Online advertising

Google start met three strikes-pilot tegen schenden advertentiebeleid

0

Vanaf september 2021 introduceert Google een nieuw pilotprogramma. Het gaat om een systeem op basis van 3 waarschuwingen voor herhaalde schendingen van het advertentiebeleid. Dit om te voorkomen dat er onveilige of schadelijke advertenties worden getoond. De three strikes-pilot geldt voor zowel tekst- als display-ads.

Dit geldt voor het beleid omtrent het mogelijk maken van oneerlijk gedrag, niet-goedgekeurde stoffen en gevaarlijke producten of services. Hieronder vallen ook advertenties die misleidend gedrag of misleidende producten promoten, zoals onder andere drugs en wapens. Dit soort advertenties waren voorheen uiteraard ook verboden, maar er zullen nu zwaardere straffen worden geïntroduceerd voor iedere extra waarschuwing.

Bordje met de tekst 'wrong way' bij artikel over Google's three strikes pilot program.

Hoe werkt de three strikes pilot?

Hieronder vind je een overzicht van wat de waarschuwingen in de three strikes-pilot inhouden en wat de straf is:

TypTriggerStraf
MeldingEerste keer dat advertentiecontent ons beleid voor het mogelijk maken van oneerlijk gedrag, niet-goedgekeurde stoffen en gevaarlijke producten of services schendt.Buiten de verwijdering van de betreffende advertenties om, geen straffen.
Eerste waarschuwingBinnen 90 dagen een schending van het beleid waarvoor u al een melding heeft gekregen.Het account wordt gedurende 3 dagen geblokkeerd. Er worden dan geen advertenties weergegeven.
Tweede waarschuwingEen schending van het beleid waarvoor u al een eerste waarschuwing had gekregen, binnen 90 dagen nadat u die waarschuwing kreeg.Het account wordt gedurende 7 dagen geblokkeerd. Er worden dan geen advertenties weergegeven. Dit geldt als de allerlaatste waarschuwing aan de adverteerder om opschorting van het account te voorkomen.
Derde waarschuwingEen schending van het beleid waarvoor u al een tweede waarschuwing had gekregen, binnen 90 dagen nadat u die waarschuwing kreeg.Opschorting van het account wegens herhaalde schending van ons beleid.

Bij een waarschuwing krijg je als adverteerder een e-mail waarin je hierover geïnformeerd wordt. Bij de eerste twee schendingen (melding en eerste waarschuwing) dien je de schendingen als adverteerder eerst te corrigeren. Je moet een formulier indienen voordat de Google-advertenties hervat kunnen worden.

De waarschuwingen verlopen na een periode van 90 dagen. Indien er in die 90 dagen verder geen schendingen zijn, behoudt het account zijn goede reputatie. Mocht je na deze periode opnieuw een waarschuwing krijgen, dan begint het proces weer opnieuw vanaf de melding. Je kunt als adverteerder na invoering van deze pilot nog steeds bezwaar maken tegen handhavingsbeslissingen.

In de toekomst is Google van plan om het waarschuwingssysteem verder uit te breiden met aanvullende beleidsregels. Dit zullen ze doen aan de hand van de feedback uit deze pilot.

Aanmerkingen

Het systeem verbindt steeds strenger wordende consequenties aan het schenden van het advertentiebeleid en heeft als doel om de verantwoordelijkheid van adverteerders te vergroten. Zo wil Google toekomstige schendingen van het beleid voorkomen en de algehele beleving op het platform verbeteren.

Hoewel het doel van de pilot goed is, kan het negatieve gevolgen hebben voor adverteerders. Advertenties kunnen bijvoorbeeld vaker ten onrechte worden gemarkeerd voor dergelijke schendingen. Dit terwijl deze advertenties het beleid helemaal niet schenden.

Screenshot van waarschuwing in de three strikes-pilot.

Verhalen over onterecht gemarkeerde schendingen komen regelmatig voor. Dit heb ik zelf ook al meermaals meegemaakt bij klanten, om verschillende redenen. Zo werden bijvoorbeeld de advertenties van een klant die met bioscoopfilms adverteert gemarkeerd. Omdat deze advertenties volgens Google geweld en/of drugsgebruik promoten.

Iedere marketeer kent het wel. Je neemt contact op met helpcentrum omdat je niet begrijpt hoe jouw advertentie het beleid schendt. Maar ook zij kunnen je niet helpen aangezien het systeem aangeeft dat het niet klopt. Wat er niet klopt, dat weet niemand.

Het nadeel van dit nieuwe waarschuwingssysteem is dus dat het ertoe zou kunnen leiden dat je als marketeer meer tijd kwijt bent aan het herstellen van en het bezwaar maken tegen gemarkeerde advertenties. Hierdoor blijft minder tijd over om daadwerkelijk te werken aan het optimaliseren van campagnes. Daarnaast kan het je relatie met klanten negatief beïnvloeden als een account geblokkeerd wordt door onterechte markeringen.

Hoe kun je je als adverteerder voorbereiden

Al met al weer een stap van Google waarbij het algoritme het voor het zeggen krijgt. Voor Google natuurlijk praktisch, maar voor de gebruiker kan het negatieve gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk om hier als adverteerder rekening mee te houden door je advertenties goed te checken. Dit geldt niet alleen voor de koppen en beschrijvingen, maar ook voor extensies en URL’s. Houd er rekening mee dat je geen bewoording gebruikt die door het algoritme op de een of andere manier verkeerd opgevat kan worden.

Gebruik geen bewoording die door het algoritme op een of andere manier verkeerd opgevat kan worden.

Verder zou ik het aanraden om deze three strikes pilot van tevoren naar je klanten te communiceren. Zo kunnen zij rekening houden met de gevolgen hiervan, zoals de eventuele extra tijd die je kwijt bent aan het beheren van campagnes.

Persoonlijk vind ik het een goede stap dat Google de verantwoordelijkheid van adverteerders op het platform wil vergroten. Daarbij ben ik wel van mening dat ook Google zijn verantwoordelijkheid dient te nemen en meldingen van onterecht gemarkeerde advertenties serieus dient op te pakken om onnodige herhalingen in de toekomst te voorkomen. Op deze manier halen zowel adverteerders als Google voordeel uit deze update.