Innovatie

Zo maak je een duurzame(re) website in 5 stappen

0

Het internet bestaat in de cloud en onze connectie ermee is veelal onzichtbaar. Het is dan ook moeilijk in te beelden dat een compleet virtueel iets impact heeft op de echte wereld. In dit artikel zet ik uiteen waar je op moet letten als je je website wil verduurzamen. Veel van deze tips zijn toepasbaar voor startende ondernemers, maar ook als je een bestaande website hebt kun je veel tips goed toepassen.

De data die we elke dag opvragen, uitwisselen en opslaan is te vinden in datacenters. Deze datacenters verbruiken onwijs veel stroom en ruimte. Wist je dat het internet verantwoordelijk is voor 3,5% van de totale emissie van broeikasgassen? Dat klinkt misschien niet als veel, maar het is gelijk aan de uitstoot van broeikasgassen van de luchtvaartindustrie.

Zeker nu het IPCC-rapport uit is, worden we met onze neus op de alarmerende feiten gedrukt. We moeten bewuster omgaan met onze keuzes om een gezonde planeet door te kunnen geven aan de volgende generatie. Hoe je omgaat met het internetgebruik is daar een onderdeel van en het verduurzamen van je website is een goed begin. Als iedereen kleine stapjes neemt, dan kunnen we samen grote veranderingen teweegbrengen.

1. Kies voor groene hosting

Laten we met laaghangend fruit beginnen en de totale uitstoot van het feit dat jouw website bestaat elimineren. Dit doe je door een hostingprovider te kiezen die gebruikmaakt van groene stroom. Let goed op of de datacenters waar jouw website gehost wordt beschikken over energy effectiveness usage certificering, en dus voldoen aan de strengste Europese milieu-eisen.

2. Schakel over naar dark mode

Wist je dat de donkere modus niet alleen rustiger is voor je ogen, maar ook nog eens een stuk energiezuiniger? Het laden van een zwarte pixel op de moderne devices scheelt veel energie vergeleken met het traditionele witte scherm. Daarbij raakt de batterij van je device ook nog eens minder snel leeg.

Matcht een donkere modus niet met je branding? Schakel een kundige designer in om het moeiteloos om te zetten.

Dark mode google, website

3. Pas de vormgeving aan

De vormgeving van je website kun je ook duurzamer inrichten. Hoe ingewikkelder je webdesign, hoe meer energie het kost om je website te laden. In het geval van een duurzame website geldt: hoe simpeler, hoe beter.

Vermijd zoveel mogelijk grote bestanden zoals video’s en ingewikkelde animaties. Zorg ervoor dat de website een duidelijke navigatie heeft zodat de bezoekers snel kunnen vinden wat ze zoeken. Icoontjes (met uiteraard een icon-font) kunnen bepaalde zaken verduidelijken en je bezoekers nog beter op weg helpen.

Zodra de bezoekers landen op een pagina, zorg er dan ook voor dat het in één oogopslag duidelijk is wat ze kunnen verwachten. Zo maak je je website niet alleen duurzamer, maar ook gebruiksvriendelijker.

4. Gebruik duurzame fonts

Nu we toch de vormgeving onder de loep nemen, pak ik ook de lettertypen erbij. Door bewuster om te gaan met de keuze voor fonts kun je de laadtijd van je website reduceren. Er zijn twee soorten fonts die gebruikt kunnen worden in een webbased design, namelijk systeemfonts en webfonts.

Het verschil van deze twee is dat iedereen standaard systeemfonts op zijn computer heeft staan en webfonts niet. Omdat systeemfonts al standaard op je computer staan, kost het ook aanzienlijk minder tijd en energie om ze in te laden. Voorbeelden van systeemfonts zijn Arial en Times New Roman. Hoewel, systeemfonts de duurzaamste optie zijn, limiteren ze ook je vormgeving.

Webfonts bieden daarentegen wel meer keus, maar kunnen de website vertragen. Sommige webfonts hebben meer impact dan andere. Selecteer het lettertype dus met zorg.

Om de authenticiteit van je bedrijf te bewaren kun je ervoor kiezen om systeemfonts en webfonts te combineren. Bijvoorbeeld door de headers in een webfont weer te geven en de bodytekst in een systeemfont, die op zijn beurt weer goed past bij de gekozen webfont. Zo verduurzaam je toch de website, is de vormgeving onderscheidend én versnel je de laadtijd.

Energiebesparing is key voor een duurzame website.

5. Maak je website sneller

En wie wil er nu niet een snelle website? Niet alleen de zoekmachines houden van snelheid, je bezoekers ook. Niemand wil tijd verspillen aan een frustrerend trage website.

Met een snellere laadtijd schiet je niet alleen omhoog in de zoekresultaten, het is ook nog eens milieuvriendelijker – omdat het minder energie kost om te laden. En laat dat nu precies zijn waar ik het al de hele tijd al over heb; energiebesparing is key voor een duurzame website.

Gebruik je WordPress? Dan zijn er fijne plug-ins beschikbaar die de hele boel flink kunnen optimaliseren. Zo kun je automatisch afbeeldingen laten comprimeren zonder kwaliteit te verliezen. Lazy load stelt het laden of initialiseren van bronnen uit, totdat ze daadwerkelijk nodig zijn om de prestaties te verbeteren en energie te besparen. Ook is het verstandig om de JavaScript te optimaliseren en svg’tjes te gebruiken.

Verder is het aan te raden om eens in de zoveel tijd een grote digitale schoonmaak te houden. Door alles te verwijderen wat niet meer relevant is kun je zelfs de gebruiksvriendelijkheid van je website verbeteren. Heb je al een website? Check dan met de Website Carbon Calculator hoeveel impact deze heeft op onze planeet.

Je website verduurzamen betekent dus een snellere laadtijd en dat is weer lekker voor je zoekresultaten. Lijkt mij een win-win, dus waarom niet vandaag al beginnen? 😉

Sharing is caring! Heb jij goede tips om websites te verduurzamen? Deel ze vooral in een bericht onder dit artikel. Door samen te werken creëren we een positieve impact op de wereld.