Online marketing

Je groeitargets verpletteren? Dat lukt met deze 5 tips

0

Ben jij halverwege het jaar al op de helft van je targets? Zo niet, dan helpen deze 5 tips om ze voor 31 december op toch nog 100% te krijgen. Voor het gemak starten alle tips met een S. Aan de slag dus. Met succes, spirit, stoppen, staat en selectie.

1. Succes, een (her)definitie

Laten we die targets eens goed onder de loep nemen. Want groei is aan inflatie onderhevig. Van puur financiële groei die geen triple win oplevert komen de meeste werknemers hun bed niet meer uit. Triple win is de groei die zowel jou als je klanten blij maakt, maar ook de derde partij. De consument die jouw klant bedient, het milieu dat minder belast wordt, de bijen die floreren, of wat je dan ook aanraakt met je business.

Dus evalueer: hoe heb je je targets gezet? En wat daaraan is echt motiverend voor je?

De komende 6 maanden adviseer ik je om jouw targets scherp te stellen met een herdefinitie van succes. Want wat is groei nou echt? Groei is, mits in de juiste termen geformuleerd, namelijk vooruitgang, datgene dat ons mensen het meest gelukkig maakt. Niet het behalen van een doel, maar progressie op weg naar het realiseren van een missie, is wat ons het meest motiveert. En als jij niet zelf de zeggenschap hebt over je targets, zorg dan dat jij deze uitwerkt tot een vorm die jou aanspreekt.

Kijk daarom naar waar je nu staat, en naar wat jij nodig hebt aan groei om je target te halen. Formuleer je target als vooruitgang. Dat kan er zo uit zien: als mijn target is om 2x zoveel nieuwe klanten te hebben (zodat ik mijn positieve impact – triple win – kan vergroten), mag mijn leerdoel zijn om te experimenteren met nieuwe vormen van marketing. Zorg ervoor dat je dit ook realistisch kan behalen. Je hebt tijd en (leer)geld nodig.

2. Spirit: het vergeten element

De meeste groeiplannen zijn opgebouwd volgens een missie, doelen, en actieplannen om die doelen te bereiken. Maar sla het element spirit niet over, dat juist gaat om het menselijke aspect in je business. Hoe maak je dat heel tastbaar en down-to-earth? Het gaat om jezelf, om het klant-perspectief, en de merkbetekenis. Je eigen spirit zul je moeten blijven voeden, daarover meer in de laatste 3 punten.

Het klant-perspectief wil je eigenlijk ieder jaar wel bijstellen. Het helpt je om op koers te blijven. Want het is verleidelijk om te werken vanuit de klanten die je al hebt, of vanuit jezelf als grootste inspirator. Maar jij bent verre van de doelgroep. Hoe zorg je voor een update? Het kwalitatief interview is een erg goed middel. Maak een script met vragen over de problemen en motivaties van je (ideale / toekomstige) klant, hoe eventuele concurrenten het in hun ogen doen en waar hun markt en business naartoe beweegt. Zorg dat je kunt meebewegen met hun veranderende dynamiek, zodat je relevant blijft.

Dan je merk, misschien wel het belangrijkste middel om groei te realiseren. Als je een sterk merk wil bouwen, zorg je voor betekenis op 3 lagen.

  • Ten eerste de functionele laag, met product of service benefits: jouw (out)performance vs. je concurrent.
  • Ten tweede de emotionele laag. Hoe laat jij je klant voelen? Vanuit welke merkpersoonlijkheid en waarden communiceer je? Doe je dit consistent, zowel intern als extern?
  • Ten derde, het spirituele of zingevende (sociale) vlak. Wie wordt er allemaal blij van jouw merkgroei en waarom? Ga werken aan iets van belang. Met merkgroei die meer oplevert dan geld.

Lopen over een weg naar je doel

3. Stoppen is een sleutel

Dat wat je wel gaat doen, wordt mogelijk gemaakt in de tijd waarin je bent gestopt met dat wat je niet meer gaat doen. Maar stoppen met bezigheden kan onaantrekkelijk lijken, omdat je nog niet helder voor ogen hebt wat je wel gaat doen. We stoppen vaak pas met het oude, zodra het nieuwe draait en loopt. Maar zo blijf je maar bezig met wat je al deed. En ga je helaas je targets niet halen. Het werkt dus andersom.

Heb je nu de juiste, motiverende targets? Weet je voor wie je dat gaat doen en hoe dit bijdraagt aan iets groters? Top. Nu ga je opschrijven wat je allemaal doet dat tijd slurpt. Misschien durf je er zelfs klanten tussen te zetten die meer kosten dan ze opleveren. En streep je weg, wat niet aan je nieuwe definitie van succes gaat bijdragen. Stoppen kan ook betekenen uitbesteden, dus stoppen met het zelf doen. Dat lijkt soms een fijne manier om het probleem aan te pakken, maar waak ervoor dat het niet stiekem het in de lucht houden is van dingen die je toch niet hielpen.

Stoppen met uitstellen is een heel grote interventie. Bijna iedereen heeft er mee te maken. Diep van binnen weten we dat hier faalangst en perfectionisme onder liggen. We doen de grote, belangrijke, impactvolle dingen niet als eerste, omdat we bang zijn dat we het niet kunnen. Daarom stoppen we niet met het doen van al die kleine, urgente dingen. Een alibi om de verandering niet aan te gaan. Kijk je angst dus aan. En stop met uitstellen.

4. Staat van succes en flow

Iedereen weet dat het lekkerder werkt in flow en dat je een grotere kans van slagen hebt als je in die juiste staat verkeert. Maar weinig mensen hebben door hoe ze precies in die flow of staat komen. Staat lijkt iets waarin we “gewoon” zitten of belanden, terwijl we er zo’n grote invloed op kunnen uitoefenen. Onze fysiologische wereld (ons lichaam) en onze emotionele wereld (vaak gevoed door onze gedachten) zijn direct verbonden.

Om in de staat van succes te komen kun je verschillende dingen met je lichaam doen. De unlock is vaak je houding. Ga dansen en je komt los. Ga lachen en je wordt blij. Laat je ademhaling naar je buik zakken en je voelt dat je meer aan kunt. Vergeet ook de basis niet van een staat van optimaal welzijn: slapen, eten, sporten – in die volgorde. Heb je die op orde en ontbreekt het nog steeds aan flow? Probeer dan eens de volgende oefening.

Neem steeds een minuut lang een archetypische houding aan en voel wat er met je gebeurt. Ga bijvoorbeeld staan als een strijder, en je lichaam neemt dit van je over zodat je mind gaat denken als een strijder. Wat vertelt hij je? Ga staan als een soeverein leider, en laat die je vertellen wat je moet weten. Ga staan in een dienstbare houding, et cetera. Probeer het eens en schrijf op wat je leerde.

Voor het realiseren van je successen, ga je staan in de houding waarin jij je het best, mooist, hulpvaardigst, of krachtigst voel.

Zandloper

5. Selectie van de juiste hulp

Wie zit er in jouw selectie? Zowel je team als je externe hulp gaan jou op koers houden. Je weet waar je naar toe wil. Nu moet je eerlijk zijn over waar je op dit moment staat. Want dan kun je de kloof goed zien. En als die kloof duidelijk is, kun je hem gaan overbruggen – door de juiste kennis en kunde te bouwen. Klinkt logisch, maar het is een stap die vaak wordt vergeten. Alleen weten wat je moet doen is niet genoeg. Wat heb je nodig? Hulp!

Hoe zorg je voor de juiste selectiecriteria? Kijk allereerst naar jouw zwakte. Is het operatie, sales of juist marketing? Breng wat tijd door met je probleem, ga niet te kort door de bocht. Kies vervolgens een geloofwaardige partner die jou kan helpen. Heeft deze partner een proven track record in wat jij wil bereiken en leren? Kun je de kennis van de partner ook weer intern overdagen zodat je slimmer wordt als mens en/of bedrijf?

Je targets halen met nieuwe kennis en kunde

Tenslotte, zorg voor blijvende motivatie. Voed jezelf, je team en bedrijf met deze nieuwe kennis en kunde. Creëer samen rituelen die ervoor zorgen dat je je houdt aan je voornemens. Daily huddles, nieuwe tooling, iedere dag starten met een yell, wat ook maar helpt om je targets te halen! Culture eats strategy for breakfast, zou Peter Drucker zeggen. Veel succes!