SEO

(Her)ken je kwalitatieve website-bezoekers & zorg voor meer conversie

0

Heb je een website? En heb je campagnes lopen, bijvoorbeeld in Google Ads of op social media? Maak je gebruik van leadherkenning? In alle gevallen wil je graag weten welke bezoeker kansrijk is.

Veel marketingbureaus ‘pompen’ met campagnes honderden bezoekers naar jouw website in de hoop dat er 1 of 2 converteren. Een manier die ongetwijfeld werkt, maar – laten we eerlijk zijn – een beetje zonde is van jouw geld.

Veel liever zou je via campagnes alleen kwalitatieve bezoekers trekken. De bezoekers waarvan je weet dat die het meest waarschijnlijk converteren, dus een aankoop of aanvraag doen via je website.

Wat zijn kwalitatieve bezoekers?

Hoe weet je welke bezoekers dat zijn? Google Analytics is je grote vriend. In GA4 is ‘engagement’ een van de belangrijkste begrippen en er worden standaard al veel handige gebeurtenissen gedefinieerd die iets zeggen over de betrokkenheid van je bezoeker.

Maar je kunt ook zelf onderzoeken welke bezoekers voor jou waardevol zijn. Waardevolle kwalitatieve bezoekers zijn voor jou misschien bezoekers die:

 • Een bepaald aantal pagina’s hebben bezocht, bijvoorbeeld meer dan 4.
 • Een bepaalde tijd op je website hebben doorgebracht, bijvoorbeeld meer dan 3 minuten.
 • 1 of 2 cruciale pagina’s hebben bezocht op je website. In veel gevallen zullen potentiële nieuwe klanten bijvoorbeeld uitgebreid kijken naar de ‘over ons’-pagina en de teampagina.
 • Bezoekers die uit een bepaalde regio komen, bijvoorbeeld bezoekers binnen een straal van 25 kilometer rondom jouw bedrijfslocatie.
 • Bezoekers uit een bepaald segment of uit een bepaalde nichemarkt
 • En niet te vergeten: misschien zijn bestaande klanten of klantgroepen voor jou wel waardevolle bezoekers.

Helemaal leuk wordt het als je terugrekent vanaf de conversie. Bekijk het conversiepad eens in Google Analytics: welke pagina’s worden het meest bezocht voordat de conversie valt? Welk gedrag wordt het vaakst vertoond door mensen die converteren? Dat alles is redelijk makkelijk inzichtelijk te maken in Google Analytics.

Meten van kwalitatief bezoek

Heb je eenmaal vastgesteld wat voor jou een kwalitatieve bezoeker is? Dan heb je goud in handen. Want vanaf nu kan je kwalitatieve bezoeken gaan meten in Google Analytics, met behulp van Google Tag Manager. Hoe doe je dat?

 1. Maak triggers aan voor alle voorwaarden die jij stelt aan kwalitatief bezoek. Sommige triggers bestaan al in Google Tag Manager, maar soms heb je externe code nodig om die triggers aan te maken, bijvoorbeeld deze code, voor het meten van bezoekers die meer dan 3 pagina’s bezoeken.
 2. Combineer alle triggers die voor jou relevant zijn met een zogenaamde Triggergroep, die je ‘Kwalitatief bezoek’ noemt.
 3. Maak een tag aan die voor alle kwalitatieve bezoeken een tag afvuurt naar Google Analytics 4. En als je toch bezig bent, direct naar Google Ads.

Sturen op kwalitatief bezoek

Als je de bovenstaande stappen volgt, zul je voortaan kwalitatief bezoek kunnen doormeten in Google Analytics. Maar hoe haal je méér van dit soort bezoekers naar je website? Daarvoor zet je de AI-mogelijkheden van de diverse advertentieplatforms in.

Je kunt op 2 manieren gebruikmaken van de mogelijkheden die er zijn:

 1. Voeg je kwalitatieve bezoeken als conversie toe en laat je campagnes daarop sturen. (Let op: als je ook op andere conversies blijft sturen, moet je deze wel een relatieve waarde geven ten opzichte van elkaar. Een kwalitatieve bezoeker is dan bijvoorbeeld 5 waard, maar een daadwerkelijk ingevuld contactformulier misschien wel 10.)
 2. Maak van je kwalitatieve bezoekers een doelgroep, laat de advertentieplatforms vergelijkbare doelgroepen zoeken en richt daarop een campagne in.

Bovenstaande mogelijkheden werken zowel in Google Ads als in Facebook/Instagram of LinkedIn, hoewel je in het laatste geval (nog) afhankelijk bent van het afvuren van een conversiepixel als een bezoeker kwalitatief bezoek vertoont.

Nabellen van kwalitatief bezoek

Gebruik je leadherkenning? Dan ben je waarschijnlijk al vertrouwd met kwalitatief bezoek. Jouw salesmensen zullen bezoekers die bepaald gedrag vertonen graag nabellen. Zeker als die bezoekers uit een bepaalde niche afkomstig zijn of werknemer zijn van een bedrijf dat je al heel lang op de wishlist hebt staan.

Leadherkenningtools, zoals SalesFeed, hebben meer dan voldoende mogelijkheden om kwalitatief bezoek te definiëren. In SalesFeed is het bovendien relatief makkelijk om kwalitatieve bezoekers, volgens de definities die je in deze tool eraan gegeven hebt, in te schieten als GA4-gebeurtenis of Google Tag Manager-trigger. Hiervoor heb je wel enige development-kennis nodig.

De waarde van kwalitatief bezoek voor vindbaarheid (SEO)

Kwalitatieve bezoekers, of bezoekers met ‘engagement’, worden steeds belangrijker. Niet alleen om te bellen of met advertenties te bestoken, maar ook voor de autoriteit van je website.

In 2023 wordt user engagement nog zwaarder meegenomen als rankingfactor door Google, als eerder het geval was (naar schatting 12%). Google definieert user engagement als ‘de tijd dat uw app-scherm op de voorgrond stond of uw webpagina in focus was’. Hoe langer iemand geboeid is door een pagina, hoe beter. En hoe meer bezoekers met engagement, hoe beter voor je vindbaarheid in 2023. Doe er je voordeel mee!