Innovatie

Cryptovaluta: de nieuwste trends & updates

0

Het is stilte voor de storm, maar wat voor storm? Dat durf ik nog niet te voorspellen. Als afgestudeerde in ‘finance’ voorzie ik vooral een ‘perfect storm’: economisch zwaar weer met allerlei domino-effecten in de economie. Aan de andere kant zijn er talloze voorspellingen en verwachtingen rondom cryptovaluta, die wijzen op een stormachtige groei van de markt in de komende maanden. In dit artikel ga ik daarom in op de laatste trends en mijn verwachtingen.

De crypto-industrie wordt grotendeels bepaald door uitersten. Van de waanzinnige DeFi-zomer tot de aanhoudende kou van de cryptowinter. En van simpele Dogecoin investeerders tot bouwers van een supergeavanceerde Nederlandse algoritmische stablecoin. Maar ook de prijzen van de cryptovaluta. Eerder schreef ik al over consumenten, bedrijven en investeerders van over de hele wereld die vorig jaar bijna $2 triljoen verloren op de cryptovaluta-markt, nadat deze de $3 triljoen aan totale waarde bereikte op het hoogtepunt.

De cryptovaluta sector groeit na dit zware jaar inmiddels weer hard door. Er zijn ondertussen al meer dan 350 miljoen gebruikers. Die verhandelden de afgelopen maand meer dan $100 miljard. De grootste investeerders wereldwijd maken bekend dat ze gaan investeren in de sector of dat ze dit voor klanten mogelijk gaan maken. Microsoft werkt aan een eigen cryptowallet in Edge en recent werd ontdekt dat een kopie van de ‘whitepaper’ (businessplan) van Bitcoin op elke Macbook verborgen staat.

Cryptovaluta: het praktische nut

Iets wat ik vaak voorbij zie komen bij nieuwe technologieën: een oplossing dat op zoek is naar een probleem. Iets wat uiteraard andersom moet zijn. Leuk, deze technologie, maar is het de beste oplossing voor een bestaand probleem? Dat is een vraag die ook lang werd gesteld over cryptovaluta. Wat is het praktisch nut?

Dat praktische nut zie ik anno 2023 niet zo snel in Westerse landen. Daarvoor is ons financiële systeem te goed met vrijwel gratis bankdiensten, IDeal en Tikkie. Maar in Oekraïne denken ze daar bijvoorbeeld anders over, want honderden miljoenen euro’s aan donaties zijn al via cryptovaluta het land binnengekomen. Makkelijk en heel snel, vanuit de hele wereld. Van helmen tot medicijnen; alles wat nodig is voor de oorlog wordt er mee gekocht.

The people of Ukraine are grateful for the support and donations from the global crypto community as we protect our freedom. – Oekraïense overheid op Twitter

Financiële structuur wereldwijd

Die échte impact zie ik in steeds meer ontwikkelingslanden ontstaan. Vorig jaar mocht ik bijvoorbeeld cryptovaluta implementeren in de Centraal Afrikaanse Republiek. Een land waar 5% van de volwassen inwoners een bankrekening heeft en de rest het moet doen met cash of andere vormen van geld. Doordat de overheid iedereen een mobiele telefoon gaat geven met een cryptowallet, kan iedereen daar straks de eigen landcoin in opslaan, versturen en verhandelen. Daarnaast kan je met diezelfde cryptowallet ook stemmen en bijvoorbeeld jouw landrechten (Die we in Nederland centraal bij het Kadaster hebben liggen) in opslaan.

Met de recentelijk (bijna) omvallende banken en het zeer, dat nog niet is weggewerkt na de vorige financiële crisis rond 2008/2009, gaat het ook om het terugbrengen van vertrouwen. Vertrouwen in misschien wel de belangrijkste (infra)structuur die we hebben op de wereld, namelijk de financiële. En daar is veel mis mee. Onderzoek van Coinbase laat zien dat 80% van de Amerikanen vindt dat het huidige financiële systeem vooral goed is voor de top 1%, en 67% vind dat het hele systeem op de schop moet.

Naast El Salvador en de Centraal Afrikaanse Republiek, kwam afgelopen week ook het nieuws naar buiten dat in het vorstendom Liechtenstein Bitcoin een wettig betaalmiddel wordt.

“A payment option with Bitcoin is coming” – Daniel Risch, Premier Liechtenstein

Bitcoin wordt wettig betaalmiddel in Liechtenstein bron andre francois mckenzie via unsplash

Bitcoin wordt een wettig betaalmiddel in Liechtenstein

Centrale beurs of eigen wallet?

Cryptovaluta zijn ontstaan met een decentrale gedachte. Je bent baas over jouw eigen geld en hebt controle over jouw eigen virtuele ‘wallet’ (portemonnee). Dit staat dus niet bij een centrale partij, bijvoorbeeld een bank. Toch hebben 80% van de eigenaren van cryptovaluta hun munten op een centrale beurs staan. Vaak omdat ze dit makkelijker vinden, want het zelf hebben van een wallet kan technisch complex zijn en als je de toegangssleutel vergeet, dan ben je jouw cryptovaluta ook écht kwijt. Not your keys, not your coins.

Maar gezien de gebeurtenissen van vorig jaar, hebben veel eigenaren hun vertrouwen in centrale beurzen verloren en pakken ze de controle over hun cryptovaluta terug door alles toch in een eigen wallet op te slaan. Die uittocht van centrale beurzen naar decentrale wallets ging met honderdduizenden Bitcoins per maand in het afgelopen kwartaal. Een trend die de komende jaren zeker nog zal doorzetten.

Fraude en wantrouwen

Het was koren op de molen voor veel wetgevende instanties, maar vooral ook een reden om nog veel sneller met passende wetgeving voor cryptovaluta te komen. De val van een van de grootste handelsbeurzen voor cryptovaluta, FTX. Miljarden Dollars waren zoek en de tijdelijk aangestelde curator, die ook het faillissement van de grootste boekhoudfraude in de Amerikaanse geschiedenis (Enron) had afgehandeld, waren klip en klaar:

Never in my career have I seen such a complete failure of corporate controls and such a complete absence of trustworthy financial information as occurred here. – CEO FTX John Ray III

Vanwege de omvang werd deze fraude zelfs groter dan die bij Enron en de grootste in de Amerikaanse geschiedenis. Net als bij Enron gebeurt nu hetzelfde qua reacties: de industrie wordt wakker en regelgevers komen versneld met de juiste wet- en regelgeving.

Kruistocht tegen cryptovaluta

Hier zijn wereldwijd twee kampen ontstaan, namelijk het Amerikaanse en Europese. In Amerika richtte de regering Biden zich uitgebreid op cryptovaluta in haar jaarlijkse ”Economic Report of the President”. Het rapport bevatte een heel hoofdstuk over ‘digitale activa’, waarin werd beschreven dat de crypto-industrie problemen veroorzaakt voor consumenten, het financiële systeem en het milieu.

De afgelopen weken is daarnaast duidelijk geworden dat de Amerikaanse toezichthouder SEC (de AFM in Nederland) een kruistocht is begonnen tegen alles wat met cryptovaluta te maken heeft. Verschillende grote handelsbeurzen zijn aangeklaagd, net als allerlei influencers, zakenmensen en bedrijven binnen en buiten de sector. Het hoofd van de SEC, Gary Gensler schreef eerder dat de regels die hij hanteert voor al deze personen en organisaties klip en klaar zijn, maar dat zijn ze helaas niet. Iets wat zelfs tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse parlement pijnlijk duidelijk werd gemaakt tijdens een ondervraging van Gensler.

This is the biggest challenge of ethics — what are the right questions to ask ourselves today in order to make sure that the technology doesn’t harm us in the near or far future. – Moojan Ashghari, co-founder of Thousand Faces Web3 investment club

Operation Chokepoint

Maar een nog ergere ontwikkeling, is “Operation Chokepoint 2.0”. Een schijnbaar vervolg op een Operation Chokepoint-campagne die president Obama startte. Dit om legale, maar politiek ongewenste bedrijven, zoals wapenfabrikanten en flitskrediet-verstrekkers de toegang tot bankdiensten te ontzeggen. Iets wat noodzakelijk is, om een normaal bedrijf te runnen.

Deze maatregelen lijken niet alleen een eerlijke rechtsgang te omzeilen, maar lijken ook schendingen te herhalen waarvoor eerdere overheidsinstanties in de VS al streng zijn bestraft door zowel wetgevers als het rechtssysteem. De ineenstorting van Silvergate Bank, Silicon Valley Bank en Signature Bank heeft velen doen geloven dat de Amerikaanse regering de toegang tot cryptodiensten afsluit, door simpelweg cryptovriendelijke banken te laten omvallen.

Regelgevers uit New York en de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) waren er als de kippen bij, om aan te geven dat de sluiting niets met crypto te maken had. Maar toen de activa en bankfilialen van Signature echter werden overgenomen, koos de nieuwe eigenaar Flagstar Bank ervoor om de cryptovaluta-activiteiten van Signature niet over te nemen.

The Brussels Effect

Het Europese Parlement doet veel dingen waar ik niet blij van wordt. Toch vind ik het knap dat het instituut elke keer weer positief in het nieuws komt met het opzetten, uitwerken én lanceren van baanbrekende wet- en regelgeving. Het ‘Brussels-effect’. Deze wetgeving inspireert vaak andere overheden wereldwijd en wordt soms zelfs letterlijk gekopieerd. We zagen dit eerder rondom privacy en het komende jaar zijn cryptovaluta aan de beurt rondom de ‘MICAR’-wetgeving.

Wetgevers in de Europese Unie hebben vorige week met 517 tegen 38 gestemd voor de MICAR. Het is daarmee de eerste grote jurisdictie ter wereld die een uitgebreide crypto-wet invoert. In de wetgeving wordt uitgebreid ingegaan op de verplichting voor alle dienstverleners in de sector om klanten te identificeren, maar ook op stablecoins en tegoeden van cryptohandelsbeurzen.

Nederland wil ook nu weer het braafste jongetje van de klas zijn. Het hoofd van de AFM, Laura van Geest schreef in het FD dat zij een ‘harde houding’ wil aanhouden ten opzichte van de Nederlandse sector van cryptovaluta. Of bedrijven hierdoor naar het buitenland vertrekken, laat de topvrouw koud.

Gevaren en succesverhalen

Laatst sprak ik uitgebreid met Bas Lemmens, de wereldwijde General Manager van Chainalysis. Hét analyse bedrijf voor de cryptovalutasector. Hiervan worden de diensten gebruikt door bijna alle opsporingsdiensten wereldwijd, zoals de Nederlandse Politie en AIVD. Hij gaf aan dat hun analyses aantoonden dat de criminaliteit binnen de cryptovaluta sector niet kleiner is geworden en de komende jaren ook nog zal doorgroeien.

Een nieuwe trend, is bijvoorbeeld de ‘pig butchering scams’. Hierin bouwt de hacker langzaam een vertrouwensrelatie op met niet-wetende consumenten, vooral westerse millennials en ouderen. De hackers maken nep-accounts op social media via WhatsApp en zelfs profielen op LinkedIn en datingsites. Hier laten ze een uitbundige levensstijl zien en sturen willekeurige berichten om in contact te komen met slachtoffers. Na een korte, maar krachtige relatie, halen ze in een flits de cryptovalutarekening van het slachtoffer leeg.

Gelukkig zijn er ook verhalen waar de opsporingsinstanaties successen boeken in het pakken van de boeven. Het mooiste recente voorbeeld, wat wereldwijd aandacht kreeg, is dat van de operatie ‘Deadbolt’ van de Nederlandse Politie.

De prijs voor cryptovaluta

Inmiddels is de prijs van Bitcoin alweer verdubbeld, ten opzichte van zijn laagste prijs aan het begin van dit jaar. De technologie ontwikkelt zich snel en daarmee worden ook grote uitdagingen aangepakt, zoals het energieverbruik. De op één na grootste blockchain Ethereum, kreeg vorig jaar al een waanzinnige upgrade en daalde qua energieverbruik met 99.98%. Voor het onderhouden van de grootste blockchain, de Bitcoin, komt inmiddels meer dan de helft van de energie uit natuurlijke bronnen zoals waterkracht (24%) en wind (14%).

Uitdagingen blijven er wel komen. De blockchain van Ethereum liep jaren geleden helemaal vast door het succes van de eerste NFT; Cryptokitties. Datzelfde gebeurde afgelopen week met de Bitcoin blockchain door de nieuwe tokenstandaard BRC-20. Hiermee worden NFT’s op deze blockchain toegevoegd. Daardoor moest zelfs de grootste handelsbeurs voor cryptovaluta (Binance) de opnames van Bitcoin tweemaal onderbreken. Dit vanwege een vastlopend netwerk. De transactiekosten op het netwerk liepen zelfs op van $1 naar $20.

Makkelijk te maken én te kopen

We zagen afgelopen week ook ineens de meme-coin Pepe met 5,000,000% stijgen. Een investeerder die voor $263 kocht, maakte hiervoor $9 miljoen winst. Het zorgde voor een ongekende groei van het aantal investeerders in cryptovaluta in korte tijd. Dit soort type coins gaan we nog veel vaker zien, omdat het steeds makkelijker is om ze te maken. Zo makkelijk, dat je er zelf een maakt binnen 23 seconden.

Accepteer cookies

Het is ook steeds makkelijker om cryptovaluta te kopen. Zo kan je via de ‘Superapp’ van Twitter, die nog in de maak is, heel makkelijk cryptovaluta kopen. Ook biedt de grootste cryptowallet MetaMask nu een optie om dit te doen, met ‘fiat’ (Euro’s / Dollars) geld. Waar China het heel moeilijk maakt en ook verboden heeft gemaakt om cryptovaluta te kopen, gaan in juni in Hongkong juist de sluizen open. Soepelere regulatie zal het mogelijk maken voor bedrijven die actief zijn in de cryptovaluta-sector, om zich daar makkelijk te vestigen.

Uiteindelijke weersvoorspelling

Of we de komende maanden een gigantische sprong opwaards gaan zien in de prijzen van cryptovaluta, blijft gissen. Zoals ik eerder schreef, laten veel technische analyses zien dat dit zeer goed mogelijk is. Maar het is ook de eerste keer dat cryptovaluta een recessie mee maken waarvan de effecten nog niet duidelijk zijn. Ik blijf het hier vol enthousiasme volgen op Frankwatching!