, de slides, de opbouw, de opening, de energizers… Tips hiervoor deel ik in dit artikel.

Wat ik in februari dit jaar al realiseerde: je kunt niet je fysieke training één-op-één vertalen naar een remote training door simpelweg dezelfde opzet voor je scherm af te draaien. Ik knipte mijn eigen dagtraining meteen in 2 dagdelen. En ik trok de 3 belangrijkste trainingsonderdelen uit mijn programma los van elkaar:

 1. De kennisoverdracht. Die verpakte ik zoveel mogelijk in kennisvideo’s die ik vooraf aan de training en tussen de 2 dagdelen in met de deelnemers deelde om thuis te kijken.
 2. De opdrachten. Grote opdrachten gaf ik als thuis- of lunchopdracht mee en van kleine opdrachten maakte ik vele variaties tijdens de training.
 3. De interactie. Ik werkte met ‘hot seats’ en ‘break out rooms’, maar vond het lastig.

Na maandenlang trainen in digitale omgevingen dacht ik inmiddels de kneepjes van het remote trainen aardig onder de knie te hebben. Tot mijn train de trainer-dag bij Frankwatching: wat valt er nog veel te verbeteren!

De uitspraken van trainer Laura van den Ouden, van Expert Trainers, kregen alle Frankwatching-trainers op het puntje van hun stoel. Alles moet anders: de interactie, de opdrachten, de timing, de slides, de opbouw, de opening, de energizers… Naar aanleiding van deze training raakte ik geïnspireerd om de handigste tips te delen in dit artikel.

Mijn advies: begin opnieuw. Start weer met het leerdoel en bouw de remote training op binnen de digitale leeromgeving.

Tactieken en tips voor je remote training

Daarbij gebruik je natuurlijk wat je hebt, maar geloof me: het eindresultaat ziet er compleet anders uit. En ik help je. Alles wat ik van de afgelopen maanden én van Laura heb geleerd, mag ik met je delen. Ik kan het niet anders verpakken dan een heerlijk lange lijst propvol inzichten, tactieken en tips waar je naar hartenlust uit kunt plukken wat je nodig hebt.

Het ideale programma voor je remote training

Mijn ideale programma voor mijn remote trainingen ziet er zo uit:

Eén week voor de training
Kennis/introductievideo via mail met alvast een eerste eenvoudige opdracht.

9.30 – 11.30
Remote training met 1 energizer, 2 korte pauzes, 2 opdrachten en elke 7 minuten interactie.

11.30 – 13.00
Lange pauze met geheime opdracht in de mail.

13.00 – 15.00
Remote training met 1 energizer, 2 korte pauzes, 2 opdrachten en elke 7 minuten interactie.

Tot 2 weken na de training
Persoonlijke video-feedback op thuiswerkopdracht.

Ik deel dit ter inspiratie, want geen training is hetzelfde. De 6 uitgangspunten om jouw remote trainingsprogramma in te richten:

 1. Neem niet je fysieke programma als leidraad, maar de leerdoelen.
 2. Weet welke prikkels blijven hangen en leg de focus op discussie, doen en toepassen.
 3. Denk niet alleen online, maar integreer ook offline activiteiten.
 4. Maximaal 2 uur schermtijd en dan een lange pauze.
 5. Elke 7 minuten interactie. Yep. Echt waar.
 6. Keep it simple. Deelnemers vinden de tool vaak al ingewikkeld genoeg. Voorkom extra downloads of tools.

Test met de tool die je gebruikt

Voor iedereen die nu denkt ‘je bent knettergek geworden’, stay tuned. Mijn omschakeling van fysiek naar remote pakte ik grondig aan. En kostte tijd. Ik train in Zoom en heb twee halve dagen uitgetrokken om alle instellingen van de tool te leren kennen en 2 weken om te testen, testen, testen.

 • Loop eerst alle instellingen van de tool door. Kwestie van settings openen en overal doorheen klikken.
 • Test alle functionaliteiten van de tool. Join je eigen meeting als deelnemer via je mobiel en je tablet om te zien hoe dat er functioneel uit ziet. Nodig een paar collega’s of collega-trainers uit in de meeting om functies te testen.

Klaar om je training te optimaliseren tot een kick ass remote training? Buckle up, here we go!

Start je online training met een fijne binnenkomer

Al bij virtuele binnenkomst wil je alle deelnemers activeren. Iedereen wil weten wie ze boven, onder en naast zich hebben. Kortom: voor je met je training start, is iedereen een keer aan het woord geweest en kent iedereen de belangrijkste knoppen. Bij binnenkomst verander ik alle namen naar voornaam en bedrijf waar ze werken. Fijn geheugensteuntje 😉

1.  Pop-up quiz

Maak een slide met alle bedrijfslogo’s en stel steeds de vraag: ‘Wil degene zich onthullen die werkt bij …’. hou het simpel: mik op korte antwoorden, anders vlieg je door je tijd heen en wordt het saai.

2. Landkaart

Wist je dat je deelnemers op je slide kunt laten schrijven en tekenen? Nodig iedereen uit om hun naam te schrijven op hun woonplaats op de landkaart. #Hoedan: ga naar view options > annotate.

Ik maakte een ‘kaart’ met alle socialmedia-logo’s en vroeg hun naam te zetten bij de kanalen die ze inzetten.
Online trainen - annotate slide

3. Geeltje plakken

Maak een slide met een geeltje per deelnemer en vraag ze hun ‘most wanted topic’ voor vandaag erop te schrijven. Of hun grootste uitdaging of belangrijkste vraag. Mijn favoriet, want je krijgt vervolgens superveel inzicht in de grootste uitdagingen én je creëert commitment.
Online trainen - Post it

Elke 7 minuten interactie

Laura was bloedserieus over elke 7 minuten interactie. Ik dacht ‘lukt nooit’. Het blijkt niet alleen haalbaar, het houdt het energielevel continu hoog. Een kookwekker of timer naast je scherm is overigens geen overbodige luxe. Er zijn legio interactieve momenten te bedenken, ik deel mijn favorieten:

4. Poll

Een perfecte en snelle manier om een hoofdstuk kennisdeling mee af te sluiten. Bespreek de resultaten en let op: de deelnemers zien de resultaten pas als jij ze deelt en de uitslag wordt niet opgeslagen.

5. Hot seat

Je kunt niet steeds iedereen elke 7 minuten aan het woord laten. Op elke interactieve slide laat ik de ‘hot seat’ verschijnen, één iemand krijgt het woord op deze hot seat. Laat diegene iets delen, antwoord geven op een vraag of een samenvatting geven.

6. Random rad

Met de online tool wheeldecide maak je een rad met bijvoorbeeld alle namen, thema’s of energizers. Geef het rad een slinger, zet het geluid aan en voila: interactie met een big smile gegarandeerd.

7. Pitch

Ook via Zoom kun je deelnemers leren iemand te overtuigen. Via een pitch. Vertel de overige deelnemers om de pitcher groot in beeld te zetten en tijdes de pitch ‘duimpjes’ te geven als ze iets goed vinden of geraakt worden. Noteer de ‘duim-momenten’ én de ‘duim-gevers’, daarmee geef je feedback aan de pitcher wanneer iets goed was en betrek je de deelnemers in die feedback.

Break out rooms

In het begin van de training werk je plenair, daarna ga je aan de slag met break out rooms. Hiermee verdeel je de groep in kleinere groepen om ze aan het werk te zetten. Laat ze een case bespreken, een rollenspel doen of een opdracht uitwerken. Maar niet zomaar, break out rooms wil je echt goed voorbereiden, anders wordt het chaos.

8. Heldere opdracht

Leg op een instructie-slide superhelder de opdracht uit. Laat iedereen een foto maken van die slide, want die verdwijnt zodra ze in hun room belanden.

9. Woordvoerder

Bepaal per break out groep een woordvoerder. Diegene geeft terugkoppeling wanneer je de break outs weer plenair bespreekt. Wees vooraf duidelijk hoe je terugkoppeling wil vanuit die woordvoerder.

10. Rollenspel?

Verdeel de rollen vooraf. Eén van de rollen is altijd een observator. Deze maakt zichzelf onzichtbaar door geluid en beeld uit te zetten.

11. Say hi

Ga altijd bij elke groep langs. Dat doe je zo: kom binnen met je camera en geluid uit, dan stoor je het minst. Zet vervolgens je camera aan en check of er een vraag is. Geen vraag: wegwezen. Attendeer vooraf op de ‘ask for help’-button, daarmee kunnen groepen je roepen.

Energizers in je remote training

Ik was heel allergisch voor energizers. Maar online heb je ze hard nodig, dus ook ik moest uit mijn comfortzone. Regel van Laura: elke 45 minuten een pauze of een energizer. Gelukkig zijn er legio energizers. Bij deze 3 voel ik me comfortabel:

12. Strike a pose

Het vergt wat oefening en geduld, maar het is hilarisch. Laat de deelnemers vanuit hun hokjes de handen tegen elkaar aan zetten. Iedereen ziet de volgorde anders, dus jij moet ze uitleggen wat ze moeten doen. Deel daarna direct de foto.

energizer - online training

13. Rekken en strekken

Als fervent sporter, houd ik van beweging tussendoor. Laat iedereen opstaan om te zwaaien en draaien. Bereid en paar simpele strekbewegingen voor. Geen idee? Vraag iedereen te laten zien wat ze aan hun voeten hebben 😉

14. BINGO!

Mail iedereen vooraf een bingokaart om uit te printen of over te tekenen. Daarin verwerk je woorden die in je training voorbijkomen. Voor mijn training Schrijven voor social media, maakte ik een bingokaart met Context, Stinkende best, Warm welkom, Serie, Waarde, Emoji, Hashtag, Subtiltes en Moetje. Ineens roept er iemand BINGO! Love it.

Opdrachten – leave de meeting room

In een digitale training loop je niet langs om te luisteren en kijk je niet mee over de schouder van de deelnemers. Net als bij de break out rooms wil je al je opdrachten heel helder uitleggen en het liefst in beeld brengen op een slide die ze kunnen fotograferen.

15. Offline gaan voor rust

Bij opdrachten langer dan 20 minuten laat je iedereen offline gaan. Yup, daarmee bedoel ik die rode button ‘leave meeting’. Dat geeft rust.

16. Tempo

Houd bij opdrachten het tempo aan van de meest langzame deelnemer.

17. Geheime opdracht

Tijdens de lange break halverwege je training geef je een ‘geheime lunchpauze-opdracht’ mee van ongeveer een half uur. Leg het net voor de lunch uit en zorg dat de ‘secret opdracht’ bij iedereen in de mail zit. Na de pauze pak je de draad weer op met die opdracht.

Een bak energie en grote glimlach

Voila: 17 concrete tips om je remote trainingen nog beter te maken. Of om je over de streep te trekken om ook remote te gaan trainen. Ik mis na maanden remote trainen vooral het echte oogcontact, maar met alle bovenstaande tips sluit ik nu elke virtuele training af met een bak energie en een grote glimlach.

Jij hebt vast extra tactieken en tips uit eigen ervaring. Wil je ze delen in de comments? Dan helpen we elkaar deze digitale transitie door.

Laatste tip: als je je ‘goofy’ voelt tijdens je eerste remote training(en): be goofy. Zeg het gewoon, dat maakt je naast een eerlijke trainer ook gewoon mens. Enjoy!