Contentmarketing

3 redenen waarom AR een goudmijn is voor contentmarketeers

0

Nog maar weinig winkels doen iets met augmented reality. Een gemiste kans. AR kan zorgen voor een positieve merkattitude en merkervaring, meer interactie met de klant en het helpt de klant met het visualiseren van producten. Aan de slag dus met AR in jouw contentmarketing.

Steeds meer consumenten hebben interesse in het gebruik van augmented reality bij het online winkelen. Uit onderzoek onder 1000 Nederlanders door softwarevergelijksite GetApp blijkt dat 42% van de consumenten interesse heeft om AR te gebruiken bij het online shoppen.

Wat augmented reality je als contentmarketeer voor voordelen biedt:

1. Een positieve en memorabele merkervaring

AR biedt de mogelijkheid om verrassende en emotioneel krachtige ervaringen te creëren (pdf). Deze verrassingsfactor kan ervoor zorgen dat je merk onthouden wordt en een vernieuwende positieve lading krijgt.

Een voorbeeld hiervan is Lensstudio van Snapchat. Het bedrijf is pionier in het gebruik van AR-technologie voor marketingdoeleinden. In 2018 lanceerde het ‘shoppable AR’, waarbij interactieve AR-lenzen in de app verschenen gesponsord door een merk. Zo kon je bijvoorbeeld schoenen van Adidas bekijken alsof je in de winkel was en een spel spelen waarbij Snickers naar beneden kwamen vallen. Snapchat wordt gezien als jong, fris, modern en vernieuwend en dit heeft het vooral te danken aan hun AR. 

Twee snapchat lenzen naast elkaar afgebeeld. Rechts een gesponsorde lens van adidas waarop schoenen te zien zijn. Links een gesponsorde lens door Snickers waarin een mini-game gespeeld kan worden, waarbij geklikt moet worden op vallende snickers.

Gesponsorde Snapchat lenzen

2. Meer interactie met de klant

Met een AR-applicatie kun je een hechte en intieme relatie met de klant opbouwen, zo blijkt uit onderzoek naar hoe AR mobiele marketing en relaties tussen consumenten en merken verandert. De app wordt gebruikt door de consument vanuit de veiligheid van hun eigen huis, wat een intieme, vertrouwde en ongedwongen sfeer creëert. Hierdoor kunnen consumenten interacteren met het merk op een manier die persoonlijk aanvoelt. Dit wordt een ‘outside-in’-effect genoemd.

Dit effect gaat gepaard met een ‘inside-out’-effect van de content die wordt aangeboden in de applicatie. De AR-toepassingen focussen zich meer op de wensen van de gebruiker, waardoor het merk meer naar de achtergrond treedt en het minder als reclame wordt ervaren. Hierdoor wordt de afstand tussen bedrijf en consument verkleind en neemt de weerstand tegenover de content af.

De intratuin app geopend op een telefoon waarin iemand door middel van Augmented Reality een plant plaatst in een ruimte.

Vanuit huis kijken welke plant het beste staat met met de Intratuin app

3. Betere visualisatie product en meer visuele aandacht

Je kunt de productervaring verbeteren, vooral door het inzetten van mobiele AR-applicaties. Denk hierbij aan het virtueel uittesten van make-up, passen van kleding, testen of die bank wel bij de andere meubels past of een kijkje nemen in dat leuke huis dat te koop staat. 

Deze verbeterde visualisatie zorgt voor hogere niveaus van visuele aandacht en betrokkenheid in het brein, blijkt uit het onderzoek van Mindshare (pdf). De cognitieve activiteit bij het ervaren van AR-content was veel hoger dan bij niet-AR-content. AR-content zorgde voor bijna dubbel (1.9 keer) de hoeveelheid visuele aandacht. Bovendien was dit niet alleen het geval in vergelijking tot niet-AR gerelateerde taken. AR creëerde meer aandacht voor de content dan elk ander medium dat door Mindshare werd bestudeerd.

De maybelline try on app waar een model op te zien is die voor de helft met AR is opgemaakt en voor de helft niet.

Maybelline’s online make-up try-on service

Effectieve AR: waar je op moet letten als contentmarketeer 

Er zijn dus genoeg redenen om AR te implementeren in contentmarketing, maar toch zijn er tegenhangers die het als niet effectief ervaren. Dit kan een gevolg zijn van onjuiste implementatie. Om de positieve effecten te kunnen ervaren, moet je het namelijk correct toepassen. 

Uit het onderzoek ‘Nostalgia beats the wow-effect’ blijkt dat het aanzetten van de consument tot gedrag niet gaat om het overweldigen van de consument met wat er in de technologie allemaal mogelijk is. Richt je dus niet op een zogezegd ‘wow-effect’, het gaat om nostalgie.

Via het speelse aspect van AR worden bij de consumenten jeugdherinneringen geactiveerd en daardoor worden ze aangezet tot actie. Zorg dus bij het toepassen van AR dat de focus niet ligt op het ‘wow-effect’ van de technologie, maar op de nostalgische associaties die de consument zal maken. Probeer deze associaties te koppelen aan het merk, gebruik bijvoorbeeld herkenbare slogans, jingles en beelden en een huisstijl.

Iemand heeft een iPad vast waarop de Lego playground app is geopend. Door middel van AR wordt de lego set up die op de achtergrond te zien is op de iPad tot leven gebracht.

Lego playgrounds: Nostalgie door interactie met Lego’s in AR?

IKEA Place: productvisualisatie perfect uitgevoerd

Een bedrijf waarbij het al gelukt is AR effectief toe te passen is IKEA. Het is een van de eerste bedrijven die een AR-applicatie ontwikkelde, namelijk IKEA Place. In de app kun je het hele assortiment van IKEA met AR plaatsen in je woning. Je kunt de op ware grootte gecreëerde 3D-modellen van de meubels verplaatsen, draaien en de verschillende kleurenopties vergelijken. Dit helpt bij het visualiseren van de producten en helpt daardoor de consument bij het maken van de juiste meubelkeuze. 

De IKEA Place app is erg vaak gedownload en gebruikt. Micheal Valdsgaard (leider van het digital transformation team bij Inter Ikea) zei in 2018 dat de app toen meer dan 2 miljoen keer gedownload was en door rond de 1 miljoen mensen meerdere keren was gebruikt. Waarschijnlijk omdat het een verrassend en nieuw concept was. De app heeft dus heel veel consumenten bereikt, waardoor meer interactie tussen IKEA en de consumenten is ontstaan. 

In de applicatie zijn ook associaties aanwezig die zouden kunnen leiden naar het gewenste effect van nostalgie. Zo is de huisstijl van IKEA duidelijk aanwezig, bijvoorbeeld de blauwe en gele kleuren en het aangesproken worden met ‘Hej’. Ook heeft IKEA meubels in het assortiment die al jaren meegaan, wat bij consumenten nostalgie zou kunnen opwekken. Bovendien ligt de focus van de applicatie niet op het ‘wow-effect’, maar op het helpen van de klant, wat weer kan leiden tot meer interactie. 

Accepteer cookies

Veelbelovende toekomst voor contentmarketeers

Augmented reality is allang geen ver toekomstbeeld meer en biedt ontzettend veel mogelijkheden als het op de juiste manier wordt toegepast. Het kan zorgen voor een positieve merkattitude en merkervaring, meer interactie met de klant en het helpt de klant met het visualiseren van producten. Bovendien creëert AR veel visuele aandacht voor de content. In dit artikel vind je nog andere inspirerende toepassingen van AR.

Kortom, AR is een zeer kansrijk medium waar elke contentmarketeer gebruik van zou moeten maken. Ken jij nog andere voorbeelden?