Online marketing

Minder voor meer: het marketingtrucje dat krimpflatie heet

0

Consumenten en bedrijven hebben last van inflatie, maar bedrijven maken het er niet beter op voor consumenten met het trucje dat krimpflatie heet. Meer geld voor minder product, zonder eerlijke communicatie daarover. De prijsstijgingen zijn begrijpelijk, maar dat kan ook op een eerlijke manier worden aangepakt. In dit artikel vertel ik je er meer over.

Wat is krimpflatie?

Krimpflatie is een fenomeen dat niet meteen opvalt, tot je met je neus op de feiten wordt gedrukt. Minder chips in de zak voor dezelfde prijs, de inhoud van een bak kwark die van 500 gram naar 400 gram gaat, maar geen dalende prijs. Oftewel: je krijgt minder product voor meer geld.

Dat alles gebeurt heel ‘stiekem’. Fabrikanten hebben last van prijsstijgingen van bijvoorbeeld grondstoffen en dat berekenen ze vervolgens door naar ons, de consument. Maar het hele bedrijf vergeet er vervolgens wel bij te zeggen dat je minder krijgt voor meer.

Marketingtruc

Daar komt marketing bij om de hoek kijken. De merken die het niet helemaal stil houden, geven er een ‘mooie’ draai aan. Termen als ‘verbeterde receptuur’ en ‘duurzamere verpakking’ vliegen je om de oren, maar uiteindelijk komt het er gewoon op neer dat er nog meer lucht in die chipszak zit.

Dat is dan ook de reden dat consumenten zich (logisch) een beetje bedonderd voelen. Merken zijn er niet eerlijk over en laten het stilletjes gebeuren. Koopmans kreeg al eens kritiek, zelfrijzend bakmeel ging van 500 gram naar 400 gram. En dat alles nog vóór de stijgende grondstofprijzen door de oorlog in Oekraïne.

Doordat er veel ophef ontstond op social media, heeft Koopmans het weer teruggedraaid. Maar ik ga me hierdoor wel afvragen: wat als al die merken gewoon ‘meeliften’ op stijgende prijzen en dat als smoes gebruiken om prijzen te verhogen?

Zero suiker, zero kosten

Laatst was ik uit eten en vroeg ik om een Sprite. De serveerder zei dat ze alleen nog Sprite Zero Sugar serveren. Prima wat mij betreft, maar hij zei er ook bij dat alles straks waarschijnlijk alleen nog in ‘zero’ aan te bieden is.

En dat is dan niet omdat Coca Cola zo graag wil dat we minder suiker binnen krijgen (niet dat suikervervangers nou zo gezond zijn, maar oké). Suiker is het duurste ingrediënt voor deze fabrikanten, dus voor hun is het een gouden kans, onder het mom van ‘we zorgen dat jullie minder suiker binnen krijgen’. Hartstikke slim natuurlijk, maar niet helemaal eerlijk naar de klant toe.

De kracht van social media

Ik ben me gaan verdiepen in krimpflatie omdat ik er steeds meer over tegenkwam op social media en doordat het onderdeel is van de wereldtrends die onze mindset veranderen. Berichten op LinkedIn en Instagram die laten zien wat voor aanpassingen merken doen zonder dat wij het door hebben. Heel goed dat dit gebeurt, want zo komen merken er niet meer zomaar mee weg. Koopmans die de inhoud weer terugdraaide, wat ik eerder al benoemde, is daar een mooi voorbeeld van.

Instagrampost van de Consumentenbond over krimpflatie

Screenshot Instagrampost Consumentenbond

Instagrampost Radar over krimpflatie

Wat vindt de Consumentenbond hiervan?

De Consumentenbond heeft honderden meldingen gekregen over krimpflatie. Ze riepen eerder dit jaar fabrikanten en supermarkten al op om transparant te zijn over de prijsverhogingen en zijn de laatste maanden in gesprek geweest met brancheorganisaties en supermarkten. Uitslag: deze organisaties zijn niet van plan om te stoppen met het stilletjes verkleinen van de inhoud van verpakkingen.

De Consumentenbond vindt wél dat dit moet ophouden. Volgens hen is er sprake van ‘oneerlijke handelspraktijken’, wat per wet verboden is. Voor de belangenorganisatie was het tijd om naar de rechter te stappen, wat ze dan ook hebben gedaan.

Of de rechter ze gelijk gaat geven en supermarkten, fabrikanten en brancheorganisaties dikke boetes krijgen is nog even afwachten.

Het kán ook anders

Ergens snap ik het wel. Het is geen mooie reclame om als merk te zeggen ‘we verhogen de prijzen, maar je krijgt minder kaas in je pakje’. Dan maar liever ‘het weegt minder, want de verpakking is duurzamer en zo verlagen we samen de CO2-uitstoot’.

Maar het kán ook anders. Je kunt als bedrijf wel degelijk eerlijk zijn en daarmee juist begrip en respect krijgen van de consument. Kost misschien wat meer moeite, maar je houdt er waarschijnlijk op de lange termijn wel meer klanten aan over.

Supermarkt Carrefour in Frankrijk

Zo is supermarkt Carrefour in Frankrijk gewoon eerlijk. Ze waarschuwen hun klanten voor krimpflatie en hangen opvallende bordjes op bij producten die op die manier duurder zijn gemaakt. Die fabrikant is er dus niet eerlijk over, maar de supermarkt wel. Zo hopen ze druk uit te oefenen op fabrikanten om nog eens na te denken over die oneerlijkheid. That’s the spirit!

Een ander mooi voorbeeld vind ik bakkerij KEEK in Utrecht. Ze zijn ontzettend eerlijk over prijswijzigingen, in plaats van dat ze de klant voor de gek houden. Zo hebben ze in de bakkerij een briefje opgehangen waarop staat:

‘Enkele van onze producten zullen de komende tijd iets kleiner zijn dan u van ons gewend bent. Dit doen we zodat we onze prijzen constant kunnen houden. (Omdat inkoop-, loon- en energiekosten stijgen). Wij hopen op uw begrip.’

Nou, dat begrip krijgen ze van mij. En ook van klanten, ze krijgen vooral positieve reacties. Mooi toch? Zo kan het dus ook.

Benieuwd naar de ontwikkelingen

Zo, dat was mijn relaas over krimpflatie en oneerlijke communicatie. Ik ben ontzettend benieuwd naar de ontwikkelingen rondom de aanklacht van de Consumentenbond. Ik hoop dat we op social media hierover blijven posten, zodat er ooit een keerpunt komt.