Loopbaan

Heb je goede voornemens voor na de vakantie? Zo houd je ze vol

0

Goede voornemens in augustus? Jazeker. Voor mij is de zomervakantie met z’n hangmat-tijd en lange avonden op het terras de ideale periode om te mijmeren over dingen die ik anders wil doen. Nu eens echt letten op de balans tussen werk en privé. Of meer ruimte voor creativiteit in mijn werk. Of juist meer structuur?

Herkenbaar? Ik neem je in dit artikel mee langs stappen die je ondersteunen om van jouw zomerse voornemens ook een blijvende verandering te maken.

Veranderen is niet menselijk

Heb jij ook zomerse voornemens? Het zou niet vreemd zijn als je diezelfde voornemens vorig jaar ook al had en dat die begin van de herfst alweer vervlogen waren. Dat zegt over jou dat je … een mens bent. Mensen vinden het namelijk heel moeilijk om te veranderen. Kort samengevat zijn er 3 dingen die verandering moeilijk maken:

  1. Ons brein geeft de voorkeur aan gewoontes. Aan automatisch gedrag dat al werkt. Dat levert op korte termijn het meeste op met de minste energie.
  2. We hebben een hekel aan ongemak, pijn of verlies. Daar reageert ons brein dan ook sterker op dan op gemak, plezier en winst. Dus ‘fouten maken mag!’ klinkt mooi, maar diep in ons brein klinkt een angstige stem die waarschuwt ‘fouten maken is gewoon fout, niet doen’. Dat maakt het bijvoorbeeld lastiger om jezelf ruimte te gunnen om te experimenteren.
  3. Je gedrag wordt sterk beïnvloed door je omgeving. Als er op kantoor door veel mensen wordt overgewerkt, is het bijvoorbeeld moeilijk om zelf structureel op tijd naar huis te gaan.

We onderschatten dus vaak hoe lastig het is om nieuwe gewoontes aan te leren. Vaak zien we een probleem, bedenken we snel een aanpak en gaan, hup, aan de slag. Maar wat je dan merkt, en wat ook blijkt uit wetenschappelijke studies naar gedragsverandering, dat werkt vaak niet.

Stop nog niet gedesillusioneerd met lezen, want je voornemens werkelijkheid laten worden kán wel. Ook dat blijkt uit die onderzoeken. Maar we moeten er niet al te licht over denken. Met een ‘go with the flow’-aanpak wordt het lastig. Maar als je een halfuurtje de tijd neemt om te bedenken hoe je dit echt gaat aanpakken, en je bereid bent het ook echt te gaan doen, kán het wel. Dan gaan de stappen hieronder je zeker helpen. (En zo niet: lekker mijmeren in de hangmat is ook heerlijk).

Dit kun je doen:

1. First things first: wat is je motivatie?

Motivatie is het halve werk. Maar de juiste motivatie is nog wel een dingetje. Grofweg kun je vanuit 2 motivaties veranderen:

A. Vanuit een gevoel van weerstand tegen hoe de situatie nu is

Dat kun je herkennen als je je voornemen formuleert met woorden als ‘niet’, ‘minder’ en ‘moet’. Bijvoorbeeld: ‘ik wil niet meer zoveel vergaderingen’ of ‘ik moet echt vaker eerder naar huis gaan’. Je gedrag veranderen vanuit weerstand maakt het moeilijk – en vooral ook niet leuk – om het langer dan een maand vol te houden.

Als je dit herkent, dan helpt het om te proberen dit gevoel om te buigen. Dat doe je door de huidige situatie, met alle leuke en minder leuke kanten, te accepteren zoals die is. Oké, je pakt sommige dingen misschien aan op een manier die jou nu niet meer helpt, maar dat heb je gedaan om een reden. Misschien ben je gaan overwerken om je waarde te laten zien in je nieuwe team en heb je daardoor nu teveel taken gekregen. Het is zoals het is. Als het je lukt om dat te accepteren, kom je weer op neutraal terrein. Dan ben je klaar voor een motivatie die jou echt helpt om je voornemen waar te maken.

B. Vanuit een verlangen die jou motiveert

Ja ja, verlangen klinkt nogal zweverig. Maar, rationele lezer, blijf bij me. Want dit gaat je helpen. Vaak hoort bij jouw voornemen ook een verlangen. En dat verlangen is de motor onder je verandering. Je wil je vrijer te voelen, of creatiever, of iets anders.

Sta eens stil bij hoe jij je het liefst zou voelen op je werk. Je kunt dit onderzoeken door te dagdromen over jouw favoriete werkdag, als je het *hokuspokus* helemaal zelf mocht invullen. Neem er even de tijd voor, sluit je ogen, adem een paar keer diep in en uit en stel je dan die dag voor van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat en merk op hoe je je dan zou voelen. Wat zou het je opleveren als je je zo zou voelen? Wat voor impact zou je dan kunnen maken? En wat voor effect heeft het op de mensen om je heen?

Foto met tekst 'if not now when'.

foto door Brett Jordan, via Unsplash

2. Weet wat je te doen staat

Hopelijk heb je nu een positieve motivatie gevoeld. Je kunt zien wat het je kan opleveren als je je voornemens volhoudt. En nee, het wordt misschien nooit je ideale werkdag, maar je kunt dat gevoel wel vaker in je werkdag ervaren.

Bedenk wat daaraan echt zou bijdragen. Maak het vervolgens concreet door daar het belangrijkste punt uit te nemen. Door het op te schrijven zet je het vrijblijvende van een voornemen om in een doel. En houd het bij 1 doel, dat is al moeilijk genoeg voor de gewoontedieren die we zijn.

Tip: als je niet weet welke van al jouw voornemens het doel moet worden, maak er dan een prioriteitenlijstje van en ga voor het bovenste doel. De andere doelen hoef je niet weg te gooien, maar zijn nu nog niet aan de beurt.

Foto van een agenda.

foto door Estee Janssens via Unsplash

Schrijf vervolgens op wat je eigenlijk echt zou moeten doen om aan dat doel te werken. Vaak formuleren we het te vaag of te vrijblijvend, zoals ‘ik wil creatiever zijn in mijn baan’, maar dat geeft geen helder beeld van het gedrag dat nodig is om je doel te bereiken. Dus probeer dat voor je te zien. Maak het behapbaar door 1 aspect van creativiteit uit te lichten. Bijvoorbeeld dat je je voorneemt om een kwart van je communicatieteksten te gaan vervangen door beelden, of dat je nieuwe ideeën gaat uitdenken terwijl je wandelt in plaats van achter je laptop.

3. Zorg voor support

Dit punt wordt vaak afgeraffeld, maar is wel heel belangrijk: support. Waar de vorige punten gingen om het kiezen van een duidelijke focus, mag je hier juist overdadig zijn: hoe meer support-technieken je combineert, hoe groter de kans op succes.

3 mensen aan het werk met hun voornemens.

Helena Lopes via Unsplash

  1. Spreek je voornemens hardop uit. Zo helpt het als je collega’s weten dat ze je de eerste 2 uur van de dag met rust moeten laten, als je je hebt voorgenomen om elke dag te starten met geconcentreerd werken. Een accountability-partner is hiervoor ook een goede: iemand die wekelijks bij je checkt hoe het gaat met je voornemen.
  2. Maar je kunt ook jezelf supporten. Bijvoorbeeld door de dag ervoor het document waar je de volgende ochtend aan wil werken alvast open te zetten op je laptop, zodat je niet direct wordt afgeleid door je mail. Of door een cursus video-editing te volgen waardoor je geïnspireerd raakt om ermee aan de slag te gaan.
  3. Houd jezelf een dikke vette wortel voor door iets leuks in het vooruitzicht te stellen. Zo wil ik mijn ondernemerschap strategischer aanpakken (langetermijnopbrengsten) en me minder laten afleiden door nieuwe ideeën die ik steeds weer heb (instant plezier). Nu trakteer ik mezelf eens per kwartaal op een strategie 2-daagse in een fijn hotel. Zo is strategisch werken toch instant plezier!
  4. En de grote aanrader: vier je successen. Dit is een al lang bewezen theorie: door stil te staan bij onze successen voelen we ons positiever. Je merkt bewust op dat je werkt aan je doel. Daardoor blijft het top-of-mind en ga je ermee door. Bedenk direct al wat een succes is om te vieren. Is het als je je voornemen 2 maanden hebt volgehouden? Of is het na je eerste video die je online zet?

Meer lezen? Een bron van inspiratie bij dit onderwerp is het boek ‘De ladder’ van Ben Tiggelaar. Verder heb ik onder meer inspiratie gehaald uit ‘Oplossingsgericht coachen’ van Insoo Kim Berg en verschillende boeken uit de Positieve Psychologie (aff.)

Let’s go!

Ik ben heel benieuwd of dit je inspireert om aan de slag te gaan met jouw voornemens. Laat me hieronder in de comments weten waarmee jij aan de slag wil gaan. Kun je meteen oefenen met het helder verwoorden. 😉