Samenwerken

Een sterke vacaturepagina: hier moet je op letten

0

Schaarste op de arbeidsmarkt: het gros van de Nederlandse bedrijven heeft er last van. Toch blijven de sollicitaties bij sommige bedrijven gewoon binnenstromen. Wat doen zij anders met hun vacaturepagina? Is dit haalbaar of moet je dan toch maar een recruitmentbedrijf inschakelen?

Om maar gelijk je droom uiteen te laten spatten: ik kan je niet vertellen dat A plus B resulteert in 100+ sollicitanten. Er is geen magische formule die al jouw problemen op zal lossen. Dat is simpelweg niet realistisch.

Wel kan ik je vertellen dat het inschakelen van een recruitmentbedrijf niet per se de beste oplossing is. Tienduizenden euro’s die ervoor zorgen dat jouw probleem op korte termijn opgelost is, maar op lange termijn blijft dit probleem gewoon nog bestaan.

Het gebrek aan sollicitaties van veel bedrijven komt vaak door hun saaie website zonder beleving. De websitebezoeker is op zoek naar een nieuwe en spannende baan, maar veel websites slaan volledig de plak mis qua overtuiging. Net als bij daten, is een eerste indruk essentieel en in dit geval vecht je voor kostbare secondes van aandacht. Uiteindelijk kan zo’n goede eerste indruk leiden tot een sollicitatie en hopelijk zelfs een nieuwe medewerker.

Scannen is het nieuwe lezen

Simpelweg een leuke tekst schrijven is niet genoeg. Bijna elk bedrijf omschrijft in een tekst dat zij het allerleukste bedrijf ooit zijn, vaak met creatieve of minder creatieve woordgrapjes. Maar elk bedrijf kan dit zeggen, dus daar lezen mensen meteen overheen. Als persoon van buitenaf zie je namelijk een pagina vol met tekst, korte benoeming dat er een voetbaltafel en dartbord op kantoor aanwezig zijn, misschien een foto van een contactpersoon en een grote knop met “Solliciteer nu!” Of “Kom werken voor het allerleukste en meest geweldige bedrijf van de hele wereld!”.

Conclusie: wéér de aandacht van een potentiële medewerker kwijtgeraakt.

Voor de vacaturetekst is het vooral belangrijk dat de lezer de tekst makkelijk kan scannen. Denk hierbij aan duidelijke korte alinea’s en bulletpoints. Zo weten lezers meteen waar ze aan toe zijn en of dit interessant is voor hen. In plaats van een lap tekst over hoe fantastisch jouw bedrijf is, leest een potentiële werknemer veel liever over wat jij hen te bieden hebt. Zorg dus dat de tekst goed scanbaar is. De lezer moet gemakkelijk kunnen zien wat het bedrijf aanbiedt qua arbeidsvoorwaarden en zodra dit bevalt, zullen ze de tekst uitgebreider lezen.

Als we dieper inzoomen op de daadwerkelijke inhoud, dan is het vooral belangrijk om specifiek te zijn. Geef realistische details over wat iemand echt kan verwachten.

Niet: “Tijd om jezelf door te ontwikkelen”
Wel: “Per maand krijg je X aantal budget of X aantal uur voor cursussen en opleidingen.”

Salaris benoemen

Bij realistische details hoort ook heldere salarisinformatie. Uit onderzoek van Indeed blijkt dat het benoemen van salaris zorgt voor 45% meer sollicitanten. Een kleine aanpassing met een groot effect.

Voor veel bedrijven is het benoemen van salaris geen optie vanwege politiek binnen het bedrijf. Bijvoorbeeld als een huidige medewerker minder verdient dan dat er in de nieuwe functieomschrijving beschreven wordt. Voorkom zulke situaties, zodat je wel salarisinformatie op je website aan kunt bieden.

Uit een ander onderzoek van Indeed bleek ook dat slechts 48% van de vacatureteksten in Nederland salarisinformatie bevat. Er is dus nog genoeg ruimte voor verbetering.

Investeer in visualisatie

Visualisatie is de meest krachtige manier om je boodschap over te brengen op de lezer. Denk hierbij aan het maken van sfeerfoto’s door een fotograaf of verschillende video’s waarbij de sfeer van het team duidelijk wordt. Voor een paar honderd euro heb je een professionele fotograaf die een ruim aantal sfeerfoto’s kan maken. Een ochtendje waarbij je huidige werknemers gezellig op de foto gaan. Leuk voor je medewerkers en effectief voor je vacatures. Natuurlijk wel even zorgen dat je schriftelijk toestemming hebt om de content te gebruiken.

bedrijfsfotograaf laat foto's zien voor vacaturepagina

De vervolgstap is om je vacaturepagina(‘s) visueel te versterken. Zo krijgt de bezoeker automatisch het antwoord op de vraag “Waar kom ik te werken?”. Dit werkt natuurlijk al helemaal goed als je ook nog een sterke bedrijfsvideo hebt. Zo presenteer je jullie fijne werksfeer en jullie kantoor. Zorg wel dat de content er professioneel uitziet. Anders kan de onprofessionele content ook averechts werken.

Deze nieuwe content kan natuurlijk ook gebruikt worden voor de rest van de website, socialmedia-uitingen en/of andere kanalen.

Huidige medewerkers aan het woord

Niemand kan een bedrijf zo goed verkopen als je eigen medewerkers. Zij kunnen dan ook het beste vertellen waarom werken bij jouw bedrijf zo leuk is. Maak hier dan ook gebruik van!

Voeg mogelijk korte, authentieke testimonials of verhalen toe van huidige medewerkers. Dit kan potentiële sollicitanten helpen zich beter in te leven in hoe het is om bij jouw bedrijf te werken. Wil je het groots aanpakken? Maak dan video’s van de testimonials.

Aandacht winnen met microanimaties

Animaties worden al jaren gebruikt om websites meer interactief en ‘fun’ te maken. In plaats van statische teksten en stock-foto’s, kun je ook gebruikmaken van illustraties, animaties en levendige kleuren. Animaties hebben als doel de cognitieve belasting te verlagen en voor meer duidelijkheid te zorgen. Of op een eenvoudige manier gezegd: een functionele animatie brengt de gebruikerservaring tot leven.

De afgelopen jaren zien we steeds vaker micro-animaties. Micro-animaties zijn kleine illustraties die bewegen wanneer je over een webpagina scrolt of er met je muis overheen gaat. Het dynamische aspect van de micro-animaties zorgt ervoor dat de aandacht van de gebruiker getrokken wordt. Een belangrijk onderdeel wanneer je als website vecht voor enkele secondes aandacht.

Overige tips voor je vacaturepagina

  • In het geval van veel openstaande vacatures, kan het ook verstandig zijn om onderaan de vacaturepagina te verwijzen naar vergelijkbare vacatures. Indien de gelezen vacature niet interessant is voor de lezer, kunnen vergelijkbare vacatures wél interessant zijn.
  • Zet jouw bedrijf zich expliciet in voor maatschappelijke problemen? Benadruk dit gerust in je vacatureteksten. Anno 2023 vinden mensen het steeds belangrijker dat zij een positief effect hebben op de maatschappij, dit geldt dus ook voor op de werkvloer.
  • Zorg ervoor dat geïnteresseerden gemakkelijk vragen kunnen stellen of contact op kunnen nemen met je bedrijf. Dit kan de drempel verlagen voor potentiële sollicitanten om zich aan te melden.
  • Voeg links toe naar de socialmedia-pagina’s van je bedrijf, zodat geïnteresseerden een beter beeld krijgen van jullie bedrijfscultuur en activiteiten.