Partnercontent

De 7 chatbot-trends in 2024

0

In 2024 zullen AI-chatbots de klantenservice ingrijpend veranderen. Dankzij ontwikkelingen in Generative AI en multimodaliteit – waarbij chatbots tekst, video, afbeeldingen en spraak begrijpen – zullen ze niet alleen de werkdruk verlichten, maar ook nieuwe kansen bieden voor het automatiseren van leadkwalificatie, eventregistratie, productlanceringen en het verspreiden van gepersonaliseerde content zoals video’s en whitepapers. Deze vooruitgang leidt tot een geïntegreerde en interactieve ervaring voor bedrijven en klanten. Ontdek met ons de 7 belangrijkste AI-chatbottrends voor 2024.

1. Geautomatiseerde antwoorden op e-mail en telefonie

In 2024 zal een ware revolutie plaatsvinden in het klantenservicelandschap. Geautomatiseerde platforms zullen razendsnel antwoorden geven op e-mails en telefoontjes. Dit zal niet alleen de klantenservice efficiënter maken, maar ook een totale verschuiving in de verwachtingen van consumenten teweegbrengen. Klanten zullen nu veel snellere en meer op maat klantenservice eisen, waardoor het (ontzettend lang) wachten aan de telefoon tot het verleden behoort.

Ontwikkelingen in generatieve AI (bron: Watermelon, 2023)

2. Ontwikkelingen in generative AI

In 2024 zullen generative AI-modellen steeds beter en groter worden, waardoor ze voor meer verschillende dingen kunnen worden gebruikt. Deze verbeteringen zullen niet alleen chatbots vriendelijker en slimmer maken, maar zullen ook helpen om onjuiste informatie te verminderen. Soms geven taalmodellen per ongeluk verzonnen feiten weer als ware informatie, en dat zal drastisch verminderen door de doorontwikkeling van generative AI. Hierdoor worden gesprekken met chatbots nauwkeuriger en betrouwbaarder.

3. Multimodaliteit in chatbots

In de nabije toekomst zullen chatbots veel meer kunnen dan alleen tekst begrijpen. Ze zullen in staat zijn om informatie uit verschillende bronnen te halen, zoals video’s, geluiden, afbeeldingen en zelfs gesproken woorden, dat noemen we multimodaliteit. Dit opent de deur naar een breed scala aan mogelijkheden waarbij chatbots nog veel nuttiger zullen zijn. Ze zullen bijvoorbeeld helpen bij het oplossen van problemen met fysieke producten door simpelweg naar foto’s te kijken en aan de hand daarvan suggesties of oplossingen te bieden. Dit betekent dat chatbots steeds meer een integraal onderdeel kunnen worden van ons dagelijks leven, en ons helpen met allerlei taken en vraagstukken op een toegankelijke en handige manier.

4. Verbeterde integratiemogelijkheden

Chatbots worden veel beter in het samenwerken met andere systemen. Dit betekent dat ze allerlei soorten verbindingen kunnen maken met externe systemen, waardoor ze heel persoonlijk worden. Stel je bijvoorbeeld een chatbot voor die samenwerkt met gezondheidsapps en maaltijdbezorgdiensten. Hij geeft advies over wat je moet eten op basis van je gezondheid en fitnessdoelen, en laat je ook weten welke maaltijden van lokale restaurants passen bij je behoeften.

5. Opkomst van op maat gemaakte AI-modellen voor bedrijven

Bedrijven zullen steeds vaker gebruik maken van op maat gemaakte AI-modellen, die specifiek zijn aangepast aan hun eigen behoeften. Volgens een rapport van Grand View Research zal de wereldwijde AI-markt naar verwachting tussen 2023 en 2030 jaarlijks met 37,7% groeien. Dit betekent dat AI in verschillende industrieën steeds belangrijker wordt. Deze aanpak zal niet alleen de kwaliteit van chatbot-gesprekken verbeteren, maar ook de relevantie en effectiviteit van AI-toepassingen voor bedrijven vergroten.

De opkomst van AI-assistenten (bron: Watermelon, 2023)

6. De opkomst van AI-assistenten

In 2024 zal een opvallende trend de opkomst zijn van AI-assistenten die menselijke taken eenvoudiger maken. Deze assistenten zullen niet alleen bedrijfsprocessen verbeteren, maar ook de prestaties van individuen verbeteren. Ze zullen beschikbaar zijn voor zowel bedrijven als individuen, en kunnen worden ingezet voor diverse toepassingen, zoals koken, fitnesscoaching en nog veel meer. Hierdoor wordt het werk zowel voor bedrijven als individuen efficiënter.

7. Een vervolg aan de copyrightdiscussie

Sinds de komst van generatieve AI is er een groeiende discussie ontstaan over auteursrechten. Generatieve AI stelt computers in staat om menselijke tekst, afbeeldingen en muziek te genereren. Dit roept vragen op over wie de echte maker is van deze gegenereerde inhoud en wie de rechten heeft om deze te gebruiken of te verspreiden. Sommigen pleiten voor strengere regels om de rechten van de oorspronkelijke contentmakers te beschermen, terwijl anderen pleiten voor meer flexibiliteit en aanpassing van het auteursrecht aan de veranderende tijden. Deze discussie zal nog verder toenemen naarmate generatieve AI-technologieën zich ontwikkelen.

Uitkijken naar de ontwikkelingen in 2024

Als we vooruitblikken, staat het vast dat 2024 een jaar vol vernieuwing en ontwikkeling zal zijn, niet alleen voor AI-chatbots, maar vooral voor de gebruikers ervan. Deze trends brengen nieuwe kansen en uitdagingen met zich mee, en het landschap evolueert snel. Hoewel we niet alles precies kunnen voorspellen, is één ding zeker: de toekomst van AI-chatbots zit vol met mogelijkheden en blijft boeiend en verrassend. Blijf dus alert en bereid om te innoveren in deze gigantisch snel veranderende wereld.