SEO

Google Search Console: nieuw gratis template voor zoekwoorddata

0

Google heeft een nieuw, gratis template opgezet om zoekwoorddata uit Google Search Console eenvoudig te analyseren. Met Bubble Chart heb je een visueel overzicht voor je zoekwoorddata. Voorheen had je andere tools nodig om dit voor elkaar te krijgen – nu is het een standaard template van Google. En dat scheelt heel veel tijd. In dit artikel neem ik je mee hoe je dit inzet en wat je er uit kunt halen.

Hoe gebruik je de Google Search Console Bubble Chart?

De Google Search Console Bubble Chart maakt het eenvoudig om zoekwoorddata inzichtelijk te krijgen. Met een klik op de knop heb je inzicht in de prestaties. Dankzij de Bubble Chart zie je snel welke zoekwoorden goed presteren voor je site en welke er verbeterd kunnen worden.

Aan de slag:

 1. Log in met een Google-account waarin het Google Search Console-account staat dat je wil analyseren.
 2. Als je met het juiste Google-account bent ingelogd, vind je hier het Bubble Chart-template. Check voor de zekerheid nog een keer of je met het juiste Google-account de template hebt geopend.
 3. Kies vervolgens je Google Search Console-account in de template waarvan je data wil zien.
 4. De gegevens worden ingeladen en de Bubble Chart wordt ingevuld.
Screenshot Google Bubble Chart

Screenshot Google Bubble Chart

Wat kun je zien in de Bubble Chart?

Het document laat zien hoe zoekwoorden presteren op basis van de volgende gegevens:

 • De y-as laat zien wat de gemiddelde positie is bij het zoekwoord.
 • De x-as laat zien wat het doorklikpercentage is op het zoekwoord.
 • De grootte van de bubbel laat zien hoeveel klikken je hebt gerealiseerd via dat zoekwoord.
 • De kleur van de bubbel laat zien om welk apparaat het gaat (mobiel, desktop of tablet).
 • De rode stippellijn laat zien wat het gemiddelde is van de twee assen.

Elke bubbel vertegenwoordigt een zoekwoord. De data die gebruikt worden komt uit de “site vertoningen” tabel uit Google Search Console.

Verder kun je filteren op zoekwoord zodat je focus kan aanbrengen in de data. Daarnaast geeft de Bubble Chart de mogelijkheden om te filteren op zoekwoorden, apparaten en landen. Hierdoor kom je vrij snel tot de juiste data.

Welke inzichten kun je eruit halen?

Dat is voor elke site weer afhankelijk van veel factoren uiteraard. Toch zijn er vaak wel een paar algemene onderwerpen eruit te halen die interessant zijn om te onderzoeken. Ik geef een paar tips hoe je naar de Bubble Chart kunt kijken:

 • Heb je 1 hele grote bubbel? Krabbel jezelf even achter de oren: ben je niet te afhankelijk van dit zoekwoord? Nog interessanter: hoe kun je zorgen dat je nog meer van dit soort bubbels krijgt?
 • Sta je op plek 1 met een zoekwoord en is je CTR% onder het gemiddelde? Bekijk dan de SERP en probeer te achterhalen waar dit in zit.
 • Vergelijk zoekwoorddata tussen verschillende apparaat-categorieën. Wanneer je met een zoekwoord plek 1 hebt op desktop en plek 10 op mobiel kan daar iets mee je mobiele weergave zijn.

Nadelen van de Google Search Console Bubble Chart

Zoals zo vaak zijn er voordelen en nadelen bij dit soort templates. Ondanks dat het een hele handige manier is om te analyseren, zou je toch ook baat hebben bij iets meer inzichten.

Je ziet bijvoorbeeld niet hoe zoekwoorddata zich in de loop van tijd ontwikkeld hebben. Als je bijvoorbeeld halverwege de periode een drop van plek 1 naar plek 10 hebt gemaakt, zal je gemiddelde positie nog best goed lijken en geeft het je geen aanleiding om naar het zoekwoord te kijken. Dit zou je eigenlijk wel willen als blijkt dat vanwege een aanpassing, zoals een Google-update, je positie naar beneden is gekelderd. Gelukkig zijn er genoeg SEO-tools die dit wel inzichtelijk maken.

Daarnaast is de filtermogelijkheid alleen bestemd om zoekwoorden op te nemen, niet om uit te sluiten. Tenzij je echt heel handig bent met reguliere expressies (reguliere expressies zijn een manier om patronen te beschrijven waardoor software tekst kan herkennen) – maar de meesten zijn dit niet. Ikzelf in ieder geval niet. Als je bijvoorbeeld branded-search terms uit wil sluiten, is dit nu moeilijk te doen. 

Maak er gebruik van

Al met al geeft de Bubble Chart je een goed beeld op welke zoekwoorden je focus moet leggen en tijd investeren. Wanneer je dit zonder de Google Search Console Bubble Chart moet doen kan dit je veel tijd kosten. De Google Search Bubble Chart geeft je misschien niet alle inzichten, maar helpt je wel erg goed op weg om zoekwoorden te vinden die je kan optimaliseren.