Online marketing

In 5 stappen aan de slag met growth hacking

0

Heb jij wel eens van growth hacking gehoord? Nee, het is niet het hacken van websites om zelf beter te scoren. Of het dwarsbomen van de groei van andere bedrijven. Het is juist een manier om je eigen bedrijf te laten groeien met slimme en effectieve oplossingen. Wil jij weten wat growth hacking is? Ik leg je uit hoe ieder bedrijf dit in kan zetten en waar je moet beginnen.

Wat is growth hacking?

Growth hacking is een strategie waarbij verschillende tools, technieken, visies en vooral creativiteit worden gebruikt. Al deze aspecten dragen bij aan dat ene doel: meer groei realiseren. Growth hacking is gericht op het realiseren van snelle groei door middel van creatieve en innovatieve marketingtechnieken. De oplossingen zijn eenvoudig te implementeren voor het behalen van die snelle groei.

Growth hacking toepassen binnen jouw bedrijf

Je vraagt je natuurlijk af: hoe kan ik growth hacking het beste toepassen binnen mijn bedrijf? Dat vertel ik je aan de hand van een aantal stappen:

1. Wat is je groeidoel?

Om te beginnen is het belangrijk om te bepalen waar je die groei gaat realiseren. Is dat op het gebied van websitebezoekers? Leads? Aankopen? Aan de hand van verschillende fases onderzoek je waar je het snelst de groei kan creëren. Als je die fase weet, ga je met een growth-hack-team brainstormen voor ideeën.

Heb je bijvoorbeeld een groot bereik via organisch verkeer of betaalde campagnes, maar merk je dat een groei in websitebezoekers nog achterblijft? Dan is dit een signaal om de growth hacks op dit onderdeel te focussen. Ga dan na welke growth hacks bijdragen aan meer websitebezoekers.

2. Brainstorm

Tijdens de brainstorm is het de bedoeling om zo creatief mogelijk aan de slag te gaan. Er is geen limiet aan het aantal ideeën. In een latere fase ga je bepalen welke ideeën de meeste kans van slagen hebben. Denk out-of-the-box!

Laten we hetzelfde voorbeeld als hierboven nemen. Je wil graag meer bezoekers naar je website trekken. Samen met je team ga je growth hacks bedenken die hieraan bijdragen. Bijvoorbeeld zichtbaarheid bij een veel bezocht (online) platform, of juist meer lokale zichtbaarheid als je specifiek op zoek bent naar websitebezoek uit die regio.

Nog een extra tipje! Ga tijdens de brainstorm staan, dit zorgt voor meer creativiteit en pro-activiteit.

3. Inrichten van de growth hack

Na de brainstorm bepaal je welk idee het best toe te passen is. Bij de growth hacks gebruik je technische skills, zet je in op creatieve marketing en gebruik je de data om experimenten te testen. Deze combinatie zorgt ervoor dat je jouw doel gaat behalen.

Stel je biedt een dienst aan die startende ondernemers helpt. Een platform wat je kan benaderen voor meer zichtbaarheid onder die doelgroep is de KvK. Bied bijvoorbeeld 2 uur gratis advies of een websitecheck aan bij startende ondernemers die zich hebben ingeschreven. Vervolgens kun je als ze geïnteresseerd zijn jouw diensten aanbieden.

4. Meten en analyseren

Growth hacks zijn snel te implementeren oplossingen. Daarom is het belangrijk om deze regelmatig te analyseren op de voortgang. Er moet continu worden gemeten en geanalyseerd welke groeistrategieën het beste werken op basis van bepaalde KPI’s. Hierdoor kan worden bijgesteld en geoptimaliseerd.

Een KPI in het voorbeeld van de KvK growth hack is bijvoorbeeld het aantal websitebezoekers. Of het aantal aanvragen voor gratis advies. De KPI’s geven een indicatie of startende ondernemers hier interesse in hebben. Stel het aantal websitebezoekers of aanvragen blijft laag, dan kan je hier de conclusie uit trekken dat de growth hack nog wat geoptimaliseerd kan worden.

5. Implementeren van de growth hack

Bij het inrichten van de growth hack is het belangrijk om een einddatum aan te houden. Wanneer de growth hack binnen deze periode geen succes is, sluit je deze af en ga je door naar een andere oplossing. Heeft de growth hack wel bijgedragen aan de groei van je bedrijf? Implementeer deze dan als strategie om de groei door te zetten. Wees kritisch in wat wel en niet werkt en blijf niet te lang hangen in experimenten die niet het gewenste resultaat behalen.

Ga zelf aan de slag met growth hacking

Het is belangrijk om te onthouden dat growth hacking een iteratief proces is waarbij regelmatig wordt geëvalueerd en bijgesteld. Het is niet een eenmalige oplossing maar een continu proces van experimenteren, analyseren en optimaliseren. Succes!