Content

Kies voor woorden die blijven plakken & val op bij je klant

0

Rep jij wel eens over jouw basismodel, servicepakket of plusmethode? Een gemiste kans, want dit soort grijze termen roepen zelden een wauw-gevoel op. Ontwerp liever opvallende woorden voor je vakgebied, want hiermee raak je direct de verbeeldingsknop in het brein van je lezer. Met signatuurwoorden oefen je plakkracht uit.

Wat zijn signatuurwoorden?

Signatuurwoorden zijn kenmerkende woorden met plakkracht, die je bij voorkeur zelf in elkaar lijmt. Met een eigen woordenschat zet je een onmiskenbare stijl neer, bijvoorbeeld voor contentmarketing. Je komt los van de clichés, omdat je met jouw taal verrassingen opdient.

Deze signatuurwoorden maken bovendien onderdeel uit van je signatuurverhaal, waardoor je aanpak onweerstaanbaar wordt.

Afgebladderde taal

Dat is hard nodig, want we raken uitgekeken op holle woorden als hoog serviceniveau, inclusieve methode, kwaliteitsaanpak en roadmap naar succes. Het is afgebladderde taal die iedereen gebruikt en daardoor nauwelijks nog betekenis heeft. Het brein markeert deze woorden als nutteloze informatie en merkt ze nauwelijks meer op.

Je brein reageert wel alert op markante woorden, die als ijsbrekers de weg banen voor de achterliggende boodschap. Een onderneming die dat uitstekend begrepen heeft is Coolblue. De CEO is de eindbaas, de bezorgfiets heet de FIETS Fieuw en als je pakketjes wegbrengt heb je een baan als bezorgheld.

Deze humoristische taal is enorm onderscheidend, waardoor de klant vanzelf al nieuwsgierig raakt naar de volgende taalvondst. Daarnaast zet de eigen woordenschat van Coolblue ook een cultuur van extreme klantvriendelijkheid in gang. De woorden lokken namelijk uit dat bezorgers extra hun best doen om klanten een glimlach te bezorgen.

Afkijken bij cabaretiers

Ook jij kunt met onderscheidend taalgebruik je missie, aanpak of werkwijze in de schijnwerpers zetten. Kijk de kunst voor signatuurwoorden af bij copywriters, cabaretiers en dichters, want zij hakken vaker met dit bijltje. Denk maar aan Koot & Bie, die de Nederlandse taal verrijkt hebben met een schat aan zelfverzonnen woorden en begrippen. Zij bedachten bijvoorbeeld kneukfilm en krasse knarren.

Ook trendwatchers hebben deze kunst vaak goed in de vingers. Voor nieuwe trends bestaan nog geen woorden, maar ze vragen wel om een label. Als je daarvoor zelf een nieuwe term bedenkt, gaat dat net wat makkelijker. Slowbalisering en spullenobesitas zijn daarvan markante voorbeelden.

Driedubbele woordwaarde

Een product, verschijnsel of een trend een naam geven is een krachtige daad, omdat je het daarmee op de kaart zet. Maar het gaat nog verder. Want een originele naam geeft een begrip ineens driedubbele woordwaarde, net zoals bij scrabble.

Ga maar na: een methode met een krachtige naam kun je laten registreren. Je kunt er mensen in opleiden, die als jouw ambassadeurs je gedachtegoed verspreiden. Bij keynotes word je geïntroduceerd als de persoon die dat geniale woord heeft bedacht.

Hoe doe je dat, plakwoorden ontwerpen? Hierbij 5 mogelijkheden om je eigen woordenschat te creëren:

1. Gebruik voor- of achtervoegsels

Het makkelijkst is het gebruik van vaste voor- of achtervoegsels, zoals ont-, ing of -heid. Een geniale ambtenaar bedacht ooit onthaasting voor de speech van toenmalig minister Margreeth de Boer van Milieu en Ruimtelijke Ordening. Sindsdien is het woord een blijvertje gebleken in de Nederlandse taal.

Tegenwoordig hebben we bestsellerisering (alleen bestsellers krijgen nog aandacht), kunstbestuiving (dwarsverbanden met kunst) of snollebollisering (om de platheid van een verschijnsel aan te duiden).

2. Schuif woorden in elkaar

Een aantrekkelijke manier om een nieuwe methode een naam te geven is het in elkaar schuiven van bestaande woorden. Net zoals de babymoon een samentrekking is van babyshower en honeymoon. 

Of plak twee woorden aan elkaar, die uit verschillende werelden komen. Denk aan de betekeniseconomie van Kees Klomp, calimeromarketing van Karen Romme en fantoomgroei van Sander Heijne en Hendrik Noten.

signatuur

3. Bombardeer het tot een effect

Het kan nog makkelijker: plak het woord ‘effect’ achter een woord. Mensen vinden het bijbehorende verschijnsel meteen een stuk interessanter, omdat het hierdoor bestaansrecht krijgt.

Een voorbeeld daarvan is Het Bromvliegeffect, het recente boek van Eva van den Broek en Tim den Heijer. De auteurs vernoemden hun boek handig naar de bromvlieg in urinoirs op Schiphol, waarmee de luchthaven het gedrag stuurde bij plassende mannen. De boektitel intrigeert ogenblikkelijk en trekt lezers aan als bromvliegen. Dat is het effect-effect, schreven de auteurs in hun boek.

Iets soortgelijks bereik je door achter een woord -factor, -techniek, -beleid, – principe, -kunde of -moment te plakken. Zo kennen we pomodorotechniek (een techniek voor tijdmanagement), snottebellenbeleid (hoe de kinderdagopvang omgaat met verkouden kinderen) en het piramideprincipe van de schrijftrainers Eline Janssen en Marita van Rijssen. Het woord maakt er iets vanzelfsprekends van, dat er altijd al lijkt te zijn geweest.

4. Verras met een woordspeling

Goed ontworpen signatuurwoorden krijgen extra veel plakkracht met een woordspeling. Vaak zijn enkele letters net wat anders dan in het oorspronkelijke woord. Zo is een driftklikker een ongeduldige internetsurfer. Compleetdenken is een variatie op complotdenken.

5. Creëer je eigen speelterrein

Of geef een nieuwe invulling aan een bestaand woord. Jurist Charlotte Meidersma serveert oploskoffie om conflicten te beslechten. Trainersexpert Karin de Galan spreekt altijd over de glijbaan als haar vaste openingsonderdeel, bedoeld om deelnemers zich open te laten stellen voor de lesstof. Spreker en schrijver Ben Tiggelaar heeft de Ladder op de kaart gezet, en eerder ook het MBA in één dag.

Met eigen taal creëren ze hun eigen speelterrein, waarmee ze meteen hun expertise versterken. De eigen woorden versterken namelijk hun geloofwaardigheid.

Heldere signatuurwoorden

Je leest het al: woordvernieuwers zijn enorm creatief. Maar die creativiteit vormt ook een valkuil. Aan signatuurwoorden die je eerst nog moet uitleggen heb je niet zoveel. Om hun werk te doen moeten nieuwe woorden niet alleen eigenzinnig of onderscheidend zijn, maar ook helder en eenduidig.

Het is in ieder geval de moeite waard om zelf met jouw eigen taal aan de slag te gaan. Met de lijmtube zet je niet alleen eigen namen en begrippen in elkaar, maar bouw je ook aan een samenhangend verhaal.

Signatuurwoorden leveren de plakkracht waar jouw aanpak of methode direct van profiteert. Een uitgekiend woord geeft jouw aanpak bovendien bestaansrecht: alsof het er altijd al is geweest.