Customer experience

Dit is dé checklist voor meer conversie (of toch niet?)

0

Als gedragsdeskundige op het gebied van conversieoptimalisatie (CRO) kom ik vaak in gesprekken terecht waarin klanten vragen: “Heb je een lijst met best practices voor het verhogen van conversie?” of “Kun je me een aantal duidelijke psychologische tactieken geven die mijn conversie verhogen?” Begrijpelijke vragen, maar mijn antwoord komt toch altijd neer op: “Nee”.

In dit artikel leg ik mijn antwoord uit en waarom de zoektocht naar een magische lijst met tactieken voor meer conversie een illusie is.

De aantrekkingskracht van een ‘magische’ lijst

We weten allemaal dat het heel natuurlijk is om te zoeken naar shortcuts of gemakkelijke oplossingen als het gaat om het verbeteren van gebruikerservaringen en conversiepercentages. Stakeholders willen snelle resultaten, de concurrentie moet bijgehouden worden, of bedrijven beschikken niet over de juiste interne expertise.

Een lijst met psychologische tactieken lijkt dan een snelle oplossing – een set beproefde strategieën die succes garanderen. Echter, dit verlangen naar een magische lijst gaat vaak voorbij aan de complexiteit van menselijk gedrag, de nuances van individuele bedrijven en de dynamische aard van het digitale landschap.

Waarom ik geen lijst van psychologische tactieken deel

Het ondermijnt data-gedreven onderzoek: een lijst met tactieken kan ervoor zorgen dat het belang van data gedreven onderzoek en besluitvorming ondermijnt wordt. Effectieve CRO omvat het analyseren van gebruikersgegevens, het uitvoeren van gebruikersonderzoek en nog veel meer andere inzichten om strategieën op maat te maken voor specifieke situaties. Zie hieronder een voorbeeld waarom data-gedreven inzichten waardevol zijn.

Voorbeeld

Een online nieuwsplatform wil graag hun abonnementen verhogen en besluit een populaire best practice te implementeren waarover ze hebben gelezen in een blogpost. Het betreft de blog ‘verdubbel je conversie! 10 best practices die iedereen zou moeten implementeren op hun paywall’ met behulp van een social proof zin die zegt “meest populaire abonnement”. In eerste instantie lijkt deze tactiek effectief; het inschrijvingspercentage voor dat specifieke abonnement stijgt.

Wanneer ze echter naar hun klantgegevens kijken, merken ze dat al hun klanten zichzelf ‘lid’ noemen, in plaats van ‘abonnementhouder’. Op basis van dit inzicht implementeren ze een nieuwe titel boven hun abonnementen. In plaats van ‘kies je abonnement’ staat er nu ‘word lid’. Door deze implementatie krijgen niet één, maar alle abonnementen een uplift.

Door puur de best practice te volgen zonder naar hun eigen gegevens te kijken, had het platform deze verbetering kunnen missen die niet alleen de verkoop stimuleert, maar ook beter aansluit bij de motivatie van hun klanten: deel uitmaken van een community.

Het belang van context

Context is belangrijk. Sommige bedrijven hebben de neiging om zich te fixeren op de website van hun concurrenten. Vooral als dat grotere of meer gerespecteerde bedrijven zijn. Elk bedrijf en elke website zijn echter uniek. Wat werkt voor de één, werkt misschien niet voor de ander. Factoren zoals doelgroep, motivaties, branche, product/dienst en merkbekendheid spelen allemaal een belangrijke rol bij het bepalen welke tactiek het meest effectief is. Een statische lijst houdt geen rekening met deze variabelen.

Voorbeeld

Schaarste verhoogt de urgentie en verkoop voor budget-artikelen en spreekt prijsbewuste klanten aan. Maar voor klanten van luxemerken met welgestelde klanten kunnen schaarste tactieken opdringerig aanvoelen en averechts werken, omdat ze in strijd zijn met het imago van de boetiek van exclusiviteit en persoonlijke service.

Een holistische benadering

Neem een holistische benadering: bij Online Dialogue gebruiken we 5 overkoepelende optimalisatiestrategieën (BOOM!). Die zijn gebaseerd op fundamenteel psychologisch onderzoek. BOOM! omvat een reeks psychologische principes en theorieën, waarmee je dieper inzicht kunt krijgen in het gedrag van gebruikers. Bijvoorbeeld door rekening te houden met verschillende cognitieve-, emotionele- en gedragsfactoren die van invloed zijn op de besluitvorming. Het gaat verder dan oppervlakkige tactieken en richt zich op de onderliggende psychologische drijfveren van gebruikersacties.

 

Vijf optimalisatie strategieën

bron: Online Dialogue.

User centric benadering

Neem een user centric benadering. Deze holistische benadering moedigt een gebruikersgerichte aanpak aan, omdat deze de nadruk legt op het begrijpen van de psychologie, motivaties en behoeften van gebruikers. Het plaatst gebruikers in het middelpunt van jouw optimalisatie-inspanningen en zorgt ervoor dat de oplossingen die jij implementeert echt aanslaan bij jouw publiek.

Continue verbetering

Een overkoepelend raamwerk bevordert daarbij een cultuur van continu verbeteren door voortdurend experimenteren en leren aan te moedigen. Het helpt bij het opslaan en organiseren van testen, waardoor het makkelijker wordt om de effectiviteit van strategieën in de loop van de tijd te volgen. In onze Airtable-database kunnen we voor elke website precies zien welke BOOM!-strategieën het meest worden gebruikt en de beste resultaten opleveren. In totaal, op een specifieke pagina, binnen een specifiek element of in elke andere context die we volgen.

CRO-programma

bron: Online Dialogue.

Blijf creatief

Een lijst met tactieken kan onbedoeld de creativiteit en het experimenteren beperken. CRO gaat niet alleen over het toepassen van een vooraf gedefinieerde reeks strategieën, maar ook over het voortdurend testen, leren en aanpassen op basis van echte gebruikersgegevens en gedrag.

Blijf relevant

In een voortdurend evoluerend digitaal landschap veranderen gebruikersvoorkeuren, technologie en ontwerptrends na verloop van tijd. Wat gisteren effectief was, is vandaag misschien niet meer relevant. Een vaste lijst met tactieken kan snel verouderd raken.

Voorbeeld

Toen mensen advertenties op websites begonnen te herkennen en te negeren, begonnen bedrijven native advertising te implementeren (waarbij de advertentie eruit ziet als de inhoud van de website). Mensen beginnen nu echter te leren om native advertenties te herkennen en te negeren, waardoor ze minder effectief zijn dan een paar jaar geleden.

Ethische overwegingen

Psychologische tactieken kunnen krachtige hulpmiddelen zijn, maar hun ethisch gebruik is van het grootste belang. Het delen of toepassen van tactieken zonder context of begeleiding kan leiden tot misbruik en manipulatieve doeleinden. Dat kan het vertrouwen en de reputatie van gebruikers kan schaden.

Bijvoorbeeld: Het labelen van een product als ‘best verkocht product’ kan de verkoop van dit product stimuleren. Echter moet het alleen worden ingezet als het daadwerkelijk het meest verkochte product is.

Effectieve CRO is data-gedreven

Effectieve CRO is data-gedreven en geeft prioriteit aan het begrijpen van de behoeften, motivaties en pijnpunten van gebruikers om echte waarde te creëren. Daarbij is het wel belangrijk om te zeggen dat best practices nog steeds heel waardevol zijn.

Ze kunnen dienen als fundamentele gidsen en bieden begrip van bewezen technieken en methoden. Ze fungeren als startpunt voor brainstormsessies en ideeën, als inspiratiebron voor creatief denken of als referentie voor eerste experimenten. Zorg er wel voor dat je de best practices aanpast aan jouw specifieke context. Zo vertrouw je niet alleen op een magische lijst of op de websites van anderen.