Online marketing

Dag T-shaped marketeer! Met deze invulling van je rol maak je echt impact

0

Er is helemaal niets mis met een T-shaped marketeer. Toch deel ik in dit artikel waar je je ook op zou kunnen richten. Niet zozeer 1 specialisatie centraal, maar een marketeer die de volledige organisatie in beweging kan krijgen.

Bij ons vind je geen jobtitels zoals: ‘SEA specialist’, ‘Facebook expert’, of ‘dashboard wizard’. Hoewel marketingland vingerlikkend kijkt naar de T-shaped marketeer, mikken wij bij Bossdata op een ander soort marketeer. Begrijp mij niet verkeerd! Er is helemaal niets mis met een T-shaped marketer. Maar, wij gaan voor de zogenaamde C-level marketeers. Met een eervolle vermelding van how to SaaS voor de term, maar wij kleuren hem lichtjes anders in.

De T-shaped marketeer

Bron: GrowthOwls

Hoe ziet de C-level marketeer eruit?

Wel, wij leiden onze collega’s op tot digital marketingconsultants in de breedste zin van het woord. Alles start bij hands-on-skills. We spreken hier over zoekmachinemarketing (SEO, SEA), tracking & reporting (DataStudio/PowerBI, Tag Manager), socialmediamarketing (IG, FB, LI) en alle strategische vraagstukken die daarbij komen kijken (attributie, ROPO).

Hierbij werkt iemand niet op één enkele specialisatie, zoals een T-shaped marketeer dat wel zou doen. Wij kiezen voor de term C-level marketeer. Dit is iemand die uitblinkt in de hierboven vernoemde hands-on-skills, en zich daarbij onderscheidt in 3 elementen:

1. Marketing niet als onbewoond eiland bezien, maar als een district in je stad

Een C-level marketeer is er 1 die zijn oogkleppen afdoet en verder kijkt dan enkel marketing. Een type marketer dat begrijpt dat je pas succesvol bent als je de volledige organisatie in beweging kan krijgen.

Het is wat old school, maar de 4 P’s van marketing zijn hier vandaag nog steeds relevant. Want de promotie die je opzet, is niets waard als je pricing geen steekhoudt. Zo ga je bijvoorbeeld niets verkopen als resellers je producten 25% goedkoper aanbieden. En kan je de perfecte online advertentiecampagne opstellen, maar als je landingspagina (place) niet werkt, dan heb je er ook niet veel aan. En natuurlijk heb je ook niets aan een slecht product.

Hetzelfde principe speelt tussen de verschillende afdelingen binnen je bedrijf. Marketing kan de logistieke afdeling helpen door meer in te zetten op producten waarvan een te hoge voorraad op stock ligt. Of misschien kan je de salesafdeling wel een handje toesteken?

Ten slotte zien we dat marketeers onderling soms ook te weinig communiceren. Zo hebben de resultaten van een SEO-specialist impact op de inspanningen van de marketeer die SEA-campagnes opzet. Waarom zou je blijven adverteren op een zoekwoord waar je organisch het hoogst op rankt? En zo zijn er heus nog talloze voorbeelden.

2. Invloed uitoefenen op wat een bedrijf doet groeien, niet je aanzien

“Deze advertentie is 400.000 keer gezien, en heeft een CTR van 4%. Geweldig, toch?”.

Ja, op zich niets mis mee. Het toont aan dat je campagne de juiste doelgroep bereikt, mét een relevante boodschap. Maar is een CEO/CFO tevreden als hij geen impact voelt onderaan de streep? Een C-level marketeer weet dat clicks & impressies op zich niet het verschil zullen maken. Omzet, winst & groei. Dat is waar je invloed op wil uitoefenen.

Door te mikken op bottomline impact, ga je jouw marketinginspanningen anders optimaliseren. Je kijkt bijvoorbeeld niet enkel naar omzet, maar ook wat meer naar marge. Plots is een white-label koelkast met hoge marge interessanter om te verkopen dan die iPhone waar je slechts €5 op verdient.

Zodra een marketeer op deze manier invloed uitoefent, groeit het besef dat marketing geen kosten-, maar een investeringspost is. Dat is het effect dat een C-level marketeer wil hebben op een bedrijf en stakeholders.

3. Complexe zaken, simpel verwoorden

Eén van de moeilijkste skills van deze marketeer, is om uit een grote hoeveelheid data, simpele inzichten te halen. Het heeft helemaal geen nut je presentatie vol te proppen met complexe grafieken en technisch vakjargon. De kunst is om op maat van je publiek een sterk verhaal te vertellen, zodat je na afloop krachtige actiepunten kunt opstellen.

T-shaped versus C-level

Bron: howtoSaaS

Making digital marketing so important, even the CEO wants to get it

Misschien een beetje cocky, maar we menen het wel. C-level marketeers zijn in staat om een échte impact te maken in een bedrijf. Dit doen ze door campagnes op de juiste data aan te sturen, in te spelen op het feit dat marketing onderdeel is van een groter geheel, én mee te denken op het niveau van beslissingsnemers.

Door op deze manier te werken vinden de CEO’s & leidinggevenden hun weg terug naar de marketingmeetings. En weten consultants op een dieper niveau impact te maken bij de bedrijven waarmee je samenwerkt.

Aan de slag

Wil je zelf met een C-level bril naar marketing beginnen te kijken? Dan is de overkoepelende tip hier: kijk naar welke inspanningen bottomline impact hebben op het bedrijf. Kijk naar ‘winst’ eerder dan ‘omzet’.

Veel succes!