Content

7 aandachtspunten bij het inhuren van een bedrijfsfotograaf

0

De bedrijfspagina, nieuwsbrieven, social media, advertenties: je hebt als bedrijf overal beeld voor nodig. Steeds dezelfde foto gebruiken is geen optie en elke keer ad hoc iets moeten regelen, is vreselijk tijdrovend. Tijd voor een bedrijfsreportage door een goede bedrijfsfotograaf dus!

Maar hoe weet je nou of je de goede fotograaf gevonden hebt voor jouw bedrijf? Als bedrijfsfotograaf met ruim twintig jaar ervaring weet ik precies wat er nodig is om van een reportage een succes te maken. Als je fotograaf aan de volgende 7 eigenschappen voldoet, kun je er met een gerust hart vanuit gaan dat je aan het einde van de sessie een mooie verzameling foto’s op je beeldbank kunt bijschrijven waar je nog jaren mee vooruit kunt.

1. De foto’s zijn consistent en van hoge kwaliteit

Als het goed is, heeft de fotograaf die je inhuurt al flink wat meters gemaakt met zijn camera voordat hij jouw bedrijf komt vereeuwigen. Meestal is er online genoeg voorbeeldmateriaal te vinden om een goed beeld te krijgen van zijn werk. Je kunt hiermee beginnen op de website of Instagram-feed van de fotograaf zelf, maar het is goed om je fotograaf ook even te googelen en te kijken wat er boven komt drijven. Wees kritisch: wat vind je van de kwaliteit van het werk? Wat stralen de foto’s uit? En past het werk van deze fotograaf bij jouw bedrijf?

Consistentie is een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit van een fotograaf: kun je een lijn ontdekken in de foto’s? En zijn de foto’s áltijd goed? Dan mag je ervan uitgaan dat de fotograaf ook recht doet aan jouw bedrijf en collega’s op beeld.

Het belang van consistente foto's

2. De fotograaf krijgt goede reviews en wordt je persoonlijk aanbevolen

Verreweg de meeste van mijn klanten komen via via bij mij terecht. En dat is ook logisch: ervaringen van anderen helpen jou om in te schatten of een fotograaf ook bij jouw bedrijf past. Het fijnste is natuurlijk als je deze mensen persoonlijk kent. Zo kun je niet alleen kijken of de foto’s je bevallen, maar krijg je ook een kijkje in de keuken. Maak een lijstje met wat jij belangrijk vindt in een samenwerking en vraag de fotograaf daar gerust meer over.

Maar ook online reviews zijn heel bruikbaar. Natuurlijk hebben de meeste fotografen testimonials op hun website staan. Maar als je een ongefilterde impressie wil, kijk dan ook eens naar de reviews in Google. Steeds meer mensen laten daar een beoordeling achter. Eén negatief verhaal zegt natuurlijk niet zoveel, maar als er alleen maar negatieve verhalen staan, kun je jezelf afvragen of je het risico wil lopen daar straks ook tussen te staan met een onprettige ervaring.

3. De bedrijfsfotograaf kan putten uit een flinke dosis ervaring

Hoe vaker je iets doet, hoe beter je daarin wordt. Dat geldt ook voor bedrijfsfotografie. Je kunt nog zo’n goeie natuurfotograaf zijn of straatbeelden fantastisch vastleggen: de sfeer in een bedrijf vastleggen vraagt om een specifieke aanpak. Je moet bijvoorbeeld soepel met mensen kunnen omgaan.

Als bedrijfsfotograaf weet ik als geen ander dat je moet leren hoe je je beweegt op de werkvloer. Om dezelfde reden is ervaring in jouw specifieke branche ook fijn. Die maakt dat een fotograaf beter kan inspelen op verwachte én onverwachte omstandigheden.

4. Een strakke organisatie en flexibiliteit gaan hand in hand

Om prettig met een fotograaf samen te kunnen werken, is het belangrijk dat hij de zaakjes goed op orde heeft. Anders wordt het een zooitje! Je merkt dit vaak al aan hoe makkelijk het is om afspraken te maken: reageert de fotograaf snel op je berichten? Zet hij zijn werkwijze helder op papier? Ziet de offerte er netjes uit en krijg je een bevestiging van de afspraken die jullie maken? Dat zijn zaken waar je op kunt letten, want je wil natuurlijk wel dat je fotograaf een helder beeld van de afspraken heeft en deze ook punctueel nakomt.

Tegelijkertijd wil je ook dat je bedrijfsfotograaf flexibel is. Mijn ervaring is dat er tijdens een bedrijfsreportage altijd onverwachte dingen gebeuren. Er zijn nou eenmaal een hoop mensen bij betrokken en ondertussen gaan de werkzaamheden gewoon door. Meestal voel je tijdens de kennismaking wel aan hoe een fotograaf hierin staat. Maar wees vooral ook niet bang om er rechtstreeks naar te vragen.

5. Prijsafspraken zijn van het begin af aan duidelijk

Je wil achteraf niet voor verrassingen komen te staan als je de factuur in je inbox krijgt. En dat is ook nergens voor nodig: een professionele bedrijfsfotograaf is duidelijk over het prijskaartje dat aan zijn werk hangt. Het is goed mogelijk dat een basisoverzicht van de prijzen gewoon op de website te vinden is, maar vraag vooral ook een op maat gemaakte offerte aan.

Uiteindelijk is het voor zowel jou als de fotograaf prettig om te weten waar jullie aan toe zijn voordat jullie met elkaar in zee gaan. Komt de fotograaf niet met een eenduidig cijfer? Dan kun je beter even verder kijken.

duidelijke prijsafspraken met fotograafVerschillende fotografen maken verschillende offertes. Het heeft niet altijd zin om jouw keuze te laten afhangen van het bedrag onderaan de streep. Ook is het belangrijk hoe lang en waar je de foto’s mag gebruiken; op het web, in drukwerk, op billboards, op billboards wereldwijd? Op billboards wereldwijd, de komende 15 jaar? Dit heeft te maken met de licentie die de fotograaf in zijn voorwaarden heeft staan.

6. Oog voor detail, met zicht op het grote plaatje

Standaard hanteer ik dat een bedrijf mijn foto’s voor onbepaalde tijd binnen de Benelux mag gebruiken. Dat is voor 90% van mijn opdrachten voldoende. Heb je groeiambities in de VS, dan kun je een wereldwijde licentie bijkopen. Zo bepaalt de maker, de auteur, met welke licentie hij zijn werk verkoopt.

Het uitdagende (en leuke!) van bedrijfsfotografie, is dat het meer is dan mooie plaatjes schieten. Ieder beeld moet op zichzelf spot on zijn, maar het is ook belangrijk dat alle beelden samen een goede impressie geven van het bedrijf. Uiteindelijk wil je natuurlijk voor iedere gelegenheid de perfecte foto hebben liggen. Het is dus belangrijk dat de fotograaf feilloos de mooiste scènes weet te spotten, maar ook moeiteloos het overzicht bewaart. Oftewel: een bedreven bedrijfsfotograaf zoomt in én uit.

oog voor detail

7. De bedrijfsfotograaf respecteert jou, je tijd en je bedrijf

Uiteindelijk is dit de basis van iedere samenwerking. Van ieder menselijk contact zelfs! Maar van de persoon die jou gaat helpen om het verhaal van je bedrijf te vertellen, mag je natuurlijk al helemaal niks minder verwachten. Zo zal een oprechte fotograaf nooit de foto’s die in jouw bedrijf zijn gemaakt doorverkopen, aan bijvoorbeeld een stockfotobureau.