Loopbaan

Top 10 artikelen over HR, recruitment & digital workspace [2022]

0

Welk bedrijf zoekt tegenwoordig géén collega’s? Afgelopen jaar is dit probleem alleen maar groter geworden. Er zijn genoeg banen, maar hoe werf je de juiste kandidaten? Hoe zorg je ervoor dat ze jou vinden, en hoe behoud je ze? Naast deze arbeidsmarktuitdaging, vind je in deze top 10 een LinkedIn-aanbeveling, Gmail-tips, een experiment met de 4-daagse werkweek en alles over quiet quitting.

In dit artikel zet ik de top 10 artikelen over HR, recruitment en digital workspace voor je op een rij. Laat je inspireren door trends, tips en verdiepende artikelen!

10. Nieuwe collega’s komen niet (meer) aanwaaien, zo werf je ze tóch

Celine Goud schrijft in haar artikel: “Ook al heb je nieuwe collega’s nodig, start áltijd bij je huidige medewerkers. Zij zijn jouw experts en weten het allerbest hoe het is om in jouw organisatie te werken. Vraag een zo divers mogelijke groep medewerkers om leuke, maar ook minder leuke dingen in hun werk te benoemen.”

Ze raadt aan om een persona te maken van de ideale kandidaat. Op die manier kun jij je vacaturetekst perfect laten aansluiten op de groep die je wil aanspreken. Ze deelt hiervoor tips en leuke suggesties om je vacature wat meer op te laten vallen. Zoals onderstaande vacature voor een kok:

Sjef Wolters deelt nog een mooie aanvulling onder het artikel: “Dankjewel Celine voor deze sterke uiteenzetting. Ik zou er een ding aan toevoegen t.a.v. je eigen medewerkers: als je het profiel helemaal ‘af’ hebt, deel het dan met ze als onderdeel van een sterke MGM-actie. Tenslotte zeg je zelf terecht dat je eigen medewerkers je beste ambassadeurs zijn.”

9. Dit zijn dé 5 missers in vacatureteksten

Weet je wie je perfecte kandidaat is, en weet je waar je diegene kunt vinden? Dan is het tijd om je vacature te schrijven. Nicol Tadema deelt 5 missers die je absoluut niet moet maken in je vacaturetekst. Sluit bijvoorbeeld niemand uit in je tekst. Op zoek naar een ‘jonge hond’ of ‘iemand met 2 tot 4 jaar werkervaring’? Dan valt de (in iemands eigen ogen) minder jonge hond af, en wat nou als je bijna 2 jaar werkervaring hebt? Of juist veel meer dan 4 jaar?

Nog een tip die Nicol deelt: schrijf niet over een ‘marktconform salaris’, want dit zegt niks. Noem gewoon de keiharde euro’s. “78% van de kandidaten zegt minder snel te solliciteren als het salaris in de vacaturetekst ontbreekt, 26% haakt af als er vaag wordt gedaan over salaris en uit onderzoek blijkt dat je 27% meer sollicitaties ontvangt op vacatures als het salaris wordt vermeld.”

HR-medewerker die vacature aan het schrijven is.

8. Ook jouw sollicitant kiest onbewust: zo speel je hier met je vacaturetekst op in [4 tips]

Naast de handige tips uit de 2 bovenstaande artikelen, kun je ook inspelen op het onbewuste brein van de sollicitant. We maken een groot deel van onze keuzes namelijk met ons onbewuste brein. Dus dat geldt ook voor sollicitanten.

In dit artikel deelt Linsey Jepma hoe jij met jouw vacaturetekst op dit stukje brein kunt inspelen. Er zijn namelijk een aantal handige trucjes, zoals het aanpassen van maar één klein woordje of het omdraaien van de 2 boodschappen in een zin. Kijk maar eens naar deze voorbeelden:

Ook jouw sollicitant kiest onbewust: zo speel je hier met je vacaturetekst op in.

7. 11 handige Gmail-tips om je inbox mee te tackelen

Efficiënter omgaan met je Gmail-inbox? Dan heeft Elsemieke Land 11 handige tips voor je. Een tipje van de sluier:

  1. Zo maak je het verzenden van een mail ongedaan
  2. Een e-mail inplannen in 2 stappen
  3. Zo maak je gebruik van templates

Alle tips vind je hier.

Gmail op laptop bij artikel met tips

6. Klik! Zo belangrijk is je profielfoto op LinkedIn [infographic]

Hoe zorg je dat je succes hebt op LinkedIn? Bianca van de Ketterij: “Een belangrijk aspect is te zorgen voor een goed LinkedIn-profiel, waar je wat vertelt over jezelf, je skills, kwaliteiten en eerdere ervaringen. Over het toevoegen van een profielfoto zijn de meningen verdeeld. De een hecht er niet veel waarde aan, terwijl de ander het juist belangrijk vindt om een gezicht bij een naam te hebben.”

Maar hoe belangrijk is een professionele profielfoto? Daar heeft Passport Photos Online onderzoek naar gedaan. De resultaten hiervan vind je in deze infographic.

Opvallen met een profielfoto op LinkedIn.

5. De 4-daagse werkweek tegen een voltijdse vergoeding: aantrekkelijk of onzin?

Begin dit jaar publiceerde Matthias Laqueur een artikel met een interessante vraag: ‘Een 4-daagse werkweek tegen een voltijdse vergoeding, is dat nou aantrekkelijk of toch onzin?” Hij besloot met zijn team zelf de proef op de som te nemen. Ze hebben een experiment opgezet waarbij enkele collega’s een 4-daagse werkweek hadden. 3 maanden lang leerden ze het reilen en zeilen van dit werkregime. Benieuwd naar wat ze hebben geleerd? Dat lees je in zijn artikel. De meningen zijn in ieder geval verdeeld. Lees de reacties onder het artikel ook maar eens.

Man die nadenkt over 4-daagse werkweek.

4. Werkgevend Nederland heeft ook in 2023 een vet probleem [arbeidsmarkttrends]

Zoals ieder jaar, heeft Arjan Elbers ook dit jaar weer een trendartikel voor ons geschreven over de arbeidsmarkt, HRM en recruitment. Hij presenteert de slogan voor 2023:

Bijna net zoveel vacatures met minder geld.

Zijn advies: “Houd rekening met bijna evenveel vacatures als in 2022. Chanteer je budgethouder met de foto’s van de laatste kerstborrel of houd rekening met minder budget in 2023. Denk in arbeidscapaciteit en niet meer in vast omkaderde vacatures. Ga volle bak voor creativiteit in je campagnes en uitingen. En maak jezelf onsterfelijk in HR en recruitment door iets te bedenken dat nog nooit eerder gedaan is. Spoor je directie aan om een open mind te hebben en op zoek te gaan naar een bijzondere ketensamenwerking.”

Afbeelding bij artikel over HR, recruitment en digital workspace.

3. Goed werkgeverschap is hét wapen tegen personeelstekort [4 voorbeelden]

Linsey Jepma presenteert ‘goed werkgeverschap’ als hét wapen tegen personeelstekort. Hierbij is het volgende van belang:

  1. Oog voor de ideale werk-privé balans
  2. Focus op persoonlijke groei en ontwikkeling van medewerkers
  3. Medewerkersbetrokkenheid vergroten door openheid
  4. Feedback is één van de prioriteiten

Openheid zorgt voor vertrouwen in het management van de organisatie. En vertrouwen vormt de basis van goed werkgeverschap en bedrijfssucces.

Christiaan van Loenen voegt onder het artikel nog een belangrijk punt toe: Duurzame Inzetbaarheid (DI). Een goede set uitgangspunten voor het werven in 2023!

Illustratie bij goed werkgeversschap van vrouw die uit kantoor richting het strand gaat

2. Je wervingsprobleem oplossen? Stop met recruiters!

En ook op nummer 2 in deze lijst staat een artikel over werving en selectie. Een artikel met een duidelijke boodschap: ‘Stop met recruiters!’ Volgens Arjan Elbers moeten we direct stoppen met nieuwe recruiters toe blijven voegen aan organisaties, met het idee dat dit de oplossing voor al onze problemen is. Wat wel de oplossing is? Dat lees je in zijn artikel.

Marc Oosterkamp is het daarmee eens, en laat onder het artikel weten: “Een zeer verfrissend geluid waar ik persoonlijk heel blij van wordt en wat ik dagelijks in de praktijk breng. Ben zeer voor Recruiters, maar dan wel die die buiten de kaders denken en niet alleen het proces volgen. Dus niet meer, maar andere.”

HR-medewerker die yoga doet.

1. Waarom quiet quitting in opkomst is

Nummer één in deze lijst, is een artikel over het fenomeen ‘quiet quitting’. Een term die door het populaire TikTok leven is ingeblazen. Thien Bui: “Millennials en Gen-Z’ers stoppen massaal met overuren maken als daar geen compensatie voor is. Dit betekent om 9 uur op het werk zijn en stipt om 5 uur naar huis. Ondanks het woord ‘quitting’, heeft quiet quitting niets te maken met ontslag nemen. Maar meer met alleen het werk verrichten dat binnen je functie valt en geen indruk meer hoeven maken op je baas voor dat beetje extra.”

Hoe deze trend is ontstaan, hoe het zich ontwikkelt en wat we kunnen verwachten, lees je in zijn artikel. Vergeet de reacties onderin niet, en praat vooral mee. 🙂

Jong persoon weert met handen werk af ter illustratie van quiet quitting

Dit was de top 10 van 2022 met artikelen over HR, recruitment en digital workspace. Ben je benieuwd naar de andere ‘top 10’-artikelen, zoals over communicatie, content en social media? Die lees je via deze link.