Innovatie

Bind potentiële klanten aan je product met AR

0

AR of augmented reality is enkele jaren geleden mainstream bekend geworden. Hoe gebruiken bedrijven social AR en webAR? Wat kun je er allemaal mee? En zou het iets voor jou kunnen zijn?

Volgens Grand View Research is de omvang van de wereldwijde augmented reality-markt in 2020 geschat op 17,67 miljard dollar. Het zal naar verwachting van 2021 tot 2028 gemiddeld groeien met 43,8%. Er is een stijgende vraag naar hulp en samenwerking op afstand van ondernemingen die helpen bij workflowbeheer en -optimalisatie. Denk aan het volgen, identificeren en oplossen van technische problemen, en voor taken, zoals het achteraf inbouwen, assembleren, produceren en repareren van productielijnen. Maar ook het vermarkten van producten, zoals de verkoop van zonnebrillen.

Zoals de laatste campagne van Dolce & Gabbana. Hierin lanceerde D&G hun nieuwe eyewear-collectie voor de zomer van 2021. Potentiële kopers konden brillen passen met het AR-effect. Het effect is inmiddels al meer dan 1,8 miljoen keer bekeken en dat aantal blijft groeien.

Communiceer met Gen Z door social AR

Deze marktgroei wordt aangedreven door de toenemende acceptatie van AR door Generatie Z. Zij volgen namelijk influencers, artiesten en merken die AR gebruiken en komen hierdoor op een andere manier met ze in contact. Met Instagram en Snapchat die het voortouw nemen met AR, kon TikTok niet achterblijven. Daarom kondigde TikTok in augustus aan dat hun eigen AR-platform Effect house voor iedereen toegankelijk wordt. Dit maakt het mogelijk om AR-ervaringen voor TikTok te creëren.

TikTok Effect House

De combinatie van social media en AR-ervaringen wordt social AR genoemd. Een voorbeeld hiervan is de social AR-ervaring van Patou. Gebruikers hadden de mogelijkheid om een hoed te passen voordat ze het product aanschaften.

Met social AR krijg je de mogelijkheid om zichtbaar te zijn in wat normaal gesproken privégesprekken zijn. Je kent het wel: het alledaags scrollen door Instagram, LinkedIn, Facebook noem maar op. Hier zie je updates van bedrijven of individuen. Toch blijft dit op een afstand en scrol je lekker verder.

Met een AR-filter is deze afstand er niet meer. De gebruiker ziet het merk van een bedrijf letterlijk op zijn of haar gezicht. Voeg hier een game mechanic aan toe zoals bol.com (open deze link op je telefoon!) heeft gedaan. Met hun campagne Back to school kon je met het filter je rugtas vullen met alle benodigdheden voor school. De engagement en shareability op je sociale platformen schieten daarmee door het dak heen.

De mogelijkheden van webAR

WebAR verwijst naar augmented reality-ervaringen die toegankelijk zijn via een webbrowser in plaats van een app. Dit betekent dat je alleen je smartphone of tablet en een internetverbinding nodig hebt, zonder dat je een app hoeft te downloaden. Om een ​​voorbeeld te geven: stel dat je een nieuwe bank wil kopen, maar niet weet of deze in je woonkamer past. Met webAR zie je de bank op ware grootte in jouw omgeving.

Maar wat denk je van businesscards met een AR-functionaliteit? Hierbij creëer je een nieuwe ervaring voor je toekomstige klant die het kaartje scant. Speel bijvoorbeeld een filmpje af of link direct door naar je website of LinkedIn-profiel.

Accepteer cookies

 

Als het samengestelde jaarlijkse groeipercentage (CAGR) van 2021 tot 2028 stijgt zoals voorspeld, wordt AR de komende 5 tot 10 jaar een van de prominente marketingtools. Met grote merken zoals Dolce & Gabbana en Patou die het gebruiken om betrokkenheid en conversieratio’s te verhogen, zullen steeds meer merken volgen.

AR

Verbinding met een product

Daglar Cizmeci, oprichter en CEO met meer dan 20 jaar ervaring in de sectoren luchtvaart, logistiek en financiën, zegt: “Er is geen twijfel dat AR de macht heeft om koopbeslissingen van mensen te beïnvloeden. AR kan emoties oproepen en een dieper eigendomsgevoel creëren. Consumenten investeren eerder in producten waar ze een band mee hebben.”

De cosmetica-industrie is niet achtergebleven en is enthousiast over het omarmen van AR. Sephora, L’Oréal en Perfect Corp (link openen op mobiel) bundelden hun krachten om een ​​virtuele ervaring voor hun klanten te creëren. Hierbij kreeg de klant een mascara te zien die automatisch over zijn of haar wimpers werd heen gelegd. Je kon het effect van de mascara dus zien voor de aankoop. Deze strategie blijkt vooral effectief in sectoren waar klanten verwachten dat ze eerst iets kunnen proberen voordat ze het kopen.

Wanneer is AR wel of niet geschikt

AR is geschikt voor jouw bedrijf en doelstellingen als:

  • Je zoekt naar een nieuwe manier om engagement met je doelgroep te creëren.
  • Je social media naar een hoger niveau wil tillen: meer engagement en sharebility rondom je merk.
  • Een nieuwe verkoopdimensie wil bieden aan je klanten.

Wil jij nou die eerste stappen zetten naar het implementeren van AR? Dan heb ik hier een paar tips voor je om je een eindje op weg te helpen.

  • Abonneer je op AR-blogs om op de hoogte te blijven.
  • Stel doelen die je wil bereiken met AR. Wil je bijvoorbeeld meer engagement? Kijk dan naar social AR. Wil je meer informatie bieden aan je klanten, kijk dan naar webAR.

AR beïnvloedt het bedrijfsleven op verschillende manieren. Van het stimuleren van betrokkenheid tot het creëren van een dieper eigendomsgevoel voordat je een product koopt. AR heeft de manier waarop we onze producten en diensten verkochten op z’n kop gezet. Wat denk jij dat de volgende stap voor AR zal zijn? En maak je al gebruik van AR? Laat het me weten.