Verdieping

De digitale werkplek in 2021: 15 experts delen hun inzichten

0

De manier waarop we werken, verandert razendsnel. Door de digitale werkplek en nieuwe technologische mogelijkheden. Met corona is dat allemaal in een stroomversnelling gekomen, niets is meer zoals het was. Hoe moeten bedrijven hiermee omgaan? Praktische tips, inzichten en inspiratie van 15 thought leaders voor de juiste focus in 2021.

Hoe kunnen werknemers aan blijven haken? En hoe kunnen we zaken anders of beter regelen? In de serie Open Up Digitals komen thought leaders uit de wereld van digitale transformatie en de digitale werkplek aan het woord. Over hoe zij de wereld van nu ervaren, welke veranderingen ze zien en hoe de toekomst van ons werk en leven zal zijn. Open Up Digitals is een co-productie van Fellow Digitals en Frankwatching. In dit artikel delen we de belangrijkste take-aways.

Digital expert Cyril Coste trapt af: “De focus voor nu? Richt je op het automatiseren van werkzaamheden. En blijf kijken of dat wat je doet in dienst staat van je klant. Denk na over wat voor soort werkgever je wil zijn, ben jij degene die de klant een stapje verder helpt?”

Iets waar Steven van Belleghem zich bij aansluit: “Bedrijven zijn gewend hun eigen doelstelling centraal te stellen, om vervolgens te kijken hoe deze bij de klant kan worden gebracht. Keer dat eens om en vraag je af: wat is het meest schaarse goed dat de klant heeft? De meeste mensen willen meer tijd, geld, energie. Als je het daar als bedrijf mee eens bent, blijf je dan afvragen of dat wat je aanbiedt ook aansluit. Kijk naar nieuwe trends en technologie, vanuit dat perspectief bied je veel meer waarde.”

Pak iets op dat je medewerkers écht helpt

Kamales Lardi haakt aan op dat bedrijven noodgedwongen meer hebben geïnvesteerd in technologie voor de werkomgeving. “Wel zijn er oplossingen geïmplementeerd die niet altijd duurzaam zijn, post-Covid gaan ze hier nog achter komen verwacht ik. Mijn advies: blijf kijken hoe die technologie de werkprocessen kan verbeteren, zoals het verminderen van handmatig werk.”

Het advies van James Robertson is hierbij om enkele dagen met je medewerkers mee te lopen: “Je leert de gebruikers van je platform dan al gauw kennen en identificeert dan zo een paar dingen die je meteen aan kunt pakken. Maar let op: je kunt niet alles oplossen. Begin klein, do the right small thing. Pak iets aan dat je medewerkers echt helpt en pak vanuit daar door.”

“Wat je ziet is dat veel bedrijven in deze periode hebben ingestoken op dat we met elkaar op afstand moeten kunnen communiceren en vergaderen,” vult Gonny Vink aan. “Maar nu de volgende stap: hoe gaan we slim samenwerken, kennisdelen en ontwikkelen op afstand? Tools en technologie zijn hierbij een hulpmiddel, gedragsverandering is cruciaal.”

Bouw bruggen & werk meer in netwerken

Felix Holzapfel noemt dit de juiste mindset: “Ga binnen de digitale werkplek op de zoek naar de goede mix van mensen en zorg ervoor dat ze zich betrokken voelen. Dus ook de mensen die in contact staan met je klanten! Bouw bruggen tussen hen en leiders en blijf in gesprek.” Ronald van den Hoff geeft hierbij de tip vooral ook met je concurrentie te praten: “Zij zijn geen concurrent meer, ze zitten in hetzelfde schuitje.”

Open Up Digitals screenshots.

De juiste focus bij HR en leidinggevenden

Ook intern zou er meer contact moeten zijn, zo vindt Jan Tjerk Boonstra. De afdeling HR is nog te veel naar binnen gericht: “HR is redelijk conservatief en eigenwijs. Om de veranderingen nu bij te houden moet je meer netwerkachtig werken en anderen uitnodigen. Leer van de ervaringen van anderen en vooral van wat er niet goed gaat.”

En ook moeten leidinggevenden de juiste focus hebben, zo vertelt Marianne Sturman. “Zij moeten nog proactiever zijn richting hun medewerkers. Dus: vaker bellen, meetings anders inrichten, en alle collega’s betrokken houden. Niet alle managers hebben dit in huis, zorg als organisatie voor training en het bijbrengen van de juiste skills.”

Maar ook voor compassie: “Vergeet niet, het draait allemaal om mensen”, zegt Cara Antoine. “Geef je werknemers vertrouwen, zodat ze autonoom kunnen werken”, vult Arie van Bennekum aan. “Het zorgt voor creativiteit en kwaliteit. En als je agile werkt, vier je iedere twee weken ook nog eens samen een feestje. Dat maakt de motivatie groter en het MT kan zien dat het werkt.” “Timing is hierbij een ander belangrijk aspect,” deelt Daniel Pink. “Blijf in de gaten houden op welke momenten van de dag je medewerkers optimaal presteren.”

Dion Hinchcliffe deelteen andere tip: “Zorg voor working out loud, laat medewerkers in open omgevingen binnen de digitale werkplek delen waar ze mee bezig zijn zodat andere kunnen aanhaken.”

Breng ervaring en jonge mensen bij elkaar

Jan Bommerez is optimistisch: “De hoop van de wereld zit in creativiteit. De doorbraak komt vaak van jonge mensen die niet vastzitten in paradigma’s. Waar ervaring vroeger je waarde vergrootte, is het nu vaak een probleem omdat je te veel in het oude denken zit. Breng daarom in organisaties ervaring en jonge mensen bij elkaar en zorg voor een gesprek. Dan heb je het beste van 2 werelden.”

Greg Verdino sluit af met dat we nu eigenlijk altijd voorbereid zouden moeten zijn op verandering.

Throw away the old rulebook, challenge your assumptions. Act like your brand was born today.

“Zekerheid ontbreekt. Probeer dus vooraf na te denken over implicaties van bijvoorbeeld werkloosheid, thuiswerken en een eventuele nieuwe pandemie.”

Digitale werkplek: focus voor de komende tijd

Wat we mee kunnen nemen van deze inzichten? De menselijke maat boven technologie. Want hoewel tools ons absoluut verder helpen, moeten we vooral niet vergeten dat wij ‘als mens’ onze verantwoordelijkheid nemen. En je dus niet verschuilen achter systemen. We moeten nog flexibeler zijn en ons sneller kunnen aanpassen aan verandering. Gun jezelf tijd om situaties beter te overzien, om vindingrijk en open minded naar een oplossing of idee te zoeken. Met oog voor elkaar, minder discussie en meer dialoog. Dat levert zoveel meer op!

Bekijk hier alle interviews met de 15 thought leaders. Waar ligt jouw focus de komende tijd?