Online marketing

Meester van de e-commerce-arena: Magento 2

0

Sinds Adobe in 2018 het roer overnam, heeft Magento zijn positie versterkt als een van de meest vertrouwde platforms voor het bouwen van webshops. Maar waarom kiezen zoveel bekende merken voor Magento? Wat maakt dit e-commerce-systeem zo krachtig? Lees er alles over en bekijk ook de nuttige tips!

Wat is Magento 2?

Magento is een krachtig e-commerce-platform dat uitgebreide mogelijkheden biedt voor voorraadbeheer, cross-selling en prijsinstellingen. Het stelt gebruikers in staat om meerdere webshops vanuit één systeem te beheren en de zichtbaarheid van artikelgroepen, subgroepen en merken per webshop te bepalen.

Laten we eens kijken naar wat Magento precies is en waar het vandaan komt. Magento is in feite een soort digitaal gereedschapskistje voor het bouwen van webwinkels. Het begon allemaal als een idee dat werd geboren uit de behoefte aan flexibele, aanpasbare e-commerce-software.

Sinds 2018, met Adobe aan het roer, heeft Magento een flinke upgrade gekregen. Het is als een geweldige auto die een nog krachtigere motor heeft gekregen. Adobe heeft de al indrukwekkende mogelijkheden van Magento naar een hoger niveau getild.

Overzicht van Magento

Magento Open Source versus Magento Commerce

Binnen Magento zijn er 2 belangrijke smaken: Magento Open Source en Magento Commerce. De eerste is het ‘gratis variant en open voor iedereen’-model, terwijl de laatste meer gericht is op grotere bedrijven die behoefte hebben aan extra functies en ondersteuning. De gratis variant is gemaakt voor en door developers, net zoals het idee achter WordPress.

Magento Open Source

Met Magento Open Source heb je de vrijheid om je webshop naar wens aan te passen dankzij de openbare code en duizenden beschikbare extensies. Het is de keuze van veel web-ontwikkelingsbureaus vanwege de flexibiliteit en mogelijkheden om unieke e-commerce-platformen te bouwen.

Een belangrijk voordeel van Magento is dat de klant eigenaar is van zijn webshop. Als je niet tevreden bent met partij A, kun je altijd naar partij B gaan met je code. Hierdoor behoud je volledige controle over je online winkel. Bovendien biedt Magento onafhankelijkheid. Zelfs als Adobe zou falen, blijft jouw webshop operationeel. In vergelijking hiermee kunnen platforms zoals Shopify of Lightspeed hun prijzen verhogen, failliet gaan of besluiten om niet samen te werken met bepaalde leveranciers, wat invloed kan hebben op je winkel. Met Magento sta je steviger in je schoenen, met meer controle en zekerheid over het voortbestaan van je e-commerce-onderneming.

Het opzetten van een webwinkel met Open Source-software is vaak voor een beginner vele malen moeilijker dan een kant en klaar webshoppakket. Dit komt omdat er bij Open Source-pakketten geen support is zoals bij de andere webshopleveranciers zoals Shopify of Lightspeed.

Magento Commerce

Bij het Magento Commerce-pakket is deze support er wel. Maar dan moet je wel denken aan prijzen van boven de € 1.800 per maand. Kort gezegd is Magento Open Source dus de gratis versie, en Magento Commerce de duurdere builder die vanuit Adobe wordt aangeboden. Geen zorgen. Je kunt prima de gratis versie blijven gebruiken tot je echt miljoenen omzet en server support nodig zou hebben. Pas dan zou je een overstap kunnen overwegen naar Magento Commerce (betaald).

Cijfers

Op dit moment draaien er wereldwijd 145.663 actieve winkels op het Magento-platform, volgens gegevens van Storeleads.

Hier is de historische groei van winkels die Magento gebruiken:

  • In het vierde kwartaal van 2023 steeg het aantal Magento-winkels met 5,9% ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
  • Op jaarbasis, vergeleken met het vierde kwartaal van 2022, was er een indrukwekkende stijging van 30% in het aantal Magento-winkels in het vierde kwartaal van 2023.

Naast de groei van het aantal Magento-winkels is het interessant om te kijken naar de belangrijkste landen waar deze winkels actief zijn. Volgens Storeleads zijn dit de top landen voor winkels die Magento gebruiken, met bijbehorende percentages:

  • Verenigde Staten: 13,1%
  • Verenigd Koninkrijk: 6,6%
  • Duitsland: 6,1%
  • Nederland: 5,4%

Deze cijfers laten zien hoe Magento een wereldwijd bereik heeft en hoe het platform over de hele wereld wordt gebruikt door zowel grote als kleine bedrijven. Bijvoorbeeld, als we kijken naar Nederland, met 5,4% van de Magento-winkels, betekent dit dat van de 145.663 live winkels ongeveer 7.877 zich in Nederland bevinden.

top winkels Magento

De voordelen van Magento

1. Schaalbaarheid en aanpasbaarheid

Stel je voor dat je een webwinkel hebt die groeit als een gek. Je hebt iets nodig dat met je mee kan groeien, toch? Nou, dat is waar Magento schittert. Het is als een elastiekje dat je winkel kan uitrekken en aanpassen aan elke situatie. Stel je voor dat je begint met een kleine online winkel, maar je hebt grote plannen voor groei. Met Magento hoef je je geen zorgen te maken over het beperkt worden door je platform.

Het is ontworpen om te schalen, wat betekent dat het net zo goed werkt voor een paar producten als voor tienduizenden. Een voorbeeld? Nou, laten we zeggen dat je begint met het verkopen van handgemaakte sieraden, maar na verloop van tijd besluit je om ook kleding en accessoires toe te voegen aan je assortiment. Met Magento hoef je alleen maar een paar instellingen aan te passen en je kunt zonder problemen uitbreiden.

2. Multi-store-systeem en meertalig

Een belangrijk voordeel van Magento, dat echt een Unique Selling Point (USP) is, is het multi-store-systeem. Hiermee kan de klant gebruikmaken van meerdere store fronts en tegelijkertijd zijn doelgroep beter aanspreken, terwijl hij slechts één keer productgegevens invoert aan de achterkant. Dit wordt nauwelijks ondersteund bij de concurrenten.

Een goed voorbeeld van het gebruik van Magento’s multi-store-functionaliteit wordt geïllustreerd door Nike. Nike heeft aparte webshops voor verschillende regio’s en doelgroepen in verschillende talen, zoals Nike.com voor de Verenigde Staten, Nike.co.uk voor het Verenigd Koninkrijk, en Nike.com.cn voor China.

Hoewel deze webshops verschillende store fronts hebben die zijn aangepast aan de lokale markten, delen ze dezelfde productcatalogus en backend-infrastructuur. Dit stelt Nike in staat om een consistente merkervaring te bieden over verschillende regio’s heen, terwijl ze tegelijkertijd kunnen profiteren van lokale aanpassingen en marketingstrategieën.

3. Conversiegericht

Bedrijven houden van Magento vanwege zijn vermogen om conversies te stimuleren. Met krachtige functies zoals geavanceerde promoties, gepersonaliseerde aanbiedingen en soepele checkout-processen, helpt Magento bedrijven om meer omzet te genereren en klanten te converteren naar kopers.

4. Zoekmachine-optimalisatie (SEO)

In de wereld van e-commerce is online zichtbaarheid van levensbelang. Magento biedt uitgebreide mogelijkheden voor zoekmachine-optimalisatie, waardoor je webshop beter wordt gevonden in zoekmachines zoals Google. Met functies zoals geoptimaliseerde URL-structuren, meta-tags en rich snippets, helpt Magento bedrijven om hun online aanwezigheid te vergroten en meer verkeer naar hun webshop te trekken.

Met Magento kun je de code van je webshop aanpassen en optimaliseren voor SEO, terwijl dit bij platforms zoals Shopify, Lightspeed, Prestashop en WooCommerce beperkter is. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor bedrijven die serieus zijn over het verbeteren van hun online zichtbaarheid en het maximaliseren van hun organisch verkeer.

5. Snelle laadtijden en speciaal voor e-commerce geoptimaliseerd

Magento 2 is specifiek ontworpen en geoptimaliseerd voor e-commerce, wat betekent dat het uitstekende prestaties levert, zelfs bij grote hoeveelheden producten en verkeer. Let hierbij wel op de keuze van je template, deze is van grote invloed hierop.

6. Succesverhalen van bedrijven die Magento gebruiken

Als je wil weten hoe geweldig Magento kan zijn, hoef je alleen maar te kijken naar de bedrijven die er al gebruik van maken. Van kleine ondernemingen tot grote merken, er zijn talloze succesverhalen die laten zien hoe Magento hen heeft geholpen om hun online winkels naar een hoger niveau te tillen. Het is als een keur aan inspirerende verhalen die laten zien wat er mogelijk is met dit platform. Verderop in dit artikel zal ik voorbeelden noemen.

7. Actieve community en beschikbaarheid van extensies

Stel je voor dat je vastloopt bij het bouwen van je webwinkel en je hebt geen gecertificeerde Magento-developers tot je beschikking. Wat doe je dan? Nou, met Magento heb je geluk, want er is een hele gemeenschap van mensen die bereid zijn om je te helpen.

Of het nu gaat om het beantwoorden van vragen, het delen van tips en trucs, of het ontwikkelen van nieuwe extensies, de Magento-community staat altijd voor je klaar. En met duizenden beschikbare extensies, is er bijna geen grens aan wat je kunt doen met je webwinkel. Het is als een oneindige speeltuin van mogelijkheden.

De nadelen van Magento

Er zitten ook nadelen aan het werken met Magento-webshops:

1. Investering vereist

Als je ervoor kiest om een compleet nieuwe webwinkel te laten maken, kunnen de kosten hoog oplopen. Dit is afhankelijk van de complexiteit van je e-commerce-structuur en gewenste koppelingen. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die zich puur richten op Magento 2.

Het is ook verstandig om een support- of onderhoudscontract af te sluiten met een erkende Magento-partner, zodat je snel hulp kunt krijgen bij eventuele problemen. Dit kan een drempel vormen, vooral voor beginnende ondernemers die net beginnen met online verkopen. In dit geval kan het gebruik van een webshop-builder een meer kosteneffectieve optie zijn om snel van start te gaan.

2. Het installeren van Magento kan een tijdrovend proces zijn

Hoewel je de basis binnen een middag kunt opzetten, begint het echte werk pas daarna. Je moet verschillende instellingen configureren en diverse aanpassingen maken om Magento optimaal te laten functioneren.

Aangezien Magento wereldwijd wordt gebruikt, is het belangrijk om het platform volledig aan te passen aan de Nederlandse markt. Dit vereist een grondige kennis van de lokale e-commerce-omgeving en gebruikersvoorkeuren. Daarom kan het raadzaam zijn om de installatie uit te besteden aan echte Magento-experts. Gelukkig zijn er tal van bedrijven die gespecialiseerd zijn in Magento-installaties en -aanpassingen, en deze service kunnen aanbieden.

Al deze punten zijn belangrijk om te overwegen, maar moeten niet worden gezien als onoverkomelijke obstakels. Met de juiste planning en strategie kunnen deze uitdagingen worden overwonnen, waardoor Magento een krachtig platform blijft voor het opzetten en laten groeien van een succesvolle online winkel.

Templates

Na het installeren van Magento is het tijd om een template te kiezen en te installeren. Hoewel Magento standaard templates biedt, raden we aan om deze te vermijden, omdat ze mogelijk niet voldoen aan de specifieke behoeften en uitstraling van jouw webshop. In plaats daarvan kun je het beste investeren in een professioneel template via een van de betaalde platforms. Deze templates bieden een breed scala aan ontwerpen en functionaliteiten, waardoor je webshop er professioneel uitziet en goed presteert.

Met prijzen rond de € 100,- zijn deze templates een betaalbare investering voor het langetermijnsucces van je webshop. Wil je het echt uniek en professioneel aanpakken? Dan kun je een op maat gemaakt ontwerp laten maken indien budget geen probleem is.

Thema’s

Thema’s spelen een grote rol bij het bepalen van de kosten van je Magento-shop en kunnen ook een impact hebben op je marketingprestaties en SEO-ranking.

Neem bijvoorbeeld Hyva: ideaal voor grote webshops die veel belang hechten aan marketing en een goede score in Google. Met Hyva heb je volledige controle over elke pagina, wat geweldig is voor maatwerk, maar dit kan ook een nadeel zijn. Dit komt doordat het de kosten kan verhogen door de tijd die nodig is om elke pagina individueel samen te stellen.

Aan de andere kant heb je Porto, een thema dat wat vriendelijker is voor gebruikers die snel en eenvoudig wijzigingen willen aanbrengen. Met Porto kun je gemakkelijk je logo plaatsen waar je maar wil en andere elementen van je winkel lay-out aanpassen met eenvoudige instellingen.

Het nadeel hier is echter dat al die extra HTML en CSS de laadsnelheid van je pagina’s kunnen vertragen, wat een negatieve invloed kan hebben op de gebruikerservaring en de SEO-prestaties van je website.

De top 6 Magento 2-thema’s

  1. Hyvä
  2. Porto
  3. Vue Storefront
  4. Breeze Evolution
  5. ScandiPWA
  6. Luma

Modules

Magento 2 biedt een solide basis met uitstekende basisfunctionaliteiten voor het opzetten en beheren van een e-commerce-winkel. Echter, om specifieke behoeften van verschillende bedrijven en industriesectoren te vervullen, is het vaak belangrijk om gebruik te maken van modules, ook wel plugins, apps of extensies genoemd.

Deze modules voegen extra functionaliteiten en features toe aan de Magento-winkel, waardoor gebruikers hun winkel kunnen aanpassen en optimaliseren op basis van hun specifieke vereisten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld betalings-gateways toevoegen, de checkout-ervaring verbeteren, marketingtools integreren, voorraadbeheer stroomlijnen en nog veel meer.

12 populaire Magento 2-modules:

1. Magento 2 blog extension by Mageplaza

Hiermee kunnen winkeliers een blog toevoegen aan hun Magento 2-winkel, wat hen in staat stelt om contentmarketingstrategieën te implementeren en de betrokkenheid van klanten te vergroten.

2. Yotpo product reviews

Deze module maakt het gemakkelijk voor winkeliers om klantrecensies en beoordelingen op hun productpagina’s weer te geven, wat het vertrouwen van potentiële kopers kan vergroten en conversies kan stimuleren.

3. Store switcher

Dit maakt het mogelijk om verschillende winkelweergaven voor verschillende landen of regio’s in te stellen, waardoor winkels meertalige en regionaal relevante content kunnen tonen aan hun klanten.

4. Drip

Drip is een platform voor marketingautomatisering dat e-commerce-bedrijven helpt bij het creëren van gepersonaliseerde en geautomatiseerde marketingcampagnes om klantenbinding en conversies te verbeteren.

5. Request for quote

Deze module stelt klanten in staat om offertes aan te vragen voor producten die ze willen kopen, waardoor winkels flexibeler kunnen zijn in hun prijsstelling en betere omgang hebben met zakelijke klanten.

6. Subscribe pro connector

Deze module integreert Magento met Subscribe Pro, een abonnementbeheerplatform. Hierdoor kunnen winkels abonnementsdiensten aanbieden aan hun klanten en terugkerende inkomsten genereren.

7. Magento 2 product feed by Amasty

Maakt het eenvoudig om productgegevens te delen met externe platforms zoals Google Shopping.

8. Magento 2 POS (Point of Sale) by Magestore

Fysieke winkel integratie voor naadloze verkooppunttransacties.

9. Reward Points + referral orogram by Mirasvit

Beloningsprogramma voor klantloyaliteit en verwijzingen.

10. Channable

Deze module biedt integratie met platforms zoals bol, Amazon en Kaufland, waardoor je producten gemakkelijk kunt synchroniseren en beheren op verschillende verkoopkanalen. Het stelt je in staat om je bereik te vergroten en meer potentiële klanten te bereiken zonder extra inspanningen.

11. Mollie

Voor webwinkeliers die iDEAL-betalingen willen accepteren, is Mollie een onmisbare module. Mollie biedt een betrouwbare en gebruiksvriendelijke betaaloplossing waarmee klanten veilig kunnen afrekenen via iDEAL en andere populaire betaalmethoden.

12. Trustpilot of WebwinkelKeur-widget

Het tonen van klantbeoordelingen op je Magento-shop is van belang voor het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid bij potentiële kopers. Met de Trustpilot- of WebwinkelKeur-widget kun je eenvoudig klantbeoordelingen op je website weergeven, wat kan leiden tot een hogere conversie en klanttevredenheid.

In totaal hebben 1.364 verschillende leveranciers 5.731 apps gepubliceerd in de Magento App Store.

  • 10,5% van de Magento-winkels heeft de Improved Layered Navigation Magento-app geïnstalleerd.
  • 3,4% van de Magento-winkels heeft de AJAX Cart Pro Magento-app geïnstalleerd.
  • 1,4% van de Magento-winkels heeft de Yotpo Reviews Magento-app geïnstalleerd.
Module/appWinkels
Improved Layered Navigation15.352
AJAX Cart Pro4.990
Yotpo Reviews2.016
Help Desk Ultimate902
Store Switcher276
Drip164
Request For Quote151
Subscribe Pro Connector86
Carts Guru Shopping Cart Recovery67
Carts Guru67

Bekende merken die Magento 2 gebruiken

Veel bekende merken over de hele wereld vertrouwen Magento 2. Enkele van de gerenommeerde internationale bedrijven die Magento 2 als hun voorkeur webshopsysteem hebben gekozen, zijn Nike, Coca-Cola, Ford, Samsung, Canon en H&M. Deze merken hebben gekozen voor Magento 2 vanwege de vele voordelen en mogelijkheden die het platform biedt.

Uit statistieken blijkt dat Magento 2 ook populair is onder e-commerce-giganten. Bedrijven zoals Amazon, Alibaba en eBay maken gebruik van Magento 2 voor hun online winkels.

Hier is een mooi Nederlands voorbeeld van de voorkant en de achterkant van een Magento 2-webshop: PLNTS. Ze verkopen hun planten door heel Europa en in de Verenigde Staten. Met één centraal backend-paneel beheren ze ook hun dochtershops, waaronder 123planten.nl.

PNTS BEpic magento

Bron: BEpic / Valentijn Van Tongeren.

Een krachtige speler

Met zijn indrukwekkende mogelijkheden, schaalbaarheid en aanpasbaarheid, is Magento 2 een krachtige speler in de wereld van e-commerce. Maar zoals bij elk platform, is het belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen en te bepalen of het past bij jouw specifieke behoeften en doelen. Succes met jouw e-commerce-avontuur!