Content

Het beste van 2021: top 10 artikelen over content & taal

0

Hoe voorkom je dat je een tekst verprutst met (vreemde) taalfouten? Kun je moeilijke woorden gebruiken, of streef je juist naar B1-niveau? En waar houd je rekening mee bij het verspreiden van je content? We zetten de top 10 artikelen over content en taal van 2021 op een rij.

10. Dit moet je weten over contentmarketing in 2021 [5 trends]

Het belang van empathie en emotie in de communicatie met je doelgroep, de ontwikkelingen rondom AI-driven content, flexibele planningen… Dat en meer lees je terug in het trendoverzicht voor contentmarketing in 2021. Waar lag bij jouw organisatie de focus op het afgelopen jaar? En wat is daarvan nog steeds relevant voor 2022?

Hier vind je trouwens ook alvast een vooruitblik op contentmarketing in 2022.

Beeld bij contentmarketing trends 2021

9. Waarom kom je dom over als je moeilijke woorden gebruikt?

De kans is groot dat jij ook weleens een moeilijk woord in een tekst of presentatie hebt gestopt om slimmer over te komen. Maar is het wel een slimme strategie om moeilijke woorden te gebruiken? En word je daarmee ook slimmer ingeschat? Wetenschappers zeggen “nee”. Het werkt juist omgekeerd! Hoe dat zit, legt Esmeralda Kleinreesink uit in haar artikel.

Een ezel die kijk naar moeilijke woorden.

8. Pakkende titel? Gebruik deze 200 krachtige woorden

Je kunt nog zo’n waanzinnig artikel schrijven, maar als de titel niet aanspreekt, haken je potentiële lezers voortijdig af. Hoe je ze wel binnenhengelt? Door in te spelen op emotie. En krachtwoorden zijn de ultieme emotionele trigger. Haal inspiratie uit deze lijst met 200 krachtige woorden om je titels voortaan onweerstaanbaar te maken.

Een vrouw die gebruikmaakt van krachtige woorden.

7. De ultieme tip om je tekst te verprutsen

Hoe verpruts je gegarandeerd je content? Olaf Geysendorpher deelt in zijn artikel hoe hij een schrijfopdracht verprutste. Waar het mis ging? Hij had de eindcorrectie niet serieus genomen. Wat we daarvan kunnen leren? “Een goede eindcorrectie zal jouw tekst nooit laten winnen. Maar een slechte eindcorrectie kan je tekst wél laten verliezen.” In zijn artikel deelt hij 6 tips voor een betere eindredactie.

Nog een tip in de reacties: “Ik heb de voorleesfunctie in Word ontdekt. Ideaal om vergeten woordjes, dubbele lidwoorden en meervoud in een enkelvoudzin eruit te halen!” Doe er je voordeel mee.

Een kat die naar een tekst kijkt.

6. 1 april-grap, of niet? 7 opvallende nieuwsitems

Internationale grappendag is voor veel bedrijven hét moment om met een goede inhaker te komen. Tegelijkertijd is iedereen op z’n hoede en wordt al het ongebruikelijke (product)nieuws rond 1 april verdacht. Zoals de lancering van de visdeurbel in Utrecht, eind maart dit jaar. We verzamelden de opvallendste nieuwsitems en (potentiële) 1 april-grappen van 2021 in dit artikel.

Een schaap dat om een 1 april-grap mekkert.

5. Enerverend! 9 woorden die flink verschillen in ’t Nederlands & Vlaams

De Nederlandse Vincent Alblas woont inmiddels al 10 jaar in Vlaanderen. In die tijd heeft hij geleerd dat er niet alleen Vlaamse woorden bestaan die men in Nederland niet kent, maar dat er ook uitdrukkingen zijn die weliswaar in beide gebieden gebruikt worden, maar een compleet andere betekenis hebben. Dat is verwarrend (en leidt tot vermakelijke misverstanden), maar ook boeiend. Vincent deelde 9 voorbeelden en in de reacties stroomden de aanvullingen binnen (tip!).

nadenken verschil nederlands vlaams

4. Dt-fouten: de top 13 (en hoe je die ongelukjes vermijdt)

“Iedereen maakt dt-fouten – zelfs bij de beste speller verschijnt of verdwijnt weleens ten onrechte een d of t”, opent Wouter van Wingerden zijn artikel. Sluipen zulke dt-fouten er bij jou ook weleens in? Geen zorgen! Wouter behandelt de 13 meest voorkomende fouten en vooral: hoe je ze vermijdt. Op naar een dt-foutloos 2022. 😉

Afbeelding bij artikel over dt-fouten.

3. Je content hergebruiken: 46 ideeën om meteen te proberen

Mensen worden overspoeld met content en zien daardoor makkelijk iets over het hoofd. Dus ook dat artikel waar jij zoveel tijd aan hebt besteed. Niks aan te doen, denk je? Jawel! Je kunt je bereik enorm vergroten door je content te hergebruiken. Knip het op of kies een andere invalshoek, ander kanaal, andere vorm of ander moment. Recyclen dus. Gemma Steeman somt 46 manieren op, waar je voorlopig mee vooruit kunt.

recyclen - content hergebruiken.

2. 5 argumenten om niet te streven naar tekst op B1-niveau

Als het gaat over taal en schrijven, luidt het devies vaak: schrijf je teksten op B1-niveau, dan begrijpt (bijna) iedereen het. Maar is die richtlijn iets om je krampachtig aan vast te houden? En mag je dan nooit meer een moeilijk woord gebruiken? Marlous ten Berge pleit in dit artikel voor een andere aanpak.

Tekening handen op toetsenbord muis telefoon pen

1. Stevig of deftig eten? Kijk uit met instinkers in het Duits

Niet alleen tussen Vlaams en Nederlands zijn er ogenschijnlijk kleine taalverschillen die leiden tot grote verwarring. Tussen Nederlands en Duits zijn er ook zogenaamde ‘valse vrienden’: woorden die in beide talen voorkomen of sterk op elkaar lijken, maar toch echt een andere betekenis hebben. Oppassen dus, als je zakendoet en je steenkolenduits inzet, want dat kan ongelukkig uitpakken. Ook hier raad ik aan de reacties even door te nemen.

Duits vs Nederlands

Welke ontwikkelingen en lessen over content en taal staan ons in 2022 te wachten? We gaan het zien!