Social media

Adverteren op Reddit: zo pak je het aan [stappenplan]

0

Het socialmedia-landschap blijft continu veranderen. Waar Facebook (nu Meta) zich de afgelopen jaren nog op onevenaarbare hoogte begaf, wordt het nu linksom en rechtsom ingehaald door platformen als LinkedIn, Reddit, Twitch, Discord en niet te vergeten TikTok. Nieuwe platformen schieten als paddenstoelen uit de grond, met elk zijn eigen interessante contentvorm, features en interactie methodes. In dit artikel behandelen we daarom één van de snelst groeiende platforms van dit moment: Reddit. Want misschien bestaat jouw doelgroep ook wel uit zogenoemde Redditors. Ik neem je mee in de mogelijkheden van Reddit for Business en geef je een stappenplan voor het maken van je eigen advertenties.

Wat is Reddit?

Voor wie Reddit nog niet kent: Reddit is een gratis te gebruiken Amerikaanse sociale nieuwswebsite dat is opgericht in 2005 door twee studenten van de Universiteit van Virginia. Het platform omschrijft zichzelf als een discussion focused forum, wat te danken is aan de informatie-uitwisseling en vele gesprekken die er plaatsvinden. Volgens de laatste cijfers ligt het aantal dagelijkse gebruikers wereldwijd op maar liefst 52 miljoen per dag. In Nederland ligt het dagelijks gebruik op 353.000 Redditors per dag. Volgens de gepubliceerde infographic van Reddit zou dit aantal aan het dalen zijn, maar in praktijk blijkt dit vooralsnog mee te vallen.

Welke mogelijkheden biedt het platform?

Om de mogelijkheden van het platform goed te begrijpen is het slim om te starten bij de basis. Reddit bestaat uit ongeveer 3 miljoen verschillende communities, ook wel subreddits genoemd. Deze subreddits kunnen heel breed zijn: r/technology 13M members, r/thenetherlands 715k members, maar ook erg specifiek: r/SaaS 41,6k members, r/GrowthHacking 30,8k members. Zo is er zelfs een subreddit waarin advertentie f#ckups op Reddit worden besproken. Het platform heeft dan ook veel niche-communities.

Voor elke doelgroep in de samenleving is er dus wel een community te vinden. Er zijn bijvoorbeeld humoristische communities, zoals r/funny, maar ook subreddits waarin het écht gaat om informatie uitwisseling zoals r/todayilearned. Elke Reddit-gebruiker kan teksten, foto’s, video’s en links delen, elkaars berichten down/up graden en op iedere member reageren. Zo kunnen ze ‘karma’ verdienen voor al hun activiteit op het platform. Naast de interactiemogelijkheden in communities, stelt het Reddit-algoritme ook een gepersonaliseerde en actuele feed voor jou samen, gevuld met allerlei trending onderwerpen. We merken dat in tegenstelling tot Facebook, de feed bijna altijd goed gepersonaliseerd is en alleen de onderwerpen laat zien die jij leuk vindt.

Waarom adverteren op Reddit?

Naast dat je je als gebruiker op het platform kunt mengen tussen de boeiende discussies, kan het ook voor adverteerders interessant zijn om eens te kijken naar de mogelijkheden.

Maar waarom is adverteren op Reddit dan zo interessant? Ik geef je zes redenen:

 • Reddit is de thuisbasis van veel unieke communities – met zeer betrokken publiek;
 • Met miljoenen actieve subreddits die elke interesse omvatten die jij je kunt bedenken, vind je op Reddit gegarandeerd jouw niche;
 • Op Reddit worden meningen gevormd – ook over jouw product of dienst;
 • Relatief lage CPC en CPM vergeleken met andere platformen zoals Meta en Instagram;
 • Het platform is voor veel adverteerders nieuw en biedt dus in de huidige early adopter-fase veel kansen;
 • Gemiddeld besteden de Redditors 15-25 minuten per dag op het platform. Dit lijkt weinig, maar hierin zoeken ze wel actief naar informatie over een specifiek onderwerp en zijn ze continu bezig met interactie met andere gebruikers.

Voor wie kan het interessant zijn?

Aangezien je bij het aanmaken van een Reddit-account enkel een gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord in hoeft te vullen, weten we vrij weinig over de demografische gegevens van de gebruikers. Maar we weten door een onderzoek van techsite Alphr wel dat het overgrote deel 20 – 39 jaar en man is. Deze mannen zijn veelal actief in de IT, finance, gaming en tech-sector. Voor B2B-bedrijven, zoals bedrijven die softwaretools of IT-systemen aanbieden, is het dus razend interessant om eens te experimenteren met adverteren op het platform. Maar ook voor B2C-bedrijven biedt dit platform kansen, omdat er ook diverse e-commerce en product-communities bestaan.

Logischerwijs komt het overgrote deel van alle gebruikers uit Amerika, maar zoals je eerder kon lezen heeft Reddit 353.000 Nederlandse members. Dit betekent dus dat 2% van alle Nederlanders het platform gebruikt, waardoor er best een grote kans is dat jouw beoogde doelgroep op Reddit zit.

Aan de slag met Reddit-advertenties

Nu we hebben bepaald wat Reddit is, wat de mogelijkheden zijn en voor wie het interessant kan zijn, kunnen we aan de slag gaan met het maken van advertenties. Om te starten moet je in veel gevallen minimaal 5 dollar per dag betalen, afhankelijk van het soort advertentie en de doelgroep.

Om er zeker van te zijn dat je professionaliteit uitstraalt met je advertenties, dien je allereerst een bedrijfsprofiel aan te maken. Redditors kunnen namelijk doorklikken op jouw profiel en zien wat voor activiteiten (posts, reacties, advertenties) het bedrijf allemaal uitvoert. De inhoud van je profiel en al jouw inhoudelijke posts moeten dan ook aansluiten bij je merk.

Je kunt eenvoudig een account aanmaken op de Reddit Ads-pagina waarna je al snel kunt starten met het aanmaken van een campagne.

Het aanmaken van een account op Reddit.

Voor het maken van je advertentie kun je kiezen uit vier advertentiemogelijkheden:

De 4 advertentie-mogelijkheden in Reddit.

Stappenplan

Hoe maak je advertenties? En met welke dingen moet je rekening houden? Graag neem ik je mee in het stappenplan, die je moet doorlopen om te adverteren op Reddit for Business.

1. Doe je research

Het klinkt simpel, maar het is superbelangrijk: zorg dat je goede research doet. Adverteren op Reddit werkt namelijk net iets anders dan bijvoorbeeld op Meta of LinkedIn. Maak zelf een account aan, join bijvoorbeeld de community r/redditads, begin je in te lezen en start met het ontdekken van het platform. Past dit platform überhaupt wel bij jouw doelgroep en bedrijf? Wat wordt er besproken in de verschillende communities? En welke thema’s komen er voorbij? Welk type content presteert het beste? Hoe lezen mensen de content?

Mensen op Reddit zijn over het algemeen kritisch. Wees er dus zeker van dat je content passend is binnen de community, anders wordt er vaak niet positief op gereageerd en belandt jouw advertentie misschien wel in een community waar je advertentie aan de schandpaal wordt genageld. Wees er zeker van dat er een juiste match is tussen wat je wil bereiken en wat voor content je gepromoot aandient. En bekijk zeker hoe jij denkt dat de advertenties op Reddit bijdragen aan je marketingstrategie.

2. Bepaal je doelgroep

De volgende stap is het bepalen van je doelgroep. Op Reddit kun je voor het bouwen van campagnes kiezen kiezen uit minder targeting opties vergeleken met andere platformen. Zo kun je voor de targeting een selectie maken uit: locatie, interesse en communities. Bij locatie kun je enkel kiezen uit een bepaald land en dus niet een specifieke regio.

De interesse-selectie geeft je al meer mogelijkheden. Hierbij kun je kiezen uit diverse interessegebieden van de doelgroep. Het mooiste van adverteren op Reddit is toch wel het selecteren van expliciete subreddits. Hierdoor kun je heel specifiek en niche targeten op bepaalde thema’s die groepen bespreken.

Targeting-mogelijkheden op Reddit.

Maak daarom een Reddit-persona van jouw beoogde doelgroep. Zorg dat je je goed inleeft in de doelgroep en laat hierbij je creativiteit de vrije loop. Probeer erachter te komen welke interesses jouw doelgroep heeft en welke communities zij volgen. Maar het is ook belangrijk om te weten of zij zogenoemde ‘Reddit slang’ gebruiken. Dit zijn afkortingen die vaak gebruikt worden in discussies die kunnen doorverwijzen naar andere communities.

3. Creëer extreem goede content

De tone-of-voice is heel anders dan we gewend zijn van andere platformen. Aangezien er veel memes voorbijkomen op Reddit, raakt humor vaak de juiste snaar bij het publiek. Gebruik daarom humoristische content op een creatieve wijze in jouw advertenties en zorg dat je schreeuwerige kopteksten of slogans vermijdt. Op Reddit werkt het namelijk vooral goed om met eerlijke communicatie en authenticiteit te laten zien dat je je doelgroep kent. Hier kun je op inspelen door een conversationele en informele toon te gebruiken, bijvoorbeeld ‘Hey Reddit’ of ‘Hi r/GrowthHacking’, en echt aan je doelgroep te laten zien dat je van waarde bent. Een echte no-go is het gebruik van hashtags en smileys in alle uitingen. Die worden simpelweg niet op het platform gebruikt.

Zo ziet een Reddit-advertentie eruit.

Zoals je kunt zien in de afbeelding, bevat de headline tekst maximaal 300 tekens. Dit is in feite de enige tekst die je hebt in de advertentie. De gouden regel is dat als je een afbeelding hebt met veel tekst, je weinig tekst in je copytext moet gebruiken en andersom uiteraard ook. De balans hierin is belangrijk.

Voor het maken van een goede advertentie, vind je hier alle informatie over specificaties en vereisten.

4. Campagne opbouwen

Een campagne aanmaken op Reddit is relatief simpel. Hiervoor gebruik je Reddit Pixel, die je kunt inrichten via Google Tag Manager. Op de website van Reddit Ads kun je het stappenplan uitgebreid nalezen. Een tip om tijd te besparen is om het niet via de code van je website doen, aangezien je dan geen conversies kunt bouwen in Reddit zelf.

In de campagne builder ga je je objective, met andere woorden doeleinden, invullen. Je kunt kiezen uit 5 verschillende objectives voor de advertenties:

 1. Brand Awareness & Reach
 2. Traffic
 3. Conversions
 4. Video Views
 5. App Installs

Net als sommige andere platforms biedt Reddit dus goede mogelijkheden voor het opzetten van campagnes door de hele funnel, maar het kan ook goed dienen als extra touchpoint bij een multichannelstrategie.

Een campagne kun je heel makkelijk live gooien en het is ook niet ingewikkeld. Je moet enkel het doel van de campagne bepalen, een passende kwalitatieve advertentie maken en die matchen met de eerder gekozen doelgroep. Vervolgens kun je aan de knoppen draaien en de campagnes optimaliseren.

5. Optimaliseer je campagnes

Op Reddit kun je met advertenties beter niet klassiek gaan A/B-testen. Dat is een tip die we kregen van de Reddit ads community. Je kunt beter gewoon beginnen met het live zetten van bijvoorbeeld 7 verschillende teksten met 4 verschillende afbeeldingen. Het is wel slim om je campagnes vooraf te segmenteren op de eerder genoemde interesses (bijvoorbeeld gaming) en subreddits (/gaming). Zo kun je ook nog experimenteren welke targeting-methodes het beste aanslaan. Na 2 weken kun je analyseren welke er écht niet werken en welke het juist goed doen. Zo kun je de beste combinaties maken en je campagnes optimaliseren om brand tractie te genereren. Hierbij kun je ook retargeting inzetten.

Hoeveel kost het adverteren op Reddit eigenlijk? En is het veel goedkoper dan andere platformen? Om een simpel antwoord te geven: ja. De benchmarks voor de CTR en CPC zijn respectievelijk 0,22% en $0,40. Uiteraard kunnen deze waardes enorm verschillen, afhankelijk van de campagne en de competitie. Wij hebben dit getest bij 3 verschillende campagnes. Een retargeting-campagne, een community-campagne en een ad specifiek gericht op webinar-aanmeldingen. De gemiddelde CPC zijn hierbij uitgekomen op $0,75  en de CTR op 0,40%.

Advertentie-resultaten.

Als we dit vergelijken met een platform als Meta, kunnen we zeggen dat het adverteren op Reddit veel goedkoper is. In sommige gevallen misschien zelfs de helft goedkoper. Onderaan de streep is de Cost per Lead van Reddit wel iets omhoog gegaan, maar dit is nog steeds veel goedkoper dan het adverteren op Meta.

Best practises

Uiteindelijk is het belangrijkste om goede doelgroep- en platformkennis te hebben. Als je de beoogde communities goed hebt bestudeerd, mag je best laten zien dat je een adverteerder bent. Zorg er wel altijd voor dat je op een authentieke manier humoristische of informatieve boodschappen overbrengt op het publiek. Idealiter bevat het waarde voor de community, maar het mag ook op een grappige wijze inspelen op memes en trends. Wees er in ieder geval zeker van dat je een kwalitatieve ad maakt, die een discussie op gang kan brengen of mensen aan het denken zet.

Hier nog een aantal extra tips:

 • Volg Reddit for Business op LinkedIn voor insights over diverse doelgroepen en best practises van bedrijven;
 • Organiseer eens een ‘Ask me Anything’. Jesse Klaver deed dit bijvoorbeeld bij de afgelopen verkiezingscampagne;
 • Volg discussies in interessante communities. Meng je in de discussies en stel vragen, voeg waarde toe en wees oprecht in je communicatie;
 • Start een eigen subreddit. Hiervoor moet je als bedrijf wel echt iets te melden hebben wat de community wil bespreken;
 • Zoek relevante actieve niche subreddits;
 • Organische content is bij Reddit niet echt aan de orde. Besteed je tijd hier dus niet aan.

Doelgericht targeten

Concluderend kunnen we stellen dat adverteren op Reddit voor een aantal industrieën in de B2B en de B2C best interessant kan zijn. 73% van de Redditors die gamen gaan bijvoorbeeld naar het platform toe om informatie op te zoeken over een game. Maar zo zijn er nog veel meer niches die heel doelgericht te targeten zijn.

Aangezien het een nog relatief onbekend platform is, vergeleken met Meta en Instagram, liggen er veel kansen door de lagere kosten. Het kost wel tijd om je te verdiepen in het platform en de communities, maar als jij een Redditor-collega hebt, kan die jou snel de fijne kneepjes laten zien. Het is vooral een interessant medium voor als je ook eens buiten de standaard socialmediaplatformen wil experimenteren. Op Reddit gaan men namelijk echt de interactie aan, en door hier slim om in te spelen is kan het een goede aanvulling zijn als extra touchpoint in je marketingmix.

Bron header-afbeelding: Diego Thomazini / Shutterstock.com