Content

7 toepassingen van microlearning + handige tooltips

0

Leercontent aanbieden in kleine, hapklare brokken die de gebruiker minder dan vijf minuten tijd kost. Microlearning is ongekend populair. Van een How-to-video van 30 seconden tot een kennisquizje of infographic. Maar hoe zet je microlearning in om je (organisatie)doelen te bereiken? En is er een verdienmodel? Doe inspiratie op en kijk of en hoe microlearning past in je businessmodel.

Wil je eerst iets meer weten over microlearning? Ik schreef eerder een artikel over de voor- en nadelen van deze vorm van bite-sized learning. In te zetten bij kennisoverdracht voor alle doelgroepen en in vele vormen. Zowel online als offline, van poster tot podcast.

Bite-sized learning, afbeelding van Unsplash

Je vertrekpunt

Het vertrekpunt. Wie wil je bereiken oftewel wie ‘moet’ iets leren?

  1. Draag je kennis over vanuit je organisatie naar de consument (B2C)?
  2. Wil je zakelijke relaties of professionals buiten je bedrijf iets leren (B2B)?
  3. Wil je leerders binnen overheden, non-profit instellingen en het onderwijs bereiken?
  4. Gaat het om leren en ontwikkelen van medewerkers binnen een organisatie (L&D)?

Vanuit een van deze vertrekpunten, duik je een niveau dieper. Wie is de beoogde eindgebruiker? Laten we Learning & Development (L&D) als voorbeeld nemen: een supermarktmedewerker van 16 jaar die als bijbaan ‘vakken vult’ heeft andere leerdoelen, dan de filiaalleider met 20 jaar ervaring. Advies: ontwikkel verschillende leercontent voor verschillende eindgebruikers. Zo onderscheid je bijvoorbeeld:

  • Stakeholders (zoals directie- en bestuursleden)
  • Managers
  • Medewerkers (diverse functies, rollen en niveaus)
  • Nieuwe medewerkers (onboarding)
  • Flexwerkers (zoals zzp’ers)
  • Vrijwilligers

Vervolgens verdiep je je in het kennisniveau, de achtergrond, (werk)omstandigheden van iedere eindgebruiker. Vergeet niet te checken wat er allemaal al aangeboden wordt, intern binnen je organisatie en extern, qua lesmateriaal en open educational resources. Vind niet het wiel uit. Bestaat er al een goede tutorial op YouTube, gebruik die dan.

Laten we nu kijken naar 7 manieren hoe je microlearning zou kunnen inzetten.

1. Zet in als leadgenerator

Je kunt microlearning inzetten bij het werven van nieuwe klanten. Microlearning gaat verder en dieper dan een promo of teaser, je geeft echt namelijk een deel van je product of dienst vrij. Het past bij de trend in contentstrategie om ‘educational content’ te maken, waar mensen echt iets van opsteken.

Laat zien wat je in huis hebt en motiveer daarmee potentiële klanten tot de aanschaf van je product of dienst. Hetzelfde kun je doen binnen je organisatie: maak bijvoorbeeld een mini-cursus om medewerkers te stimuleren een interne opleiding te gaan volgen.

2. In voorbereiding op…

Zet microlearning in ter voorbereiding op een gebeurtenis. Zoals bij onboarding van nieuwe medewerkers, laat hen kennis maken met procedures, huisregels of de missie van de organisatie. Ook wanneer je nieuwe processen of een verandering wil introduceren aan collega’s of relaties, kun je alvast korte learning snacks met hen delen. Of bereid leerlingen, klanten of deelnemers voor op wat gaat komen. Laat hen alvast kennismaken met een deel van de inhoud. Zo betrek je hen en maak je hen meteen enthousiast.

Zie hier een voorproefje voor een microlearning training. Deze ‘definitie van microlearning’ ontvangen cursisten enkele uren voordat de training van start gaat. Eenvoudig en gratis zelf te maken met bijvoorbeeld de tool 7taps, waarmee je snel stories kunt maken, geoptimaliseerd voor mobiel. Een opwarmertje als het ware:

Microlearning: leren in snackable content

3. Lever je hele product in de vorm van microlearning

Als je ervoor kiest je hele product (of een groot deel ervan) in de vorm van microlearning aan te bieden, noemen we dat short form learning. Microlearning staat hierbij op zichzelf, de gehele inhoud wordt in de vorm van microlearning aangeboden. Je kunt vanaf nul beginnen, maar ook vanuit een bestaand vertrekpunt. Denk bijvoorbeeld aan een boek of tijdschrift. De content is er al, maar je biedt deze opnieuw aan in een aantrekkelijke, behapbare leervorm (toegankelijk via mobiel).

Let op: je kunt niet zomaar de content in stukken hakken! Je herontwerpt de inhoud op didactische wijze, waarbij je waakt voor cognitieve overload. Dat wil zeggen dat iedere leereenheid, ook wel learning nugget genoemd, slechts één leerdoel bevat en maximaal drie takeaways. Je kunt alle learning nuggets als ware deze een bundel over een bepaalde periode uitserveren.

Onderzoek of hier een verdienmodel mogelijk van toepassing is. Misschien een abonnementsmodel, waarbij de gebruiker betaalt en vervolgens de reeks mag ontvangen. Of product packaging, waarbij microlearning een groot aandeel is van je productaanbod.

4. Bij ondersteuning in werk

Bij Performance Support, oftewel ondersteuning terwijl je werkt, is microlearning een waardevol en vaak ingezet hulpmiddel. Denk bijvoorbeeld aan job aids – eenvoudige, duidelijke instructies over hoe medewerkers iets moeten doen. Of aan een poster op de werkvloer met veiligheidsinstructies. Let wel, niet alles is te leren met microlearning. Maar misschien kun je een deel van instructies, procedures en handleidingen omzetten naar microcontent? Zoals een samenvatting, herhaling, de top 3 belangrijkste handelingen.

Praktijksituaties filmen en deze delen met werknemers is ook een mooie manier om te leren wat te doen. Zie hier een voorbeeld waarbij het leerdoel in de introductie voice-over is verpakt en de takeaway in de outro. De video van ongeveer anderhalve minuut is onderdeel van een reeks praktijkfilms over werken in een verpleeghuis, die dienen als gespreksinstrument.

Accepteer cookies

5. Voeg waarde toe

Kun je microlearning inhoudelijk koppelen aan een van je eigen evenementen, zoals een congres of cursus? Dan creëer je voor deelnemers een langertermijnbetrokkenheid en voeg je waarde toe aan (de prijs van) het evenement.

Stuur bijvoorbeeld in de maand voorafgaand aan de gebeurtenis learning nuggets over het onderwerp. Of denk vanuit de exposanten, adverteerders of andere zakenrelaties (B2B) aan het verlengen van contactmomenten voor hen. Door na een evenement een reeks hapklare brokjes lesmateriaal uit te geven, waarin de aanbieder kennis deelt met de deelnemer. En… kun je door waarde toe te voegen je prijs aanpassen?

6. Vergroot stickiness van leren

Creëer echt impact op leren door follow-ups te ontwikkelen om het geleerde op te frissen. Of zorg voor retentie en het vergroot het percentage van deelnemers die de cursus voltooit. Microlearning is een ideale methode bij gespreid leren en herhaling van lesstof. Maak learning nuggets met telkens een update of een illustratief voorbeeld.

Een mooie manier van visueel leren zijn interactieve afbeeldingen waarbij meer informatie en video’s op de afbeelding worden getoond. Zie hier een voorbeeld gemaakt met Genially software.

Zelf interactieve afbeeldingen maken

Zelf interactieve afbeeldingen maken met Genially software

7. Treed op als producent

Als communicatieprofessional en contentmaker kun je veel betekenen bij de ontwikkeling van mini-cursussen voor je klanten. In advies, storyboarding en copywriting, maar ook bij het maken van films en animaties. Of in de marketingcommunicatie en bij het verspreiden van de content. Werk daarbij indien nodig samen met een onderwijskundige voor de didactische aanpak.

Of ga een stap verder en help klanten met de inrichting van microlearning software. Start-up Primio bijvoorbeeld biedt een mobiele leerapp voor leren op de werkvloer. Je kunt content op maat maken in de app en zo werknemers ondersteunen tijdens het werkproces. De app is ontworpen voor medewerkers die graag leren door te doen, veel onderweg zijn of op de werkvloer direct informatie willen toepassen. Andere software is onder andere TalentCards, de eerder genoemde 7Taps of lees deze 2021 update over microlearning LMS Software.

Zo ziet de Primio microlearning app eruit

Zo ziet de Primio microlearning app eruit.

Ben je geïnspireerd geraakt door deze zeven toepassingen en wil je meer weten over microlearning? Hier is een ‘gids voor beginners’. Heb je zelf een mooi voorbeeld (gezien) van een toepassing? Of vragen over microlearning of andere vormen van online leren? Laat het me weten in de reacties.