Innovatie

Je banaan in 10 minuten thuisbezorgd: is het concept ‘flitsbezorgers’ houdbaar?

0

Sta je net lekker te koken, kom je erachter dat je een bakje crème fraîche bent vergeten te kopen. Dit is geen probleem meer met de opkomst van zogenaamde flitsbezorgers. Je tikt het bakje crème fraîche aan in de app, en binnen 10 minuten gaat je deurbel.

Bezorgdiensten die werken met flitsbezorgers spelen slim in op de behoefte van de consument. Vooral met slecht weer hebben we helemaal geen zin om op de fiets te stappen voor dat ene missende ingrediënt. Maar ook de rijen voor de supermarkt, het dragen van een mondkapje, het wachten op een mandje en het afstand houden in de winkel maakten in coronatijd deze snelle bezorgdiensten natuurlijk aantrekkelijk.

Boodschappen via Gorillas

Een van de bezorgdiensten die met dit concept aan de haal is gegaan, is Gorillas. De belofte die ze doen is ‘boodschappen binnen 10 minuten’. Ik heb inmiddels zelf al een aantal keer via Gorillas boodschappen besteld, en ik moet toegeven dat ze deze belofte bijna altijd waarmaken.

Één keer gaf de app ‘bezorgtijd 19 minuten’ aan. Ik was toen wel een beetje teleurgesteld, maar aan de andere kant was het ook etenstijd op een vrijdagavond en regende het keihard. Ik zal vast niet de enige geweest zijn die op dat moment dacht ‘een pizza is goedkoper bij Gorillas dan via Thuisbezorgd’.

In Nederland is deze dienst beschikbaar in Amsterdam, Groningen, Leiden, Rotterdam, Den Haag en Utrecht (mei 2021). Maar ook in Engeland, Frankrijk en Duitsland zijn ze al actief. Gorillas is momenteel (in Nederland) de grootste speler in flitsbezorging.

Flink(e) concurrentie op de loer

Ook Flink (Duits bedrijf) is een flitsbezorging-dienst in Nederland. Momenteel actief in Delft, Utrecht, Tilburg en Den Haag. Ze hebben dezelfde belofte als Gorillas: ‘Boodschappen in 10 minuten bezorgd’. Dit zijn dus directe concurrenten van elkaar, en de verwachting is dat er nog meer spelers op de markt gaan komen.

Naast Flink, meldt FD dat de bezorgdiensten Dija, Weezy, Zapp en Getir ook staan te trappelen om de Nederlandse markt te betreden. Allemaal met dezelfde belofte, al houdt Weezy het op 15 minuten en heeft Zapp het over ‘less than 20 minutes’. Deze partijen kunnen natuurlijk nooit allemaal groot worden in Nederland, dus dit zal een flinke strijd worden.

Hoe krijgen ze het voor elkaar?

Toen Gorillas voor het eerst aan m’n deur verscheen, dacht ik dat ‘zij voor jou de boodschappen doen’. Dus dat ze met hun winkelmandje bij de dichtstbijzijnde winkel even boodschappen halen en vervolgens naar je huis racen. Net zoals het concept van GrabGroceries, een partij die actief is in Thailand. Zij bezorgen binnen een uur, en doen boodschappen bij jouw favoriete winkel. Maar Gorillas en Flink blijken anders te werken.

Gorillas en Flink werken met eigen kleine distributiecentra die ze ‘dark stores’ noemen. Woon je op maximaal 10 minuten fietsen van zo’n mini-magazijn? Dan kun je bestellen. Er zijn geen minimale bestelkosten. Maar je betaalt wel standaard €1,80 bezorgkosten. Het is dus mogelijk om 1 banaan te bestellen, als je daar een extra €1,80 voor over hebt.

Hoe houdbaar is dit concept?

Winst maken op zulke kleine bestellingen, zonder minimale orderwaarde: is dat wel mogelijk?

Tamara Oblamov (Tablomondo), die jarenlang supermarkten als Ahold en Carrefour adviseerde over hun e-commerce-strategie, is sceptisch. Zij liet aan MT/Sprout weten: “Een bedrijf als Ahold is al zo’n 25 jaar bezig met online boodschappen. Zij hebben dit model tot op de dag van vandaag niet winstgevend weten te krijgen.” Dus zal het deze nieuwe spelers in de markt dan wél lukken?

Om het concept winstgevend te maken, moet er enorm veel worden verkocht. En de enige manier om dat voor elkaar te krijgen is om meerdere ‘dark stores’ te plaatsen per stad. Iedere consument moet namelijk op (bijvoorbeeld) twee kilometer afstand wonen van een distributiecentrum. Anders kunnen de bezorgdiensten hun 10-minuten-belofte niet waarmaken.

Daarnaast zal het assortiment uitgebreid moeten worden. Je kunt lang niet al je boodschappen bestellen bij deze bezorgdiensten. Het gaat vooral om populaire producten. Dat is ook de reden dat Picnic gister weer bij mij op de stoep stond. Daar bestel ik namelijk (af en toe) weekboodschappen. Gorillas schakel ik alleen in bij haast of luiheid. En een extra voordeel: ze bezorgen bier en wijn gekoeld. Dus heb je niks voor de borrel? Geen probleem 😉

Accepteer cookies

Moet Picnic zich zorgen maken?

Picnic bezorgt de volgende dag en flitsbezorgers zijn er binnen een paar minuten. Dat is natuurlijk een groot verschil. Maar moet Picnic zich wel echt zorgen maken? Waarschijnlijk (nog) niet. Picnic is in Nederland natuurlijk al veel groter, en zij bezorgen ook in buitenwijken en dorpen. Daarnaast is het assortiment veel groter en hebben ze al een goede naamsbekendheid opgebouwd.

Een ander verschil tussen deze concepten is dat Gorillas werkt met bezorgkosten, en Picnic met een minimale orderwaarde. Daarnaast neemt Picnic de plastic tasjes die ze gebruiken weer terug bij een volgende bestelling, en nemen ze ook gelijk je lege flessen mee. Oh en niet te vergeten: ook je DHL-pakketje kun je meegeven voor een retourzending. De dienst die Picnic levert is daardoor uitgebreider, net zoals het assortiment.

Investeerders geloven erin

Gorillas heeft inmiddels al investeringen van 335 miljoen en 290 miljoen dollar binnen geharkt. Maar dit geld is blijkbaar ook alweer bijna op. Gorillas is bezig met een nieuwe financieringsronde van 500 miljoen dollar. De investeerders hebben dus veel vertrouwen in dit concept. Maar deze enorme bedragen laten ook zien dat er momenteel enorm veel kosten worden gemaakt.

Dat is natuurlijk ook niet zo gek: lonen voor de fietskoeriers, iedereen heeft een elektrische fiets, er zijn meerdere distributiecentra in steden (dus op dure locaties) en alle locaties worden twee keer per dag bevoorraad. Dus of het concept ooit echt winstgevend gaat worden… Misschien alleen voor de partijen die deze flits-wedstrijd winnen.

Negatieve geluiden

Toch zijn er ook al negatieve berichten te vinden over flitsbezorgers. Ze laden en lossen twee keer per dag (meestal) middenin de stad op drukke plekken. Daar ontstaat dus twee keer per dag een verkeersopstopping. De elektrische fietsen scheuren rond, en kiezen daarbij voor de snelheid ook soms voor de stoep.

Daarnaast klagen werknemers over lage lonen (fulltime verdien je zo’n 2.000 euro bruto per maand) en slechte werkomstandigheden in de mini-magazijnen. Er moet dus nog wel het een en ander gebeuren.

De keuze is reuze

Waar ik het zelf al lastig vind om te kiezen tussen Thuisbezorgd, Uber Eats en Deliveroo, heb je natuurlijk ook nog de keuze tussen HelloFresh, Marley Spoon, Ekomenu en laten we ook Picnic, Jumbo, Albert Heijn en alle andere supermarkten niet vergeten… Waar ik op mijn luie cheat-day weleens Ben & Jerry’s bestelde bij New York Pizza via Thuisbezorgd (met een flesje drinken erbij om aan de minimale orderwaarde te komen), zal ik dit de volgende keer vast en zeker via Gorillas doen. Ik hoef namelijk geen flesje drinken, en ze zijn ook nog sneller.

Ik lees via meerdere bronnen dat de verwachting is dat het vooral de jongvolwassenen zijn die een beroep gaan doen op de flitsbezorgers. De leeftijdscategorie waarin je al wel een baan hebt, het niet erg vindt om ietsje meer te betalen voor je boodschappen, en je nog geen (of niet altijd) een weekplanning maakt met avondmaaltijden. De groep die vaak op de dag zelf pas bepaalt wat er vanavond op tafel staat.

Wat denk jij, is dit een houdbaar concept? En ga jij gebruikmaken van flitsbezorgers?