SEO

Verbeter je lokale SEO met Bing Places

0

Veel ondernemers laten Bing compleet links liggen. Ik was ook altijd zo iemand: “in SEO-land draait het alleen om Google, toch?”. Daar ben ik inmiddels wel van teruggekomen. Bing negeren is niet slim, want het is de op één na populairste zoekmachine in Nederland. En een boost geven aan je lokale SEO in Bing is zo gepiept, dus daar hoef je het niet voor te laten. Snel aan de slag dan maar!

In dit artikel lees je alles over Bing Places:

 • De voordelen voor lokale SEO
 • Hoe je een vermelding maakt/claimt in Bing Places
 • Hoe je jouw vermelding optimaliseert voor maximaal resultaat

Bekijk de video of lees hieronder verder 👇

Accepteer cookies

Bing: een sleeping giant?

Google heeft een dominante positie in de wereld van de zoekmachines. In Nederland heeft Google op het moment van schrijven een marktaandeel van maar liefst 92,81%. Bing moet het doen met een schamele 3,49%.

Of nou ja, schamel… Qua percentage stelt het misschien niet zoveel voor, maar in absolute aantallen is het een ander verhaal. De groep internetgebruikers die vrijwel dagelijks een zoekmachine gebruikt, is namelijk erg groot. In april 2023 had Bing.com bijvoorbeeld 1,3 miljard unieke bezoekers wereldwijd. Dat is geen klein bier.

wereldwijde bezoekers bing

Bron: Statista.

Bovendien, het marktaandeel van Bing zit in de lift. Van januari 2020 tot april 2023 steeg dat van 2,55% naar 3,49%. Het zou mij niet verbazen als Bing nog meer marktaandeel van Google weet af te snoepen in de komende tijd.

Bing heeft namelijk een grote slag geslagen door als eerste AI uit te rollen in de zoekmachine. Google kan dat voorlopig niet bijbenen. Ze gaan AI wel toepassen in de zoekresultaten en ze hebben Google Bard gelanceerd, maar voorlopig kun je daar in de EU nog geen gebruik van maken.

Samsung overwoog zelfs om Google te dumpen en Bing de standaardzoekmachine te maken op hun telefoons. Uiteindelijk zag Samsung daar toch van af, maar het is een sterk signaal dat Bing grote stappen aan het maken is.

Bing is een sleeping giant die het Google mogelijk in de toekomst nog behoorlijk lastig kan gaan maken. Genoeg reden dus om qua SEO de nodige aandacht aan Microsofts zoekmachine te besteden.

Lokale SEO met Bing Places

Met Bing Places kun je een gratis vermelding aanmaken voor je bedrijf. Hierbij kun je allerlei belangrijke info opgeven, zoals je adres, bedrijfsgegevens en openingstijden. Een vermelding in Bing Places heeft grote voordelen voor lokale SEO.

Beter vindbaar, betere SEO

Omdat Bing nu alles over je bedrijf weet, maak je meer kans om hoog te scoren in de lokale zoekresultaten en de Local Pack (een kaartje met enkele uitgelichte lokale ondernemingen). Dit levert je meer traffic op voor je website.

Zoekopdracht Bing local pack

De Bing Local Pack voor de zoekopdracht ‘webdesigner Arnhem’.

Meer resultaat met branded searches

Zoekt iemand op Bing op jouw bedrijfsnaam? Dan laat Bing een venster naast de zoekresultaten zien met alle informatie uit Bing Places.

Zoekopdracht

Je ziet in één oogopslag alle relevante informatie: het adres, telefoonnummer, openingstijden, beoordelingen en zelfs de sociale profielen. Ook kun je met buttons doorklikken naar de website, een routebeschrijving en de contactpagina. Zo kom je betrouwbaar over en kunnen mensen makkelijk contact met je opnemen. Dit levert je weer meer klanten op voor je bedrijf.

Een vermelding aanmaken in Bing Places

Een vermelding aanmaken is zo gepiept:

 1. Ga naar de website van Bing Places.
 2. Klik op de button ‘existing user’ om een bestaande vermelding te updaten. Of klik op ‘new user’ om een nieuwe vermelding te maken en je business te claimen.
 3. Klik je op ‘new user’, dan kun je heel eenvoudig je gegevens uit Google Bedrijfsprofiel importeren. Heb je geen Google Bedrijfsprofiel? Dan kan je alle gegevens handmatig toevoegen.
 4. Is je bedrijf al geverifieerd via Google Bedrijfsprofiel? Dan ben je ook gelijk geverifieerd in Bing Places. Is dit nog niet het geval, dan moet je eerst je vermelding verifiëren met een PIN-code. Deze ontvang via post, telefoon of e-mail.

aanmelden bing places

Een vermelding aanmaken in Bing Places.

vermelding-verifieren

Dat viel mee, toch? Met een paar klikken ben je klaar. Nu hoef je alleen nog de laatste stap te doen, namelijk…

Je vermelding optimaliseren voor maximaal resultaat

Vul alle belangrijke gegevens over je bedrijf in en zorg ervoor dat je vermelding up-to-date is/blijft. Om gegevens aan te passen, klik je op de link ‘EDIT’.

Screenshot van het aanpassen van een vermelding in Bing Places.

Loop nu alle categorieën af en vul alles in.

Een Bing Places-vermelding invullen.

Een paar aandachtspunten:

 • De bedrijfscategorieën in Bing zijn niet altijd even duidelijk. Twijfel je welke je moet kiezen, kijk dan eens bij een concurrent welke categorie zij hebben.
 • Wil je liever niet dat je adres gelijk zichtbaar is? Dan kun je je adres verbergen in de zoekresultaten via het derde icoontje ‘Additional Business Details’.
 • Voeg relevante foto’s toe aan je vermelding. Op die manier spring je er echt uit bij branded searches en kom je professioneel over.
 • Vergeet ook niet je openingstijden in te vullen.

Jouw Bing Places-vermelding beheren/up-to-date houden

Bing maakt het gemakkelijk om je vermelding te beheren en up-to-date te houden:

 • Je kunt iemand anders machtigen om je Bing Places-vermelding te beheren.
 • Je kunt je vermelding automatisch laten synchroniseren met je Google bedrijfsprofiel.
 • Met een Facebook-integratie kun je nieuws en updates over je bedrijf naar Messenger laten sturen.

Beheeropties in Bing Places.

Klik je op ‘Sync with Google My Business’, dan kun je aangeven hoe vaak je wilt synchroniseren: wekelijks, tweewekelijks of maandelijks.

Bing Places synchroniseren met Google Bedrijfsprofiel.

Aan de slag met Bing Places

Wil je meer bezoekers binnenhalen met lokale SEO, dan is een vermelding in Bing Places een must. Voor de tijd en moeite hoef je het zeker niet te laten, want een vermelding aanmaken is zo gepiept. En als je importeert/synchroniseert met Google Bedrijfsprofiel gaat het helemaal razendsnel.

Ga dus vandaag nog aan de slag met Bing Places. Hopelijk levert het je een boel nieuwe klanten op!