Loopbaan

5 tips voor het verhogen van je werkgeluk

0

Wat bepaalt nu dat een werknemer werkgelukkig is en welke facetten doen hiertoe? Enkel een medewerkerstevredenheidsonderzoek volstaat niet meer in deze tijd en daarom pleiten ik en mijn collega’s voor het streven naar werkgeluk! Zie het als ‘The next level’.

Werk jij aan je eigen werkgeluk? Ik heb 5 tips op een rij gezet om je hierbij te helpen:

1. Neem je pauzes

Je kent het wel. Het is lunchtijd en je hebt nog zo’n lange to-do-list. Of je bent net begonnen met je nieuwe baan en wil graag laten zien wat voor een harde werker jij bent. ‘Weet je wat? Ik eet wel even achter mijn laptop.’ Super leuk hoor, maar wist je dat zowel jij als je werkgever er veel meer aan heeft als je wél even afschakelt? Die pauzes zijn er niet voor niets. Strek je benen, maak een wandeling in de natuur (veel beter dan continu dat blauwe licht van je scherm) en geniet van je maaltijd!

Vind je het moeilijk om die tijd te nemen? Plan het om te beginnen eens in in je agenda. En hou je eraan. 😊

2. Ga situaties na

Het kan best lastig zijn om aan te geven dat je een bepaalde situatie niet prettig vindt. Vaak is het zelfs zo dat je denkt dat dit gewoon zo hoort, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Maak daarom gebruik van ‘Anna’. Dit staat voor: altijd navragen, nooit aannemen. Oftewel: ga na hoe een persoon iets bedoeld heeft in plaats van dit zelf in te vullen. In 9 van de 10 gevallen is het niet zoals je dacht en dat scheelt veel stress. En stress is uiteraard niet bevordelijk voor je werkgeluk.

3. Geef je grenzen aan

Niemand wil een manager of werkgever teleurstellen. Hierdoor is het makkelijk om altijd maar ‘ja’ te zeggen. Hoeveel mensen voeren taken uit die eigenlijk helemaal niet bij hun functie horen? Nu hoef je echt niet bij alles wat daaronder valt te zeggen ‘dit staat niet in mijn functiebeschrijving’. Maar als jouw bordje vol raakt, is het niet verkeerd om jouw grenzen aan te geven. Niemand heeft er tenslotte baat bij dat je jouw grens over gaat, want als je dat te vaak doet heb je straks een veel groter probleem.

Hoe stel je grenzen? Gebruik op een rustige manier de ik-vorm en vertel waarom je iets niet kunt of wil, met daarbij waarom deze grens belangrijk voor jou is.

4. Manage je energie

Veel mensen managen op de werkvloer hun tijd, maar manage jij ook al je energie? En maak jij tijd om energie te krijgen? Of sla je de sportschool of die wandeling toch maar weer een keer over? En hoewel Netflix en scrollen op Instagram rustgevend kunnen lijken… Hoeveel later ga je daadwerkelijk naar bed doordat je dit doet? Tijd om deze zaken in overweging te nemen en patronen te doorbreken.

Maak eens een voedzame en gezonde maaltijd, ga op tijd naar bed (en gebruik een uur van te voren geen telefoon meer), doe die work-out en maak misschien zelfs ruimte voor een meditatie om je gedachten op een rij te zetten. Of, als je dat te ver vindt gaan, breng eens wat tijd door in de natuur.

De eerste 4 tips hebben voornamelijk te maken met balans, energie, gezondheid en een stukje werkdruk. In de werkgeluk-piramide van Newcom is te zien dat deze onderdelen vallen onder de dissatisfiers van werkgeluk binnen organisaties. De dissatisfiers omvatten de basis van het werkgeluk. Als dit niet goed zit, is er iets mis met de basis. Dan kan het ultieme werkgeluk niet worden bereikt.

De werkgeluk piramide van Newcom.

5. Spreek je uit en maak die stap

‘Kinderen die vragen, worden overgeslagen.’ Iets wat velen geleerd hebben en hier ook nog steeds aan vasthouden. ‘Als ze denken dat ik die functie binnen ons bedrijf kan bekleden, komt dit vanzelf wel.’ Spreek je uit! Wil je iets? Laat weten dat je ervoor gaat. Wie weet verwacht jouw manager niet dat je hier open voor staat (hey manager, denk aan tip 2!). Want zoals Pietje Bell al zei: “Kinderen die zwijgen, hebben de kans niets te krijgen.” Als jij niet kenbaar maakt wat je graag wil, kun je een ander ook niet kwalijk nemen dat je het niet krijgt.

De 5e en laatste tip van het artikel beslaat een deel van de bovenkant van de werkgeluk-piramide: voldoening, ontwikkeling en autonomie. Als je voor die functie gaat waarin jij je echt thuis voelt en je wordt uitgedaagd om je te ontwikkelen, wordt er ook aan dat deel gewerkt.

En, herken je patronen waar je zelf ook steeds weer in valt? Tijd om de tips toe te passen en te streven naar meer werkgeluk. Ik ben benieuwd welke tip voor jou het meest waardevol is. Laat je het me weten? Laat een reactie achter in de comments.