Customer experience

10x inspiratie voor 404-pagina’s: deze wil je wél vinden!

0

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je websitebezoekers op een 404-pagina terechtkomen. Maar als dit wel gebeurt, kun je er maar beter een handige of leuke pagina van maken. Dan laat je de bezoeker misschien iets minder chagrijnig achter. 😇

In dit artikel vind je 10 voorbeelden van bedrijven die duidelijk hebben nagedacht over hun 404-pagina. Leuke inspiratie voor je eigen 404-pagina. Maar pas op: naast ‘leuk’ moet een 404-pagina natuurlijk vooral behulpzaam zijn. Het overgrote merendeel van websitebezoekers die op zo’n pagina landen, klikken namelijk meteen de website weer weg. En dat willen we voorkomen!

Een groot deel van de onderstaande voorbeelden kwam bij ons terecht via deze post op LinkedIn. De andere tips komen van collega’s.

1. NPO Start

Een tip van Renske Holwerda: de 404-pagina van NPO Start. En hij is leuk! Ken je het programma ‘Floortje naar het einde van de wereld’? Zo niet, dan begrijp je deze pagina waarschijnlijk ook niet. Maar dit programma is zo bekend, dat je vast wel weet waar dit over gaat.

‘Floortje is naar het einde van de wereld gegaan, maar ze kon de pagina niet vinden.’ Goed gevonden!

Screenshot van de 404-pagina van NPO Start.

Bron: screenshot van npostart.nl.

2. HEMA

HEMA heeft de 404-pagina ingericht met een leuke woordspeling: mispouce… Wat natuurlijk verwijst naar de welbekende HEMA-tompouce. Uit betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat een tijdje geleden op deze pagina ‘Worst kaas scenario’ stond. Ook een leuke, en passend bij het het merk.

Screenshot van de 404-pagina van HEMA.

Bron: screenshot van hema.nl.

3. BLOS kinderopvang

Een tip van Petra Gremmen: de 404-pagina van BLOS kinderopvang. Via deze pagina ga je ‘op avontuur’ naar wat je zoekt. Passend bij de doelgroep die ze willen aanspreken. En de foto van de baby met de wc-rollen past hier natuurlijk helemaal bij.

Screenshot van BLOS Kinderopvang.

Bron: screenshot van blos.nl.

4. Bol

De welbekende 404-pagina van Bol blijft ook een leuke, waarbij het ‘Bol-mannetje’ onder een kleed zoekt naar de juiste pagina.

Wat ik wel vreemd vind, is dat deze pagina echt een losse landingspagina is. Je zit dus niet meer op de ‘normale’ website. Het hele scherm is wit, met daarop onderstaande melding. De enige manier om terug te komen naar de website, is door op het linkje onder ‘homepage’ te klikken. Zelfs het logo is niet klikbaar. Maar hier zullen ze vast goede redenen voor hebben. 😇

Screenshot van BOl.com.

Bron: screenshot van bol.com.

5. Honderd80

Op aanraden van Emma van der Deijl: de 404-pagina van Honderd80. Het leuke aan deze pagina is dat ze ‘m vullen met iets waar je helemaal niet naar op zoek bent, maar misschien wel leuk vindt: koffie-tips. Als je op deze pagina naar beneden scrolt, zie je 4 bijzondere koffie-recepten. Maar je kunt natuurlijk ook makkelijk terug naar de homepage.

Screenshot van Honderd80.

Bron: screenshot van honderd80.nl.

6. Modoc

Linda Van Wensen droeg de 404-pagina van Modoc voor. Je kunt het op het onderstaande screenshot niet zien, maar de 0 van de 404 is een gifje van een van de collega’s die ‘baalt’ dat je de pagina niet hebt gevonden. Leuk en persoonlijk!

Screenshot van modoc.

Bron: screenshot van modoc.nl.

7. ICT Werkt

Bij ICT Werkt geven ze webdeveloper ‘Bob’ de schuld. Met daarbij ‘Grote kans dat er binnenkort een vacature vrijkomt voor webdeveloper’. Grappig èn passend bij het merk, wat wil je nog meer?

Screenshot van ICT Werkt.

Bron: screenshot van ictwerkt.nl.

8. Roy Ishak

Getipt door Renske Holwerda: de 404-pagina van Roy Ishak. Hij is leuk gevonden. 😄 Ik ben benieuwd of hij deze pagina per seizoen aanpast.

Screenshot van de 404-pagina van Roy Ishak.

Bron: screenshot van royishak.nl.

9. 12GO Biking

‘Oeps, het lijkt alsof je verdwaald bent…’. Met daar meteen een saleskans: ‘Verdwaal je vaker? Kijk dan eens bij onze Fietsnavigatie’. 2 vliegen in 1 klap. Wat opvalt bij deze 404-pagina is dat ze ook 2 redenen vermelden waarom je op deze pagina terecht bent gekomen:

  • Als je de URL zelf ingetypt hebt, kijk dan of de spelling klopt.
  • Als je via een link op deze pagina bent gekomen, kan de link verouderd zijn.

Klinkt logisch, maar een url-check is toch wel een goed idee.

Screenshot van 12GO Biking.

Bron: screenshot van 12gobiking.nl.

10. Essencio

Jiska Rook liet via LinkedIn weten: “Bij Essencio streven we naar een zachtere, eerlijkere wereld. Daar sluit onze 404-pagina op aan. Even onthaasten van alle online prikkels :)”

Om te zien waar ze het over heeft, moet je op deze pagina een stukje naar beneden scrollen. 👀

Screenshot van de website van essencio.

Bron: screenshot van Essenciobrands.nl.

Nog eens 11 leuke voorbeelden? Die vind je in dit artikel van Vincent Alblas. Heb je zelf nog een leuke, mooie of originele 404-pagina gezien? Laat het weten in een reactie onder dit artikel. 🙂