Content

De redactie van 2030: robots, neuro-nerds & crea-types

0

Welke rollen zijn er op de redactie van 2030? Stap in de tijdmachine en beleef hoe de redactie van de toekomst eruitziet. En ontdek meteen op welke vlakken jij je moet richten om ‘future proof‘ te zijn.


De robots komen eraan! Artificial Intelligence (AI) neemt steeds meer onderdelen van ons werk over. Ook het samenstellen van artikelen. Jazeker, er zijn zelfs robots bezig met romans schrijven, liedjes componeren en songteksten maken! Techneuten, procesmanagers en kunstenaars kijken dolenthousiast naar deze ontwikkelingen. Redacteuren volgen deze ook op de voet, maar veel van hen trillen stiekem van angst. ‘Heb ik straks nog wel werk?’ is de vraag die zich opdringt.

De redacteur van 2030

Vrees niet: het vak van tekstschrijver zal niet geheel uitsterven. Het zal absoluut een metamorfose ondergaan, en bepaalde skills gaan zwaarder wegen. Maar toch, redacteuren zullen we ook in 2030 nog nodig hebben. Beduidend minder in aantal, maar nodig blijven ze.

De top 3 van belangrijkste skills voor de toekomst, zijn creativiteit, emotionele intelligentie en analyse, zo blijkt uit onderzoek. En natuurlijk kun je ook niet zonder relevante kennis over allerlei techniek. Ik voorspel dat er zeven rollen belangrijk zijn in de redactie van 2030. Enkele van die rollen worden voornamelijk door robots gedaan. De rest is vooral menselijk ingevuld.

Rol 1: de onderzoeker

Veel research voor artikelen of andere content kun je laten uitvoeren door robots. Maar zet tussen deze kunstmatige onderzoeksjournalisten vooral ook één menselijke researcher. De robo-ratelaars moeten immers gevoed worden met de juiste opdrachten én gecontroleerd worden of ze op het juiste pad blijven. Het is belangrijk dat deze persoon de insteek en de inhoud van de content kent, maar ook de technische mogelijkheden van de robots in het snotje heeft.

Rol 2: de tikker

Het tikken van eenvoudige stukken, bijvoorbeeld korte nieuwsberichten of ankeilers, zal de komende jaren steeds vaker gebeuren door robo-redacteuren. Ook het bijeenrapen van week- of jaaroverzichten of nieuwsbrieven beleggen we straks bij deze trouwe tikkers, die geen enkele moeite hebben met het draaien van een ochtend-, middag- én nachtdienst op één dag. Alle getikte stukken komen uiteindelijk langs de eindredacteur en de tech-tijger.

Rol 3: de vormgever van inhoud

De meest creatieve functie van de redactievloer is de ‘vormgever van inhoud’. Dit is de persoon (ja, een mens) die de uiteindelijke creatieve vorm kiest om het verhaal in te gieten. Wordt het een vlug nieuwsberichtje, maken we een column/blog of gaan we voor een video-reportage met interviews, een infographic of een explanimation?

Deze taak is het kloppende hart van de redactie. Het meest creatieve onderdeel van het werk. Deze functie valt eerst nog uiteen in beeldredacteuren en tekstredacteuren, maar in de loop der jaren wordt de wens steeds groter om beide vormen in de vingers te hebben. (Overigens loopt er wel een robot stage bij deze collega’s, om te kijken of t.z.t. een duo-functie mogelijk is tussen mens en machine.)

And guess what! Jij kunt vandáág al beginnen met deze insteek. In jouw huidige functie als redacteur of contentmarketeer helpt het al enorm als jij jezelf gaat zien als ‘vormgever van inhoud’ in plaats van ‘stukjes-tikker’. Die subtiel andere functiebenaming stimuleert je tot een creatieve(re) aanvliegroute van jouw output. Verruim je blik nu alvast, zodat je jouw relevantie voor later zeker stelt.

Redacteur en robot werken samen op redactie van 2030

Rol 4: de eindredacteur

Waar de eindredacteur van tegenwoordig op d’s en t’s en kromme zinnen checkt, zal de corrector van 2030 veel meer oog moeten hebben voor ‘onmenselijkheid’. Hij zal speuren naar onlogische woordcombinaties in de stukken die de robots hebben samengesteld. De grootste flaters speelt hij door aan rol nummer 5. Overigens kan dit een roulerende functie zijn tussen meerdere collega’s, maar het zullen vooralsnog wel mensen van vlees en bloed moeten zijn.

Rol 5: de tech-tijger

De tech-tijger kent de techniek van de computers en robots als geen ander. Tijdens de redactievergaderingen verzamelt hij de evaluaties van de AI-geschreven stukken. Hij weet hoe hij de programmering van de robo-researchers of -tikkers moet aanpassen. Door aan de juiste codes te draaien, groeien de bots langzaam maar zeker naar de menselijke maat. De tech-tijger is tegelijkertijd de bespeler en de monteur van de bots.

Rol 6: de planner

Één mens zal de planning op zich nemen in de redactie van 2030. Deze ‘spin in het web’ houdt het grotere geheel in de smiezen. Hij zorgt dat de plank-content (de ‘houdbaar geschreven’ stukken die al klaar staan voor de komende maand) op logische dagen ingepland staan ter publicatie. Daarbij krijgt hij hulp van de issuekalender-bot en de chatbot die voortdurend op communities de wensen van lezers inventariseert.

Rol 7: de neuro-nerd

Neuromarketing was geen tijdelijke trend uit de jaren ’10. In de nabije toekomst gaan we nóg verder focussen op de denkpatronen van doelgroepen. Het meten van hersenactiviteit bij het bekijken van communicatiemiddelen zal de standaard worden in de analyses die we maken van onze content. Daarom is een neuro-nerd op de redactie van de toekomst geen overbodige luxe. Laten we hem vooral promoveren tot allround analist, maar ‘neuro’ zal een hoofdonderdeel blijken.

Tot zover de rollen die ik voor me zie in de redactie van 2030. Welke rol spreekt jou het meest aan? En hoe bang ben jij voor de robotisering van contentcreatie?