Content

1 april-grap, of niet? 7 opvallende nieuwsitems

0

Het is vandaag weer internationale grappendag. Ben jij al in de maling genomen? We zagen de afgelopen week een aantal interessante nieuwsberichten voorbijkomen, waarbij we twijfelen over de ‘echtheid’. De leukste zeven hebben we verzameld, zodat we vandaag de vraag kunnen beantwoorden: is het een 1 april-grap, of toch niet?

Waarom halen we grappen uit op 1 april?

Een theezakje aan de douche hangen, een scheetkussen op een stoel leggen en slijm aan de deurknop smeren… of een grap echt grappig is, daarover verschillen natuurlijk de meningen. Maar het blijft ieder jaar terugkeren en soms trappen we er met z’n allen in. Waarom halen we eigenlijk grappen uit op 1 april?

Volgens Quest stamt de eerste vermelding van 1 april uit 1509. We maken dus al ruim 500 jaar grappen voor en op deze dag. En ieder land voert een andere nationale gebeurtenis aan als begin van deze grappentraditie. In Nederland, waar de eerste vermelding van 1 april in 1539 was, koppelen we het aan de middeleeuwse dichter Eduard de Dene. In zijn gedicht schrijft hij over een edelman die een grap probeert uit te halen met zijn knecht. Sindsdien is 1 april een feit.

Welke (mogelijke) grappen spelen er dit jaar?

1. Ding dong, er staat een vis voor de deur

Utrechtse vissen blijken ieder voorjaar vanaf de Vecht, via de Oudegracht en de singels naar de Kromme Rijn te zwemmen om zich daar voort te planten. Om daar te komen, moeten de vissen door de Weerdsluis heen. Maar nu is het probleem: deze sluis gaat niet zo vaak open in het voorjaar.

Gemeente Utrecht komt met dé oplossing: de visdeurbel. Vanaf maandag 29 maart hangt er een onderwatercamera bij de Weerdsluis in Utrecht. Via de stream op visdeurbel.nl kun je live meekijken. Zie je een vis? Dan kun je naast de video op de ‘visdeurbel’ klikken. Als er veel wordt aangebeld, krijgt de sluiswachter een seintje en opent hij de sluis.

De visdeurbel.

En er worden wel degelijk vissen gespot! Hier vind je de mooiste screenshots. Inmiddels hebben alle nieuwssites dit nieuws overgenomen en zelfs in het NOS Journaal is er aandacht aan de visdeurbel besteed. De site is daardoor zo populair dat de livestream 9 van de 10 keer niet eens bereikbaar is. Maar, is het wel echt? Of is het een ludieke 1 april-grap?

Het AD schrijft: ‘De Utrechtse stadsecoloog Anne Nijs (41) en onderwaternatuur-expert Mark van Heukelum (34) hebben het de afgelopen week meerdere keren moeten zweren: het is écht geen 1 april-grap.’ Maar de timing is natuurlijk wel verdacht. En het is ook nog eens de allereerste visdeurbel ter wereld.

Gemeente Utrecht heeft in ieder geval, of het nu een grap is of niet, enorm veel aandacht gekregen door de introductie van de visdeurbel. En kijkers vinden het maar al te leuk om hun gespotte vis via social media te delen. Een positieve zichtbaarheidscampagne is het dus zeker. En er zijn ook al leuke inhakers te vinden:

Accepteer cookies

2. Hé chimpansee, je staat nog op mute!

Niet alleen wij mensen ervaren een gebrek aan sociale contacten tijdens deze coronapandemie. Ook de chimpansees worden steeds minder sociaal. Daarom hebben twee chimpanseeverblijven in Tsjechië elkaar opgezocht om de apen met elkaar te laten videobellen.

In het verblijf staan grote schermen waarop het verblijf van de andere dierentuin wordt getoond. Dierenverzorger Gabriela Linhartova liet in een gesprek met Reuters weten dat de apen hier eerst wel even aan moesten wennen, maar dat ze na een aantal dagen steeds meer interesse leken te krijgen in elkaars levens.

Daarnaast leken de dieren zelfs menselijke trekjes te vertonen. Zo verzamelden de chimpansees voor het ‘tv-kijken’ eten om dat tijdens het kijken op te peuzelen. Wij mensen vinden het natuurlijk ook heerlijk om met een bak chips voor de tv te ploffen.

Naast dat dit nieuws, net zoals de visdeurbel, komisch overkomt, valt er nog iets anders op. De dierentuinen hebben namelijk laten weten dat ze dit experiment in ieder geval tot eind maart laten lopen, waarna ze het initiatief gaan evalueren… Toevallig, of niet?

Accepteer cookies

3. Bye bye pizza Hawaii

Domino’s gaat stoppen met de pizza Hawaii. Zelf noemen ze deze actie ‘bye bye pizza Hawaii’. Eigenlijk gaat de actie nog iets verder dan dat, want ze zeggen helemaal geen pizza’s meer te maken waar ananas op zit.

“Via onze social mediakanalen kregen we steeds vaker vragen over onze pizza’s met ananas. Smaken en wensen van onze klanten veranderen door de tijd heen. Om daar zo goed mogelijk op in te spelen, passen we ons menu regelmatig aan. Ook als dat betekent dat je soms afscheid moet nemen van een iconische pizza”, zegt Casper Mooyman, Marketing Director van Domino’s in een persbericht.

Accepteer cookies

Online lijkt niemand deze actie te geloven. En ik moet zeggen, de video’s op social media vind ik ook wel ongeloofwaardig overkomen. Maar het idee zelf is niet eens zo gek. Ananas op een pizza blijkt namelijk totaal niet Italiaans te zijn. Dat is ook de reden dat bijvoorbeeld Satriale’s Pizzabar alle ananaspizza’s van de kaart heeft gehaald. Satriale’s Pizzabar, aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht, had zelfs als ludieke actie een aantal verbodsborden opgehangen: verboden voor ananassen.

Maar dat dit een 1 april-grap is, is eigenlijk al wel duidelijk. De pizza Hawaii behoort namelijk tot een van de vijf meestbestelde pizza’s. De ananaspizza vliegt per jaar 1 miljoen keer over de toonbank.

Dus, ben jij team ananas? Of team anti-ananas (zoals Rutte)?

4. Abracadabra… Nieuwe carrière voor Hans Kazàn?

RTL Nieuws kondigt aan dat Hans Kazàn een nieuwe job heeft gevonden. Hij stapt in de wereld van het klantencontact en wordt Client Happiness Manager bij OBI4wan. ‘Kazàn wordt verantwoordelijk voor het tevreden houden en blij maken van klanten.’ Zou het?

Hans Kazàn zegt geïnspireerd te zijn door de Klantcontact Quiz, het grootste online leer- en kennisevent van de klantcontactsector. Kazàn: “Dit was voor mij het magische moment waarop ik besefte dat ik graag in deze sector wilde gaan werken.”

En wanneer start Hans in zijn nieuwe functie? Juist, op 1 april. Z’n nieuwe collega’s zijn in ieder geval enthousiast en delen het heugelijke nieuws op LinkedIn. Maar de eerste bedenkingen kun je al vinden in de reacties. Hoe gaat Hans Kazàn dat dan eigenlijk doen, vanuit zijn woning in Zuid-Spanje?

Screenshot van een reactie op een 1 april-grap.

Vandaag heeft OBI4wan bekendgemaakt dat het inderdaad om een 1 april-grap gaat. Benieuwd naar de boodschap achter deze grap? Check dan deze video waarin Hans Kazàn het toelicht.

5. Liever een snoepje van Jamin of Japlus?

De oer-Hollandse snoepketen Jamin gaat (zeggen ze) de merknaam veranderen naar ‘Japlus’. Mede-eigenaar Maarten Steinkamp laat aan VK Mag weten dat ze dit besluit hebben genomen naar aanleiding van een uitvoerig onderzoek naar de associaties rondom de huidige naam ‘Jamin’. Volgens dat onderzoek bleek dat deze naam door veel deelnemers als negatief werd gezien, doordat 60% van de merknaam bestaat uit het woord ‘min’, wat natuurlijk een negatief woord is.

Accepteer cookies

Ze hebben zelfs de URL van de website aangepast én de naam van de oprichter, naar ‘Cornelis Japlus’. Alsof het altijd al zo is geweest. Als je het doet, moet je het goed doen, zou je denken. Of is dit geen 1 april-grap?

6. Bieden op je AllerAllerEerste ervaring na versoepelingen

Vanaf 1 april kunnen Zwollenaren bieden op hun favoriete ‘allereerste moment’. Zou jij bijvoorbeeld heel graag weer uit eten willen? Dan kun je bieden op het allerallereerste diner, zodra dat met versoepelingen van de coronamaatregelen weer mag. Via de website zwolle.allerallereerste.nl kun je bieden op jouw allereerste ervaring.

Volgens indebuurt is het concept opgericht om de Zwolse ondernemers in de lockdown te steunen en samen uit te kijken naar betere tijden.

Accepteer cookies

Zou dit een 1 april-grap zijn? Ik denk het eigenlijk niet. Of, ik moet eigenlijk zeggen, ik hoop het niet! Het is namelijk een leuk initiatief. 🙂

7. Geoorloofd Oost-Indisch doof

Ik denk dat deze uitvinding, ook al is het waarschijnlijk een 1 april-grap, veel mensen als muziek in de oren klinkt. Zelfs als je nog niet slechthorend bent, wordt dit hoortoestel ineens aantrekkelijk. Stel je voor, dat je met een hoortoestel selectief kunt luisteren. Nu noemen we iemand nog weleens Oost-Indisch doof, maar met dit hoortoestel kan dit gezegde de prullenbak in.

Je stelt gewoon op je hoortoestel in dat je de hardcoremuziek die de buurjongen draait niet meer hoort, de herrie die je peuter maakt met blokken bouwen filter je weg en het gesnurk naast je in bed zet je uit. Heerlijk toch?

Accepteer cookies

Kunnen we nog wel grappen maken?

RTL Nieuws stelde een interessante vraag: ‘Zijn dit soort grappen in tijden van nepnieuws nog wel gewenst?’ Thomas Bruning, voorzitter van het NvJ, denkt dat het een mooie traditie is maar hij ziet ook de nadelen. Volgens hem kunnen dit soort grappen schadelijk zijn voor de journalistiek.

Als een merk als Bol, Hema of Chocomel rond eind maart met een opmerkelijke lancering komt, kun je er bijna vanuit gaan dat het om een 1 april-grap gaat. Dat hoeft de geloofwaardigheid van journalistiek niet te schaden. Maar als je iets nieuws wil lanceren of organiseren, wat geen grap is, kun je beter even wachten tot het 1 april is geweest.

Neem als voorbeeld de visdeurbel bij punt 1. Door de timing rond 1 april gelooft niemand dat dit echt is. Aan de andere kant, heeft het door deze timing ook veel aandacht gegenereerd, en zit heel Nederland enthousiast voor de Utrechtse vissen op de deurbel te klikken.

Ik ben benieuwd, wat vind jij? Kunnen 1 april-grappen nog, of kunnen we hier maar beter mee stoppen?