Marketing technology

Glorieuze groei voor Shopify – verschuivingen binnen de e-commercemarkt in 2022 [onderzoek]

0

Lange tijd voerde WooCommerce de lijstjes aan als grootste e-commerce platform. Maar met de webwinkel nog altijd bezig aan een opmars in Nederland* – alleen al in het eerste kwartaal van 2022 kwamen er ruim 2255 nieuwe webwinkels bij tot een totaal van ruim 80 duizend -, zit er nog steeds rek in de markt. Vooral Shopify profiteert van de groei en is bezig met een glorietocht, met het grootste marktaandeel van alle e-commerce platforms wereldwijd. Maar hoe zit het met Nederland en wat doen de overige aanbieders? In dit artikel de resultaten van een onderzoek naar de populairste platforms van dit moment.

Een e-commerce platform is een softwareapplicatie die je helpt bij het bouwen van een online winkel. De software maakt het mogelijk om eenvoudig je online verkoopactiviteiten te beheren. Nu zijn er een heleboel verschillende e-commerce platformen op de markt. Bekende platformen zijn WooCommerce, Shopify en Magento. Maar de ontwikkelingen gaan hard en het marktaandeel van de platformen wisselt door de jaren heen. Wij hebben onderzocht welke e-commerce platformen het populairst zijn op dit moment. We hebben daarvoor gegevens verzameld, weergegeven in een diagram of tabel en deze vergeleken met de voorgaande jaren.

Voor dit onderzoek zijn 3 verschillende databronnen geanalyseerd: BuiltWith, Statista en Google Trends. Voornamelijk de data van BuiltWith is gebruikt om het marktaandeel in kaart te brengen. BuiltWith is een tool voor websiteprofiler, leadgeneratie, concurrentieanalyse en business intelligence. Om de gegevens hiervan te controleren hebben we Statista en Google Trends gebruikt. Alle drie geven ze ongeveer dezelfde data en trends weer die inzicht geven in de actuele stand van zaken. De percentages in dit onderzoek zijn afgerond op hele getallen.

Wat zijn de populairste e-commerce platformen in Nederland?

Er zijn ruim 214.000 websites geanalyseerd, waarvan 46.244 websites WooCommerce hebben geïnstalleerd. Van alle e-commerce websites die door de software van BuiltWith zijn gevonden, gebruikt 22% WooCommerce. Op plek twee staat Shopify met in totaal 33.633 gedetecteerde websites. Dit staat gelijk aan een marktaandeel van 16%. We kunnen uit deze data-analyse concluderen dat WooCommerce het meest gebruikte e-commerce platform is van Nederland. Een minder bekend e-commerce platform is Ecwid die op plek 3 een marktaandeel van 12% inneemt. De cijfers hieronder zijn voor het laatst bijgewerkt op 15 mei 2022.

e-commerce platforms nederland populair 2022

Naast de gegevens van BuiltWith is er ook data gebruikt van Statista. Alhoewel de data van Statista enkele procenten verschilt ten opzichte van BuiltWith, komen de resultaten met elkaar overeen. Ook hieruit blijkt dat WooCommerce, Shopify en Ecwid de grootste platformen zijn. De top 10 populairste e-commerce platformen in Nederland volgens BuiltWith en Statista vind je in de onderstaande tabel.

E-commerce platform % Marktaandeel # Websites
WooCommerce 22% 26.244
Shopify 16% 33.633
Ecwid 12% 26.177
Magento 5% 10.862
MyOnlineStore 5% 10.012
Mijnwebwinkel 5% 10.011
WixStores 4% 9.535
LightSpeed 3% 7.311
Squarespace Add to Cart 3% 5.650
OpenCart 2% 4.881
Overig 23% 50.197
Totaal 100% 214.513

De populariteit van e-commerce platformen vergeleken 2020

Om een trend te onderzoeken hebben we de meest recente data van 2022 vergeleken met de data van 2 jaar geleden. Zo kunnen we eventuele verschuivingen binnen de markt in kaart brengen. Beide cirkeldiagrammen zijn gebaseerd op gegevens afkomstig van BuiltWith.

Er is een verschuiving te zien bij WooCommerce en Shopify. WooCommerce heeft duidelijk terrein verloren in de afgelopen 2 jaar. Sinds 2020 heeft Shopify daarentegen een groter martkaandeel veroverd. Dit e-commerce platform is in Nederland bijna verdubbeld. Bij Magento zien we een duidelijke daling van 12% naar 5%. Het e-commerce platform OpenCart staat nog wel in de top 10, maar heeft plaats moeten maken voor MyOnlineStore en Mijnwebwinkel. In de tabel hieronder staan de meest populaire e-commerce platformen van 2020 en de toe- of afname van hun marktaandeel.

populairste e-commerce platforms nederland 2020

E-commerce platform 2020 2022 Toename/afname marktaandeel
WooCommerce 30% 22% -8%
Shopify 9% 16% +7%
Ecwid 12% 12% n.v.t.
Magento 12% 5% -7%
WixStores 4% 4% n.v.t.
OpenCart 5% 2% -3%
PrestaShop 3% 2% -1%
CCV Shop 4% 2% -4%

Wat zijn de populairste platformen wereldwijd?

De meest opvallende resultaten zijn de flinke groei van Shopify en de daling bij WooCommerce en Magento. Hoe verhoudt dit zich echter tot de rest van de wereld? Ook wereldwijd kunnen we concluderen dat de populariteit van WooCommerce en Magento iets aan het dalen is. Het aantal websites dat Shopify gebruikt blijft echter hard door stijgen. De onderstaande grafieken laten dit zien op basis van de meest recente data van BuiltWith. De top 1 miljoen websites over de hele wereld zijn geanalyseerd.

e-commerce platforms woocommerce

WooCommerce

Om de bovenstaande gegevens van BuiltWith te bevestigen gebruiken we Google Trends. Deze tool van Google geeft je inzicht in de populariteit van een zoekwoordentrend in een land. Hieronder zie je de zoekwoordenpopulariteit in Nederland van WooCommerce, Shopify en Magento. Ook deze gegevens tonen een daling/stijging bij de eerder genoemde e-commerce platformen.

grafiek groei e-commerce platforms

Het is interessant om te zien hoe Shopify in zo’n korte tijd een enorme groei heeft doorgemaakt. Het is een Canadees multinational e-commercebedrijf wat in Canada al de grootste is met een marktaandeel van 33%. Ook in de Verenigde Staten is Shopify al de grootste met een marktaandeel van 28%. Dit lijkt over te slaan naar Europa, waaronder Nederland. Zoals je in het cirkeldiagram kunt zien, gaan WooCommerce en Shopify nog vrijwel gelijk op. Maar de opmars van Shopify – wereldwijd nu al het populairste platform – is onmiskenbaar en de bovenstaande grafieken wijzen er inderdaad op dat die groei voorlopig nog niet stopt.

populairste e-commerce paltforms wereldwijd

 

*Bron: CBS