Online marketing

Zo vestig je jouw merk op Amazon Europe [6 handige tips]

0

Nu Amazon inmiddels een volledig jaar live is in Nederland, komt deze marketplace bij steeds meer bedrijven op de radar. In Q4 van 2020 verdubbelde het bereik van dit platform naar maar liefst 7,3 miljoen Nederlanders. Een interessante ontwikkeling en flinke kans binnen onze landsgrenzen. Maar de grootste kansen van Amazon liggen nog altijd buiten Nederland. In dit artikel vertel ik je waarom en hoe je dit aanpakt.

1. Maak Amazon deel van je merkstrategie

Waar Amazon nog relatief nieuw is in Nederland is de Amerikaanse reus in andere Europese landen niet meer weg te denken uit de e-commercemarkt. Amazon is al sinds 1998 aanwezig in Europa. Ondertussen is Amazon actief in acht landen en in 2020 goed voor 9,8 procent van de totale Europese e-commercemarkt. In grote markten als Duitsland of Frankrijk is Amazon met afstand e-commercemarktleider met marktaandelen die oplopen tot 30 procent. Met een Amazon Europe-account heb je toegang tot acht Europese markten, maar kun je ook kiezen voor de markten die specifiek voor jou interessant zijn.

Merken kunnen dit volume uitstekend benutten. Wat goed is om te weten, is dat al voor meerdere jaren ongeveer 70 tot 80 procent van alle zoekopdrachten op Amazon unbranded zijn. Een grote kans voor kleinere merken dus, maar ook voor grotere merken die in een nieuwe Europese markt willen starten. De kansen worden vergroot doordat marketplaces naast aankoopplatform, ook steeds meer als oriëntatieplatform wordt gebruikt. Zichtbaarheid op Amazon betekent dan ook dat je direct aanwezig bent in twee belangrijke fases van de customer journey. Wat ook van toegevoegde waarde is voor je merkbeleving. Als je deze zichtbaarheid met een eigen webshop en marketing wil bereiken, zal dit flink meer tijd, energie en geld kosten.

2. Claim je merk met Amazon Brand Registry

Startpagina Amazon brand registry

Een succesvol merkbeleid op Amazon staat of valt met het registeren van jouw merk via Brand Registry. Je kunt je merk op Amazon kosteloos registreren op basis van je merkregistratie bij diverse Europese merkregisters. Waaronder BOIP (Benelux-bureau voor intellectuele eigendom) en EUIPO (European Union Intellectual Property Office).

Na registratie krijg je de beschikking over meerdere tools die je helpen je merk op te bouwen en te beschermen. Denk hierbij aan uitgebreide content- en diverse beschermingsmogelijkheden om inbreuk of schending van jouw merk en product direct aan te pakken.

3. Claim of reclaim je producten en listings

Wat we nog vaak zien bij merken die zelf nog niet actief zijn op Amazon, is dat de producten al wel worden aangeboden door bijvoorbeeld resellers van het merk. In veel gevallen zien we dat resellers met beperkte of zelfs foutieve informatie jouw producten verkopen, waardoor ze jouw merknaam en product te grabbel gooien.

Met het Amazon Brand Registry-programma heb je direct de controle terug en inzicht in wie jouw producten online verkoopt en tegen welke voorwaarden. Misschien zie je zelfs wel partijen waar jij rechtstreeks geen zaken mee doet. Een tip hiervoor is om in de verkoopcontracten met resellers ook de marketplace-spelregels mee te nemen. Zo houd je als merk zoveel mogelijk de controle over jouw producten.

Onderstaand een voorbeeld van een A-merk als Olaz, waarvan op amazon.de één product vier keer wordt aangeboden en waarbij meerdere producten foutieve EAN-codes en productinformatie bevatten. Als merk kan Olaz deze listings aanpakken, verbeteren en duplicate products samenvoegen.

Vier verschillende producten van Olaz op Amazon

Als geregistreerd merk claim je de producten die op jouw merknaam en EAN-nummer geregistreerd staan. Jij geeft jouw product de uitgebreide content, nieuwste afbeeldingen en correcte eigenschappen mee die jouw merk en product eer aan doen.

4. Maak gebruik van branded content

Een veelgehoord argument om als merk niet te starten met Amazon is dat er voor jouw merkpropositie- en uitstraling weinig tot geen plaats is op een generieke marketplace als Amazon. Als merkeigenaar krijg je juist van Amazon diverse gratis tools tot je beschikking om jouw merk nog beter in de etalage te zetten. De twee belangrijkste opties daarin zijn een Amazon Store en A+ Content.

Amazon Store

Met een Amazon Store kun je een eigen pagina inrichten. Je krijgt hier de vrije hand in tekst, visuals en je kunt zelfs een menustructuur opbouwen om jouw productassortiment optimaal te tonen. Hieronder is te zien hoe Olaz deze branded contentmogelijkheid heeft ingevuld.

De pagina van Olaz op Amazon

A+ Content

Een tweede mogelijkheid om jouw productcontent als merk sterk te verbeteren is A+ Content. Ook deze mogelijkheid is alleen voor merkeigenaren beschikbaar. Met A+ Content verrijk je jouw productpagina. Met de uitgebreide content en uitleg die je gewend bent van je eigen webshop. Denk hierbij aan een uitgebreide uitleg over het product met tekst, afbeeldingen en video’s. Maar ook vergelijkingstabellen waarin je bijvoorbeeld aansluitende producten promoot. Ideaal dus voor verhoging van je sales (3-10 procent volgens Amazon), cross-selling, verhoging van je orderwaarde, maar ook voor je organische vindbaarheid. Zo verhoogd A+ Content de time on page aanzienlijk. Wat in combinatie met sales een steeds belangrijkere organische ranker wordt op Amazon.

Pagina van Olaz op Amazon

5. Zet branded advertising in

Ook op het gebied van advertising krijg je als merk unieke mogelijkheden om jouw merk te positioneren op Amazon: Sponsored Brands & Display Ads. Zoals je gewend bent van onder andere Google werkt Amazon met een PPC (pay-per-click) systeem. Het grootste voordeel aan adverteren op Amazon, is dat je adverteert waar de klant een hoge koopintentie heeft. Je zult ook zien dat conversiepercentages kunnen oplopen tot boven de 10 procent. Dit is een flink stuk hoger in vergelijking met andere e-commercekanalen.

Zo krijg je met Sponsored Brands de mogelijkheid om boven alle zoekopdrachten jouw merkbanner, inclusief koppeling naar je Brand Store en jouw producten te plaatsen. De beste plek op Amazon dus!

Verschillende producten van L'Oréal Paris

En met Display Advertising kun je de voor jouw interessante doelgroep (re)targeten, bijvoorbeeld met een banner op de pagina van je belangrijkste concurrent.

Specificaties van een Olaz anti-veroudering-crème

6. Bereik B2B én B2C

Amazon Business is een sterk groeiend onderdeel binnen Amazon. Het is en blijft een consumentenplatform. Maar het aandeel B2B steeg de afgelopen periode harder dan ooit en is daarmee een van de weinige platformen om zowel jouw B2B als B2C doelen en ambities kracht bij te zetten.

Daarmee biedt Amazon kansen om kennis te maken met de potentie van B2B voor jouw merk, maar biedt het ook draagvlak voor B2B-merken, die zich juist willen oriënteren op de B2C-markt. Een veelvoorkomend voorbeeld hiervan is dat een merk binnen Nederland verkoopt via een dealernetwerk, maar juist ook ervaring wil opdoen met rechtstreekse verkoop aan de consument. Zie je kansen op de B2B-markt? Of wil je als B2B-merk de stap naar B2C maken? Amazon is het ideale platform om ervaring op te doen buiten de landsgrenzen.

Reclame voor Amazon business

Back in control

Voor veel merken is de plaats van marketplaces binnen de merkstrategie een lastig vraagstuk. Waarbij een beslissing al langere tijd vooruitgeschoven wordt. Door de omvang en blijvende groei is de kans groot dat resellers, maar ook je concurrenten, de weg naar Amazon al wel hebben gevonden. Ongeveer de helft van alle online aankopen wordt ondertussen al geplaatst op marketplaces. De tijd is gekomen om jouw plek te bemachtigen en jouw merk te (re)claimen!